Groch to wartościowa roślina strączkowa. Dlaczego warto ją jeść?

Groch to źródło wielu witamin i minerałów, a także cennego błonnika pokarmowego. Dowiedz się, jak wykorzystać groch w kuchni i poznaj ciekawe przepisy na dania, w których roślina ta odgrywa główną rolę.

Groch - jedna z najstarszych roślin uprawnych

Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, która uprawiana jest już od kilku tysięcy lat. Popularność zawdzięcza m.in. delikatnemu smakowi i cennym właściwościom odżywczym. 

Spis treści

  1. Groch - systematyka
  2. Właściwości odżywcze grochu
  3. Groch i bogactwo błonnika
  4. Kaloryczność grochu
  5. Groch w kuchni - poznaj przepisy

Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają >>

Bogaty w błonnik, sycący i pożywny, a zarazem nie tuczy. Moda na hummus ogarnęła Polskę. Dlaczego warto go jeść?

Groch (Pisum sativum L.) - systematyka gatunku

Groch ma kilkanaście odmian. Jednak podstawowy podział zakłada istnienie dwóch głównych grup:

  1. Groch siewny łuskowy
  2. Groch siewny cukrowy

Groch to roślina z rodziny bobowatych, do której należy także bób, fasola, ciecierzyca i soczewica.

Oto szczegółowa systematyka:

  • rodzaj: groch
  • rodzina bobwatych
  • rząd: bobowce
  • klad: dwuliścienne właściwe
  • klasa: okrytonasienne
  • królestwo: rośliny
  • domena: eukarionty

Ciekawostka: wiele źródeł podaje, że groch to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znany był już 7 tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, trafił z terenów Bliskiego Wschodu.

Właściwości odżywcze grochu

Groch jest źródłem cennego białka roślinnego, przez co zalecany jest dla osób, które nie jedzą mięsa. Ale to nie koniec jego wartości odżywczych. Groch to także źródło wielu minerałów, m.in.:

  • magnez
  • żelazo
  • fosfor

Groch zawiera także witaminy z gurpy B, witaminy C, witaminy E. Nie możemy zapominać także o cennych antyoksydantach, które spowalniają procesy starzenia organizmu. 

Ciekawostka: Strąk grochu zawiera zwykle od 3 do 10 nasion.

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie >>

Groch i bogactwo błonnika

Rośliny strączkowe są jednym z najlepszych źródeł błonnika (włókna pokarmowego), który chroni nas przed uciążliwymi zaparciami i poprawia pracę układu pokarmowego. Warto także dodać, że błonnik wspiera pracę układu krwionośnego i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. 

Pęczak z grochem na wędzonce. Poznaj przepis na to danie >>

Dla osób dbających o linię bardzo istotny jest także fakt, że produkty bogate w błonnik dają na długo uczucie sytości, przez co zmniejsza się nasza ochota na podjadanie między posiłkami. 

Dowiedz się więcej na temat błonnika pokarmowego roli, którą spełnia w naszym organizmie >>

Ciekawostka: różne odmiany grochu różnią się od siebie barwą. Możemy trafić na przykład na groch żółty, zielony i biały.

Kaloryczność grochu

Mimo tych cennych właściwości, groch nie powinien być spożywany zbyt często. To ze względu na jego wysoką kaloryczność. Szacuje się, że 100 gram grochu to aż 100 kcal. Dlatego w tym przypadku zalecany jest umiar. 

Nakarm swój mózg! Osiem produktów, które w tym pomogą >>

Tiamina (witamina B1) - witamina ważna dla organizmu >>

Groch w kuchni - poznaj przepisy

Groch cieszy się popularnością w wielu kuchniach europejskich a także bliskowschodnich. Pojawia się zwykle w jednej z dwóch wersji - żółtej (dojrzałej) lub zielonej (nie w pełni dojrzałej).

Groch możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To m.in. doskonały dodatek do zup. Sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych.

Groch w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy:

Groch - o tym pamiętaj

Groch to źródło wielu witamin i minerałów, a także cennego błonnika pokarmowego. Podobno jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Swoją niemijającą popularność groch zawdzięcza m.in. niezwykle delikatnemu smakowi.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Groch to roślina z rodziny bobowatych, do której należy także bób, fasola, ciecierzyca i soczewica.
  • Groch ma kilkanaście odmian. Jednak podstawowy podział zakłada istnienie dwóch głównych grup: groch siewny łuskowy i groch siewny cukrowy.
  • Różne odmiany grochu różnią się od siebie barwą. Możemy trafić na przykład na groch żółty, zielony i biały.
  • Do Europy, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, groch trafił z terenów Bliskiego Wschodu.
  • Groch jest źródłem cennego białka roślinnego, przez co zalecany jest dla osób, które nie jedzą mięsa.
  • To także bogactwo wielu witamin - m.in. witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E.
  • Szacuje się, że 100 gram grochu to aż 100 kcal. Dlatego w tym przypadku zalecany jest umiar.
  • Groch możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To m.in. doskonały dodatek do zup. Sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych.
Więcej o: