Niewydolność nerek: ostra i przewlekła. Objawy i leczenie niewydolności nerek

Niewydolność nerek to rodzaj upośledzenia funkcji fizjologicznych nerek. Schorzenie może mieć postać ostrą lub przewlekłą. W większości przypadków niewydolność nerek towarzyszy innej chorobie nerek.
Zobacz wideo

Objawy niewydolności nerek

Niewydolność nerek może przebiegać w sposób ostry albo przewlekły. Bardzo niebezpieczny jest przewlekły przebieg choroby, ponieważ stopniowa utrata funkcji nerek jest procesem nieodwracalnym. Ostra niewydolność nerek zwykle ma bardziej gwałtowny przebieg, jest jednak odwracalna. Prawidłowe działanie nerek zapewnia właściwą pracę wszystkich narządów w naszym organizmie.Typowe objawy niewydolności nerek:

Przyczyny niewydolności nerek

Do najczęstszych przyczyn niewydolności nerek należą:

  • każda choroba nerek może prowadzić do niewydolności (np. ostre kłębuszkowe zapalenie nerek)
  • zamknięcie światła naczyń zaopatrujących nerki
  • choroby i urazy obejmujące cały organizm lub jego znaczną część: posocznica, rozległe uszkodzenia mięśni (tzw. zespół zmiażdżenia), rozległe oparzenia, przetoczenie krwi niewłaściwej grupy
  • ciężka niewydolność krążenia
  • ciężkie zapalenie trzustki
  • zatkanie obu moczowodów lub cewki moczowej (np. przez kamienie nerkowe)
  • badania radiologiczne wymagające podania dużej dawki kontrastu
  • miażdżyca, nadciśnienie, nadużywanie leków przeciwbólowych

Niewydolność nerek - diagnostyka

Postawienie diagnozy zaczyna się od badań podstawowych. Najczęściej wymagane są następujące badania:

Kolejny etap diagnozy to skierowanie przez nefrologa na kolejne specjalistyczne badania:

Niewydolność nerek - leczenie

Niewydolność nerek leczy się farmakologicznie. Bardzo ważną rolę pełni również dieta, którą należy skonsultować z lekarzem. Przy niewydolności nerek należy ograniczyć białko. Można jednak spożywać produkty, które zawierają białko pełnowartościowe, np. jajka i mleko. Zaleca się tłuszcze roślinne, węglowodany, warzywa i owoce. Warto wyeliminować tłuszcze zwierzęce. Jeśli u pacjentów występują obrzęki i nadciśnienia należy ograniczyć ilość soli, oraz takie produkty jak konserwy, kiszonki, produkty wędzone.