Żółć - wydzielina wątroby niezastąpiona przy trawieniu tłuszczów. Skład i funkcje żółci

Żółć wydziela się w wątrobie, wspomaga trawienie oraz wchłanianie tłuszczów i niektórych witamin. Między posiłkami żółć magazynowana jest w woreczku żółciowym - kiedy jemy, uchodzi do jelit.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Żółć - co to jest?

Żółć to substancja wydzielana przez wątrobę, a właściwie komórki wątrobowe (hepatocyty). Ma brązowożółtą barwę i jest gorzka w smaku. Bierze udział w trawieniu oraz wchłanianiu tłuszczów, a także niektórych witamin - wspomaga ich rozkład. Wątroba produkuje około 1,5 litra żółci na dobę.

> Przeczytaj: Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wyróżniamy żółć wątrobową i pęcherzykową. Ta pierwsza wydzielana jest bezpośrednio przez wątrobę, a druga to ta, która magazynuje się w pęcherzyku żółciowym (woreczku żółciowym). Wątrobowa nie jest tak gęsta, jak pęcherzykowa - dopiero w pęcherzyku żółciowym ulega odwodnieniu.

Składniki żółci

Żółć to przede wszystkim sole kwasów żółciowych, barwniki żółciowe (między innymi bilirubina), cholesterol, substancje śluzowe, kwasy tłuszczowe oraz kwasy nieorganiczne. Przez kanaliki, czyli drogi żółciowe, żółć idzie do pęcherzyka żółciowego. Kanaliki dołączają do składu żółci dwuwęglany, wodę i elektrolity.

Funkcje żółci

W pęcherzyku żółciowym żółć ulega odwodnieniu - tam też się magazynuje między posiłkami. Gdy w jelicie pojawia się pokarm, uwalnia się z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita. Żółć bierze udział w trawieniu tłuszczów oraz wchłanianiu witamin A, D, E i K. Kwasy żółciowe rozbijają tłuszcze na małe kawałki; do tłuszczów wnikają następnie enzymy trawienne, by sfinalizować wchłanianie. Dzięki żółci organizm wydala z siebie szkodliwy cholesterol, kwas żółciowy, toksyny, leki i inne niebezpieczne dla naszego zdrowia związki.

Zaburzenia wydzielania żółci

Zatrzymanie żółci (zastój żółci), czyli cholestaza, to choroba polegająca na nieprawidłowym przepływie żółci. Jej przyczyn może być wiele (np. rak brodawki Vatera, kamienie żółciowe, torbiele, zakażenia wirusowe, zaburzenia metaboliczne). Wyróżniamy dwa typy cholestazy - zewnątrzwątrobową i wewnątrzwątrobową. Głównym objawem cholestazy jest świąd skóry; zalegająca żółć powoduje żółtaczkę. Więcej informacji o cholestazie znajdziesz tutaj.

Anatomia człowieka: wątroba