warzywa
-
Por dobry o (prawie) każdej porze. Jakie są właściwości i wartości odżywcze pora?
Por to warzywo znane, a jednak niedoceniane, często sprowadzane do roli składnika włoszczyzny. W istocie to niepozorne podłużne warzywo może zrobić wiele dobrego. Co ma w sobie por i jak działa?
-
Ziemniaki - wcale nie takie straszne, jak je malują. Są zdrowe i smaczne
Ziemniaki są znane i lubiane, ale stronią od nich osoby odchudzające się. Czy ziemniaki zasłużyły na swój dietetyczny czarny PR? Jakie są ich wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?
-
Korzeń pietruszki to nie tylko włoszczyzna. Pietruszka korzeniowa i smakuje, i leczy
Korzeń pietruszki jest użyteczny nie tylko w roli składnika włoszczyzny. Można go dodawać niemalże do każdej potrawy. Zarówno korzeń pietruszki, jak i nasiona oraz liście wykorzystuje się do celów leczniczych.
-
Cukinia - potencjał zdrowotny i kulinarny. Dowiedz się, dlaczego cukinia podbija nasze kuchnie
Cukinia czy kabaczek? Z pewnością nieraz spotkał cię ten dylemat. Mamy dobrą wiadomość - to jedno i to samo warzywo! Oprócz nazwy warto znać też całą moc prozdrowotnych właściwości, które cukinia ma do zaoferowania.
-
Natka pietruszki - królowa witaminy C
Natka pietruszki - niby niepozorne zielone listki, a w istocie kopalnia zdrowia. Przykład pierwszy z brzegu: natka pietruszki w objętości jednej łyżki stołowej pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C!
-
Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy
Jeśli myślisz, że pomidory nie mają przed tobą tajemnic, możesz się przeliczyć. Pomidor to nie tylko witaminy, lecz także - między innymi - profilaktyka raka, przyjaciel odchudzania i sposób na zmarszczki.
-
Dobroczynna bulwa, czyli seler korzeniowy i jego zdrowotne bogactwo
Seler korzeniowy to jedna z 4 odmian selera zwyczajnego. Seler selerowi nierówny - korzeniowy ma swoje własne odżywcze sekrety!
-
Ogórek i smaczny, i zdrowy. Poznaj dobroczynne właściwości ogórków
Ogórek to w 97 procentach woda, ale nie należy z tego powodu spisywać go na straty. Smak to nie jedyny atut ogórków!
-
Białe przeciw infekcjom, zielone dla wątroby, żółte, gdy chcesz poprawić wygląd skóry... Owoce i warzywa: kolor ma znaczenie
Na podstawie koloru można poznać wiele zalet owoców i warzyw. Zawarte w nich barwniki mają nie tylko cieszyć oczy. Spełniają określone funkcje w naszym organizmie.Lekarze i dietetycy podzielili warzywa i owoce na pięć podstawowych grup...
-
Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo
Mimo że są bardzo zdrowe i wciąż dostępne próżno szukać ich w przeciętnej kuchni. A szkoda! Dostarczają nie tylko bezcennych witamin czy minerałów, wspierają także walkę np. cukrzycą, nadciśnieniem. Co takiego w sobie mają i dlaczego warto...
-
Są badania, że szkodzi, nie ma dowodów, że działa. Skąd ta moda na wrotycz?
-
Napoje najlepsze na zatwardzenie? Naturalne sposoby mogą zadziałać mocniej niż chcesz
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiszonki nie dla wszystkich. Osoby z tymi chorobami powinny ich unikać
-
Najtańsze leki w aptece, a wydatki pacjentów niemal najwyższe w UE. Jak to możliwe?
- Depilacja światłem i laserowa to nie to samo. Różnice nie tylko w nazwie
- Ból barków i pleców. Co to oznacza i jak sobie z nim radzić?
- Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Dowiedz się, które nowotwory nawracają najczęściej i od czego to zależy
- Wiesz, czym zajmuje się ortopeda? Świetnie, masz już punkt w quizie o lekarzach!