Polska zalicza się do pierwszej dziesiątki krajów produkujących największe ilości truskawek. Na podium nieustannie królują Stany Zjednoczone oraz Hiszpania. Co ciekawe – niewiele naszych rodzimych truskawek idzie na eksport, niemal wszystkie pozostają w kraju. Zajadamy się nimi nie tylko przez cały sezon, ale również po, kiedy truskawki goszczą w naszym menu w postaci kompotów, mrożonych owoców, dżemów i konfitur.
Truskawka pochodzi z obu Ameryk, jest krzyżówką poziomki chilijskiej oraz poziomki wirginijskiej. Nie jest trudna w uprawie. Truskawki przyjmą się i będą owocować na większości gleb ogrodowych. Rośliny te lubią słońce i ciepło – im więcej słońca, tym słodszy smak owoców.
Truskawki tak bardzo lubimy za ich smak, że niemal zapominamy, że warto zwrócić uwagę także na ich wartości odżywcze. Przede wszystkim są prawdziwym bogactwem witamin. Ciekawostką jest to, że zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze! Mniej więcej 10 sztuk owoców to około 80 mg tej witaminy, więc już taka ilość pozwoli na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Oprócz witaminy C w truskawkach są także witaminy A, E oraz niektóre z grupy B, w tym B1, B2 oraz PP.
Truskawki dostarczają nam wapnia i fosforu, które są niezbędne do prawidłowej budowy kości oraz pracy układu mięśniowego. Zawierają w sobie także żelazo, w związku z czym w sezonie powinny codziennie gościć w menu anemików. W ich składzie znajduje się również potas, sód i cynk.
Co ciekawe, truskawki mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Zawierają w sobie bromelinę. Jest to enzym, który odpowiada za rozkład białka pokarmowego. W truskawkach znajdują się też fitocydy, które wykazują się silnymi właściwościami bakteriobójczymi. Z uwagi na to, są pomocne w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej.
Truskawki bez obaw do swojej codziennej diety mogą włączyć osoby dbające o zgrabną sylwetkę lub te, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W 100 gramach tych owoców jest jedynie 28 kalorii, dlatego surowe owoce bez dodatków można spożywać niemal bez ograniczeń. Sytuację zmienia oczywiście śmietana, cukier lub czekolada, z którymi najchętniej łączymy te owoce. Osoby liczące kalorie powinny zdecydowanie jeść truskawki bez nich.
W składzie truskawek zawarta jest fruktoza, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu po zjedzeniu truskawek nie ma gwałtownego skoku poziomu insuliny we krwi. Z tego względu truskawki są polecane diabetykom.
Truskawki są wyjątkowo wdzięcznym składnikiem spożywczym, ponieważ wyśmienicie smakują samodzielnie, ale także w wielu daniach. Jeśli lubisz owoce surowe, możesz je jeść bez żadnych dodatków lub w bardzo prostych kombinacjach: najlepiej smakują truskawki polane śmietaną i posypane niewielką ilością cukru. Zestaw taki możesz również rozgnieść widelcem lub zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Jeśli je zamrozisz, w ciągu paru godzin zyskasz pyszne lody truskawkowe, które przyniosą ochłodę w upalny dzień.
Wyśmienicie smakują wszelkiego rodzaju szejki owocowe, których składnikiem są truskawki. Wystarczy zblednować owoce z zimnym mlekiem. Możesz dodać do nich banana lub pomarańczę – wzbogacą smak, a jednocześnie wspaniale nasycą i zastąpią jeden posiłek. Truskawki są też świetnym składnikiem pierogów, knedli czy naleśników. Świeże owoce doskonale sprawdzają się również w sałatkach, a ze względu na swój kolor są piękną ozdobą i wykończeniem posiłków, gdy zależy ci na ładnej prezencji dania.
Z truskawek możesz wykonać pyszne dżemy i konfitury na zimę. Nie są to owoce skomplikowane w obróbce, zatem poradzi sobie z tym nawet osoba niewprawiona w robieniu przetworów. Soki z truskawek są doskonałym dodatkiem do herbaty oraz do drinków. Na ich bazie możesz również przygotować wyśmienity kompot.