Fruktoza - naturalna s³odycz, która budzi w±tpliwo¶ci
Fruktoza to cukier prosty wystêpuj±cy przede wszystkim w owocach. Mog³oby siê wydawaæ, ¿e jego naturalne pochodzenie rozwi±zuje problem nadmiernej ilo¶ci cukru w diecie. Niestety, szereg badañ przypisuje jej bezpo¶redni wp³yw na rozwój cukrzycy, chorób serca czy oty³o¶ci. Jak jest naprawdê?
Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!
Ten wszechobecny cukier owocowy (mo¿na go znale¼æ w wielu produktach spo¿ywczych np. w miodzie, a tak¿e lekach) jest znacznie s³odszy od sacharozy i du¿o gorzej trawiony przez organizm. Gdy znajdzie siê w organizmie trafia do miê¶ni, tkanki t³uszczowej oraz w±troby. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny i nie jest tak syc±cy jak sacharoza.
Zdarza siê, ¿e stanowi zastêpnik cukru w przypadku chorych na cukrzycê, korzystnie wp³ywa na pracê serca, gdy to zaczyna zawodziæ. Fruktozie przypisuje siê równie¿ dzia³anie przeciwnowotworowe. Zatem dlaczego, mimo tylu zalet czê¶æ badaczy przypisuje jej gro¼ne w³a¶ciwo¶ci?
10 proc., nie wiêcej
Obowi±zuj±ce od dawna dyrektywy dotycz±ce zdrowego ¿ywienia opracowane przez WHO zak³adaj±, ¿e cukier powinien stanowiæ zaledwie 10 proc. (25 g) dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ale powodu szybko rosn±cej fali oty³o¶ci rozwa¿a siê zmniejszenie tej porcji o niemal po³owê. Redukcja ta mia³aby dotyczyæ tak¿e fruktozy. Podobnie jak wszystkie cukry proste mo¿e sprzyjaæ cukrzycy, wystêpowaniu chorób uk³adu kr±¿enia, nadci¶nieniu têtniczemu czy dyslipidemii (to stan w którym, wraz z niskim poziomem LDL podnosi siê stê¿enie trójglicerydów.
To ona stoi za oty³o¶ci±?
Prowadzone przez blisko 20 lat przez dr. Richarda Johnsona z University of Colorado testy na myszach wykaza³y, ¿e regularnie przyjmowana fruktoza bezpo¶rednio odpowiada za oty³o¶æ, marsko¶æ w±troby, cukrzycê, wzrost ci¶nienia têtniczego, a nawet zmiany w nerkach. W opinii badacza ludzki organizm zachowa siê identycznie.
Mniej radykalny w ocenie szkodliwo¶ci fruktozy jest dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). W komentarzu do w³asnych badañ nad wp³ywem fruktozy na oty³o¶æ podkre¶la, ¿e wa¿ne jest ile spo¿ywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie. Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawarto¶æ kalorii, a nie ilo¶æ fruktozy w danym produkcie.
Czytaj tak¿e:
Cukier, s³odziki i inne produkty s³odz±ce - wybierz s³odycz dla siebie
Owoce i warzywa, o czym ¶wiadczy ich kolor?
ABC nadwagi i oty³o¶ci
Cukier nie musi byæ bia³y, by szkodziæ!
Choroby, które prowadz± do oty³o¶ci
Ten wszechobecny cukier owocowy (mo¿na go znale¼æ w wielu produktach spo¿ywczych np. w miodzie, a tak¿e lekach) jest znacznie s³odszy od sacharozy i du¿o gorzej trawiony przez organizm. Gdy znajdzie siê w organizmie trafia do miê¶ni, tkanki t³uszczowej oraz w±troby. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny i nie jest tak syc±cy jak sacharoza.
Zdarza siê, ¿e stanowi zastêpnik cukru w przypadku chorych na cukrzycê, korzystnie wp³ywa na pracê serca, gdy to zaczyna zawodziæ. Fruktozie przypisuje siê równie¿ dzia³anie przeciwnowotworowe. Zatem dlaczego, mimo tylu zalet czê¶æ badaczy przypisuje jej gro¼ne w³a¶ciwo¶ci?
10 proc., nie wiêcej
Obowi±zuj±ce od dawna dyrektywy dotycz±ce zdrowego ¿ywienia opracowane przez WHO zak³adaj±, ¿e cukier powinien stanowiæ zaledwie 10 proc. (25 g) dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ale powodu szybko rosn±cej fali oty³o¶ci rozwa¿a siê zmniejszenie tej porcji o niemal po³owê. Redukcja ta mia³aby dotyczyæ tak¿e fruktozy. Podobnie jak wszystkie cukry proste mo¿e sprzyjaæ cukrzycy, wystêpowaniu chorób uk³adu kr±¿enia, nadci¶nieniu têtniczemu czy dyslipidemii (to stan w którym, wraz z niskim poziomem LDL podnosi siê stê¿enie trójglicerydów.
To ona stoi za oty³o¶ci±?
Prowadzone przez blisko 20 lat przez dr. Richarda Johnsona z University of Colorado testy na myszach wykaza³y, ¿e regularnie przyjmowana fruktoza bezpo¶rednio odpowiada za oty³o¶æ, marsko¶æ w±troby, cukrzycê, wzrost ci¶nienia têtniczego, a nawet zmiany w nerkach. W opinii badacza ludzki organizm zachowa siê identycznie.
Mniej radykalny w ocenie szkodliwo¶ci fruktozy jest dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). W komentarzu do w³asnych badañ nad wp³ywem fruktozy na oty³o¶æ podkre¶la, ¿e wa¿ne jest ile spo¿ywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie. Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawarto¶æ kalorii, a nie ilo¶æ fruktozy w danym produkcie.
Czytaj tak¿e:
Cukier, s³odziki i inne produkty s³odz±ce - wybierz s³odycz dla siebie
Owoce i warzywa, o czym ¶wiadczy ich kolor?
ABC nadwagi i oty³o¶ci
Cukier nie musi byæ bia³y, by szkodziæ!
Choroby, które prowadz± do oty³o¶ci
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E