Kapary to rośliny należące do rodziny kaparowatych. Szacuje się, że istnieje około 250 gatunków, lecz jedynie dwa są spotykane w Europie. Kapary cierniste to odmiana, której owoce najczęściej są wykorzystywane w celach kulinarnych.
Kapary to najczęściej krzewy, ale spotyka się odmianę tych roślin będącą drzewem lub pnączem. Najczęściej spotyka się je w strefie tropikalnej, ponieważ rośliny te czują się najlepiej w wysokich temperaturach i w wilgotnym klimacie. Poza tym kapary nie mają dużych wymagań – rosną nawet na ubogiej jakości glebie. W Europie największe hodowle kaparów zlokalizowane są w krajach basenu Morza Śródziemnego – we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, w Egipcie i w Maroku.
Na nasze stoły trafiają nierozwinięte pączki kwiatów kaparów. Należy je zbierać o świcie, zanim pojawi się na nich poranna rosa. Gdy pączki zakwitną, kwiaty z nich powstałe kwitną tylko jeden dzień i o zmroku więdną, a ich miejscu pojawia się zalążek owocu. Kapary mają bardzo charakterystyczny smak, najczęściej dominują one całe danie. Te z zalewy są bardzo słone, warto więc ograniczyć sól w reszcie potrawy, do której dodatkiem mają być kapary.
Obecnie kapary stosowane są głównie w kuchni, ale w przeszłości znajdowały one szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Przede wszystkim stosowane były jako środek wykrztuśny, ponieważ mają w swoim składzie substancje rozrzedzające wydzielinę zalegającą w górnych drogach oddechowych. Warzywa te mają pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, wątroby oraz trzustki. Wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom oraz regulują proces wytwarzania żółci. Kapary wpływają także na metabolizm, przyspieszając spalanie tłuszczów w organizmie. Kapary należą do grupy antyoksydantów. Badania wskazują, że mają pozytywny wpływ na spowalnianie procesów starzenia. Podejrzewa się również, że regularne spożywanie kaparów może spowalniać rozwój chorób reumatycznych.
Kapary to doskonała baza lub dodatek do wielu dań. Najlepiej smakują w przekąskach lub jako składnik dań głównych. Jeśli nie masz pomysłu na danie z kaparami, zerknij do prostych przepisów, które umieściliśmy poniżej.
Kapary są idealnym dodatkiem do dań dla osób, które dbają o zgrabną sylwetkę. W 100 gramach tych warzyw jest zaledwie 23 kalorie i około 5 gramów węglowodanów. Kapary dostarczają także cennego białka, w 100 gramach jest go około 2.6 grama. Jak zostało już wspomniane, pozytywnie wpływają także na metabolizm, dlatego też nasze poniższe propozycje dań z kaparami powinny przypaść także do gustu osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów.
Makaron z kaparami anchois
Do przygotowania tego dania potrzebujesz makaronu, puszki filecików anchois, słoik kaparów, łyżkę śmietany 12 proc., starty parmezan, sól oraz pieprz.
Pasta jajeczna z kaparami
Do przygotowania pasty jajecznej z kaparami potrzebujesz trzech jaj, dwóch łyżek majonezu, szczypiorku, garści kaparów ze słoiczka, sól oraz pieprz. Pastę jajeczną z kaparami można podawać ze świeżym pieczywem, z grzankami, a także z chlebem typu pita lub lawasz.
Zupa łososiowa z kaparami
Do zupy łososiowej z kaparami potrzebujesz bulionu warzywnego (około litra), 300 gramów łososia bez skóry, cebulę, olej, 2 łyżki śmietany 12 proc., ziemniaki oraz garść kaparów ze słoiczka. Do gotującego się bulionu dodaj podsmażoną na oleju skrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, do zupy włóż nieduże kawałki łososia. Gotuj około 5 minut. Zabiel zupę śmietaną. Kapary dodaj tuż przed podaniem potrawy.