Nie bez powodu cukier nazywany jest "białą śmiercią". Choć sam w sobie nie jest substancją szkodliwą czy trującą, to w dużych ilościach, spożywanych regularnie, bez równoległego spalania go podczas wysiłku, może prowadzić do wielu chorób, m.in. otyłości, nadciśnienia i cukrzycy. Dieta bogata w cukier przyczynia się do zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu, problemów trawiennych, problemów ze snem oraz przedwczesnego starzenia.
Dziennikarka niemieckiego dziennika "Die Welt" postanowiła przez siedem dni w ogóle nie spożywać produktów zawierających w składzie cukier. Już na samym początku pojawiły się problemy, ponieważ okazało się, że zdecydowana większość produktów sklepowych zawiera w sobie cukier w różnej formie.
Raz nazywany ekstraktem ze słodu jęczmiennego, innym razem polidekstrozą, krył się w chlebie, keczupie, daniach gotowych i wielu innych produktach. Kobieta ostatecznie zdecydowała się na zakup jedynie warzyw, owoców, sera i jaj. Całkowicie zmieniła swój jadłospis. Na śniadanie zrezygnowała ze słodkiego muesli na rzecz owsianki z jagodami i orzechami. Pozostałe posiłki również dopasowała do wyzwania.
W pierwszych dniach pojawił się ból głowy, jednak bardziej niż reakcją fizyczną organizmu, mógł być wymysłem mózgu. Z kolei kiedy nachodziła ją ochota na słodką czekoladę, próbowała "oszukać" umysł, jedząc kostkę gorzkiej czekolady. Sposób ten, o dziwo, okazał się skuteczny.
Po pięciu dniach pojawiły się efekty w postaci zwiększonej dawki energii i produktywności. Wyzwanie nie było proste, lecz z czasem stawało się coraz bardziej "naturalne". Na tyle, że kiedy minął tydzień i dziennikarka próbowała zjeść coś słodkiego, odczuła tę słodycz znacznie bardziej, niż miałoby to miejsce jeszcze tydzień wcześniej. Było to spowodowane odzwyczajeniem organizmu od cukru.
Czy detoks od cukru jest rzeczywiście możliwy? Zdecydowanie. Jeśli zaczniemy podejmować bardziej świadome decyzje żywieniowe, możemy odmienić naszą dietę tak, żeby dalej nam smakowała, ale i przy okazji była bardziej pożywna i korzystna dla zdrowia.
Odstawienie lub nawet ograniczenie ilości spożywanego cukru może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz kondycję zdrowotną. Unikanie produktów z tym składnikiem wpłynie korzystnie na sen, a także zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu chorób, m.in. układu krążenia.
Co więcej, ograniczając w diecie cukier, ochronimy zęby przed próchnicą, a skórę przed trądzikiem. Kiedy ustabilizuje się poziom glukozy, odczujemy wzrost energii i sił do działania. Zwiększy się koncentracja, poprawi pamięć i zniknie "mgła mózgowa". Nawet jeśli nie wyeliminujemy cukru z diety, to warto pamiętać, że "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną". Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazata.pl