cukier
-
Słodycze dla cukrzyków, czyli jakie produkty powstają z myślą o diabetykach
Słodycze dla cukrzyków to tylko jeden z wielu typów produktów, które stworzone zostały specjalnie z myślą o osobach zmagających się z hiperglikemią. Coraz większa zachorowalność na cukrzycę sprawia, że na rynku jest dostępne coraz więcej produktów...
-
Co to jest insulinooporność, czyli o jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój cukrzycy
O tym, co to jest insulinooporność, ostatnio mówi się dość często w kontekście cukrzycy, która w ostatnich latach zyskała miano choroby cywilizacyjnej. Jak sobie radzić z insulinoopornością? Czy dieta wystarczy, aby uniknąć rozwoju cukrzycy?
-
Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?
Niewłaściwe odżywianie ma znaczny wpływ na powstawanie wielu groźnych chorób, a nawet przedwczesne zgony. Nic zatem dziwnego, że obawiamy się różnych substancji obecnych w codziennej diecie, które szkodzą. Rzecz w tym, że lista naszych...
-
Nadwaga jest silnie powiązana ze śmiertelnością na COVID-19 - przybywa dowodów
Pandemia COVID-19 pokazuje, jak bardzo nadwaga i otyłość niosą ryzyko śmierci z powodu ciężkiego przebiegu choroby. Naukowcy prześledzili ten związek, analizując dane medyczne ponad 5,5 miliarda osób ze 154 krajów.
-
Erytrol: w czym jest lepszy niż cukier? [kcal, jak stosować, skutki uboczne]
Erytrol, słodzik, który zdobywa sobie coraz większe grono zwolenników, jest substancją, która nie tylko z powodzeniem zastępuje cukier, ale także może być bezpiecznie używana przez diabetyków oraz w przypadku insulinooporności. Sprawdzamy, czym je...
-
Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej
Trzech na pięciu Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Rocznie zjadamy średnio o 11,8 kg cukru przetworzonego więcej niż jeszcze dziesięć lat temu. Nadwaga i otyłość wywołują groźne choroby, w tym min. cukrzycę typu 2. Najpoważniejszym...
-
Dieta 8 godzin (16 godzin postu) - na czym polega, jakie są jej zasady?
Od kilku lat coraz większą popularność zyskują na całym świecie diety, które opierają się na wprowadzeniu postu. Te bardziej rygorystyczne wymagają poszczenia przez kilka tygodni, te mniej - poszczenia przez kilkanaście lub kilka dni. Są też posty...
-
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie
Nadmiar spożywanego cukru to znak naszych czasów. Do nadmiaru przyzwyczaił na przemysł spożywczy, wykorzystujący węglowodany do produkcji żywności i napojów właściwie bez umiaru. Naukowcy i lekarze są jednak przerażeni tą ekspansją słodkości. Nasz...
-
Polacy odżywiają się coraz gorzej, stąd epidemia cukrzycy i nowotwory? O raporcie GUS, którego nie było
Dosłownie kilka liczb dotyczących diety Polaków niespodziewanie poruszyło opinią publiczną. Specjaliści biją na alarm niemal we wszystkich mediach, powołując się na "wstrząsający raport GUS". Rzecz w tym, że nie ma żadnego raportu.
-
Agawa, syrop z agawy: czy to dobry zamiennik cukru? Właściwości syropu z agawy
Agawa i syrop z agawy to specjalność Meksykanów, która podbiła świat. Agawa zawdzięcza swoją sławę nie tylko tequili, ale także produkowanemu z niej syropowi. Jest to popularny w wielu miejscach środek słodzący. Syrop z agawy jest jednak...
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
"Te leki zmieniają życie chorych na mukowiscydozę o 180 stopni". Dlaczego nadal nie dostali ich pacjenci, którym je obiecano?
-
Wraz ze wzrostem hospitalizacji z powodu COVID-19 Francja rozważa powrót do masek
-
Puchną ci stopy podczas upałów? Obrzęk nóg nie jest objawem naturalnym
-
Małpia ospa. Nowe objawy różnią się od tych, które pojawiały się wcześniej. Kim jest statystyczny zakażony?
- Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
- Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
- Łabędzi śpiew i spadające buty, czyli na czym polegają sygnały wysyłane przez ciało przed śmiercią?
- Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
- Czerwone plamy na twarzy: co je powoduje? Jak im zapobiegać?