gluten
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?
Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej, jest polecany jako źródło białka osobom nie spożywającym mięsa. Składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Jego smak zależy od...
-
Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania
Odmawianie sobie żywności z zawartością glutenu, gdy nie chorujesz na celiakię lub nie masz alergii na gluten, nie ma żadnego zdrowotnego sensu - dowodzą naukowcy. Diety bezglutenowe zyskują na popularności, chociaż nie ma dowodów na negatywny wpł...
-
Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy
Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawierającym glutenu, a pełnym wartości odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik mąki pszennej...
-
Dziki ryż: właściwości. Jak gotować dziki ryż?
Dziki ryż jest rośliną zbożową pochodzącą z Ameryki Północnej, gdzie początkowo był zbierany z dziko rosnących roślin przez rdzennych mieszkańców kontynentu. Potem stał się rośliną uprawną, rosnącą głównie na terenie Kanady i w niektórych rejonach...
-
Glutaminian sodu: co to jest i czy szkodzi zdrowiu?
Glutaminian sodu jest to jeden z najpopularniejszych związków chemicznych stosowanych w przemyśle spożywczym, który na etykietach produktów oznaczony jest symbolem E621. Pomimo powszechnej opinii o szkodliwości tej substancji, glutaminian sodu nie...
-
Nieceliakalna nietolerancja glutenu - co to za schorzenie? Jak je zdiagnozować i jak wygląda leczenie?
Mimo ogromnej popularność diet eliminujących gluten z jadłospisu, stosować je powinni tylko ci, którzy naprawdę źle reagują na to białko. Co ciekawe, nie dotyczy to tylko osób, celiakią. Problemy mogą mieć także pacjenci, których dotyczy...
-
Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?
Dieta bezglutenowa to z całą pewnością jedna z najbardziej rygorystycznych diet. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego menu produktów bogatych w gluten. Dieta bezbiałkowa, niskobiałkowa czy bezmleczna przeznaczona jest dla wszystkich,...
-
Semolina - co to jest? Jakie są właściwości odżywcze i zastosowanie semoliny?
Semolina jest to produkt otrzymywany w procesie mielenia pszenicy twardej (durum). Ma postać gruboziarnistej mąki, która znajduje zastosowanie głównie przy produkcji makaronu i kuskusu. Najnowsze badania pokazują, że semolina to bogate źródło wiel...
-
Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie
Celiakia to choroba trzewna, autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa
-
Kasze: bogactwo właściwości
Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Jak znaleźć odpowiednią dla siebie?
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Zbierz świeże pędy ten rośliny. Najlepsze są wczesną wiosną
-
Cukrzyca typu II. Ten jeden napój, który pijemy rano, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia
- "Muszelka" i wagina to nie to samo. Inaczej się je myje
- Ceny leczenia zębów są wyjątkowo wysokie. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- Te błędy popełniamy, lecząc wrzody żołądka. Zawalcz o zdrowie w kilku krokach
- "Debil". Ciąg dalszy sprawy szkoły w Obornikach Śląskich. Szkoła nie widzi problemu
- Jak wygląda test obciążenia glukozą? Jak przygotować się do badania?