Fruktoza - naturalna s³odycz, która budzi w±tpliwo¶ci

Fruktoza to cukier prosty wystêpuj±cy przede wszystkim w owocach. Mog³oby siê wydawaæ, ¿e jego naturalne pochodzenie rozwi±zuje problem nadmiernej ilo¶ci cukru w diecie. Niestety, szereg badañ przypisuje jej bezpo¶redni wp³yw na rozwój cukrzycy, chorób serca czy oty³o¶ci. Jak jest naprawdê?
Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!

Ten wszechobecny cukier owocowy (mo¿na go znale¼æ w wielu produktach spo¿ywczych np. w miodzie, a tak¿e lekach) jest znacznie s³odszy od sacharozy i du¿o gorzej trawiony przez organizm. Gdy znajdzie siê w organizmie trafia do miê¶ni, tkanki t³uszczowej oraz w±troby. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny i nie jest tak syc±cy jak sacharoza.

Zdarza siê, ¿e stanowi zastêpnik cukru w przypadku chorych na cukrzycê, korzystnie wp³ywa na pracê serca, gdy to zaczyna zawodziæ. Fruktozie przypisuje siê równie¿ dzia³anie przeciwnowotworowe. Zatem dlaczego, mimo tylu zalet czê¶æ badaczy przypisuje jej gro¼ne w³a¶ciwo¶ci?

10 proc., nie wiêcej

Obowi±zuj±ce od dawna dyrektywy dotycz±ce zdrowego ¿ywienia opracowane przez WHO zak³adaj±, ¿e cukier powinien stanowiæ zaledwie 10 proc. (25 g) dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ale powodu szybko rosn±cej fali oty³o¶ci rozwa¿a siê zmniejszenie tej porcji o niemal po³owê. Redukcja ta mia³aby dotyczyæ tak¿e fruktozy. Podobnie jak wszystkie cukry proste mo¿e sprzyjaæ cukrzycy, wystêpowaniu chorób uk³adu kr±¿enia, nadci¶nieniu têtniczemu czy dyslipidemii (to stan w którym, wraz z niskim poziomem LDL podnosi siê stê¿enie trójglicerydów.

To ona stoi za oty³o¶ci±?

Prowadzone przez blisko 20 lat przez dr. Richarda Johnsona z University of Colorado testy na myszach wykaza³y, ¿e regularnie przyjmowana fruktoza bezpo¶rednio odpowiada za oty³o¶æ, marsko¶æ w±troby, cukrzycê, wzrost ci¶nienia têtniczego, a nawet zmiany w nerkach. W opinii badacza ludzki organizm zachowa siê identycznie.

Mniej radykalny w ocenie szkodliwo¶ci fruktozy jest dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). W komentarzu do w³asnych badañ nad wp³ywem fruktozy na oty³o¶æ podkre¶la, ¿e wa¿ne jest ile spo¿ywamy dziennie kalorii, a nie jakie jest ich pochodzenie. Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawarto¶æ kalorii, a nie ilo¶æ fruktozy w danym produkcie.

Czytaj tak¿e:

Cukier, s³odziki i inne produkty s³odz±ce - wybierz s³odycz dla siebie

Owoce i warzywa, o czym ¶wiadczy ich kolor?

ABC nadwagi i oty³o¶ci

Cukier nie musi byæ bia³y, by szkodziæ!

Choroby, które prowadz± do oty³o¶ci