antyoksydanty
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kapary: właściwości, zastosowanie, przepisy
Kapary to warzywo, które coraz częściej gości na stołach Polaków. Początkowo jedliśmy go głównie jako dodatek do pizzy czy do sałatek w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie śmiało eksperymentujemy z nimi we...
-
Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?
Gofry, lodowe desery, frytki zjedzone w biegu: bez tego na wakacjach się nie da żyć. Co w tych pysznościach siedzi? Ile trzeba ruchu, żeby to spalić? Sporo!
-
Karotenoidy - co to za związki? W jakich produktach można je znaleźć i dlaczego warto?
Karotenoidy to grupa barwników występująca powszechnie w produktach roślinnych, zwłaszcza takich, które mają żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor. Mają działanie antyoksydacyjne, przez co pełnią bardzo ważną rolę w organizmie. W jakich produktac...
-
Witamina C, D i inne najpopularniejsze suplementy nie działają. Niektóre mogą nawet zaszkodzić. Badania
Najczęściej stosowane suplementy, w tym multiwitamina, witaminy C i D oraz wapń nie mają żadnego - pozytywnego, ani negatywnego - długofalowego wpływu na zdrowie. To wnioski z badań, do których dane naukowcy gromadzili przez pięć lat.
-
Czosnek - niepowtarzalny zapach, niezawodny lek. Dlaczego warto jeść 2 ząbki czosnku dziennie?
Czosnek był znany i lubiany już długo przed naszą erą - nic dziwnego! Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze czosnku sprawiają, że to naturalny antybiotyk. Walczy z nowotworami, bakteriami, wirusami i stanami zapalnymi.
-
Wolne rodniki - wszystko co trzeba o nich wiedzieć
Wolne rodniki to określenie odnoszące się do atomów o niesparowanych elektronach lub cząstek powstałych w wyniku rozpadu wiązań chemicznych. Z reguły ich ilość w organizmie jest dosyć duża, ale u osób zdrowych przeciwwagą dla nich są tzw....
-
Polifenole. Czym są i jaki mają wpływ na zdrowie?
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi dosyć powszechnie w świecie roślin. Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały, że związki te wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, a dostarczanie do organizmu produktów...
-
Owoce jagodowe: właściwości zdrowotne, walory odżywcze
Owoce jagodowe to bogactwo cennych dla naszego organizmu składników. Niezależnie od tego, czy spożywamy je świeże czy mrożone - żurawina, maliny, truskawki, borówki - to najlepsze, co możemy sobie zaserwować o każdej porze roku.
-
Taniny działają antyoksydacyjnie i bakteriobójczo, ale mają też wady. Co warto wiedzieć o taninach?
Taniny to naturalnie syntezowane przez rośliny organiczne związki chemiczne, które od lat wzbudzają sporo kontrowersji. Wszystko za sprawą ich właściwości, które odpowiadają między innymi za zmniejszenie wchłanialności wapnia, żelaza oraz witaminy...
-
Napoje najlepsze na zatwardzenie? Naturalne sposoby mogą zadziałać mocniej niż chcesz
-
Ogranicz jedzenie ogórków kiszonych, jeśli cierpisz na to schorzenie
-
Pilotka, szybowniczka i baloniarka. Wzbijanie się w powietrze to dla niej codziennośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Gorzej tylko w Rumunii i Bułgarii. Sprawdź, ile dopłacasz do leków i dlaczego
-
Jak pozbyć się oponki z brzucha bez ćwiczeń i drakońskiej diety?
- Wczesne objawy raka trzustki. Na te dwa zwróć szczególną uwagę
- Depilować, czy dla wygody zapuszczać ogrody? Przeczytaj, łatwiej podejmiesz decyzję
- Ból barków i pleców. Co to oznacza i jak sobie z nim radzić?
- Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Które nowotwory mogą nawrócić? Nawrót tych chorób zdarza się najczęściej