Produkty niskokaloryczne: co jest jest, jak je przyrządzać

Zdrowa dieta - to dieta zawierająca dużo owoców i warzyw, które są niskokaloryczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnik pokarmowy, który jest głównym sprzymierzeńcem w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Rosnące z roku na rok zainteresowanie zdrowym stylem życia, a także choroby wynikające ze złego odżywiania się sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na różne diety. W większości przypadków są to diety redukcyjne, których celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej czy m.in. obniżenie poziomu cholesterolu. Z tego względu, znaczna część osób poszukuje produktów niskokalorycznych, które mogą wzbogacić dietę o wiele cennych witamin i minerałów. Czy da się zatem stworzyć równocześnie zdrową i smaczną dietę? Na jakie niskokaloryczne produkty się zdecydować? 

Dieta redukcyjna z samego założenia oparta jest na wyborze zdrowych i niskokalorycznych produktów, które pozwolą osiągnąć szczupłą sylwetkę. Jest to także alternatywa dla osób, które mają tendencję do podjadania pomiędzy posiłkami, co na diecie odchudzającej jest niedopuszczalne. Produkty niskokaloryczne w większości przypadków kojarzą się od razu z często widywanymi w sklepach produktami oznaczonymi jako fit czy light. Warto jednak pamiętać, że zazwyczaj takie towary spożywcze są mocno przetworzone, zawierają duże ilości cukrów prostych, co sprawia, że nie są one do końca tak zdrowe, jak zapewniają producenci. Nie od dzisiaj wiadomo, że dieta zdrowa to dieta zawierająca dużo owoców i warzyw, które są niskokaloryczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnik pokarmowy, który jest głównym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.

Niskokaloryczne owoce i warzywa

Spożywanie owoców i warzyw w przypadkach odczuwania głodu jest znakomitym sposobem na szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Większość tego typu produktów spożywczych zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera pracę układu pokarmowego, wiąże masy kałowe i sprawia, że wraz z nimi wydalają się tłuszcze. Efektem tego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, redukcja masy ciała i lepsze samopoczucie. Do najmniej kalorycznych warzyw zaliczyć można (wartość energetyczna w 100 gramach):

Jeżeli chodzi o owoce, to w przypadku osób będących na diecie redukcyjnej najlepszym wyborem będą (wartość energetyczna w 100 gramach):

Potwory, z którymi mieszkasz, śpisz i przez które chorujesz. Czy musisz przegrać tę nierówną walkę?

Niskokaloryczne ryby i mięso

Pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego odgrywa w organizmie ludzkim bardzo wiele funkcji. Dlatego też będąc na diecie redukcyjnej nie wolno zapomnieć, aby w swoim menu umieścić chude mięso. Do najmniej kalorycznych mięs zalicza się drób, królik czy cielęcina. Przykładowo 100 gramów uduszonej piersi z kurczaka lub indyka to wartość energetyczna 100 kcal. Jednakże duża ilość białka dostarczona z tego typu mięsem sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej.

Ważnym produktem spożywczym są także ryby, które dostarczają kwasów Omega-3, Omega-6 oraz białka. Do najmniej kalorycznych, a jednocześnie ogólnodostępnych odmian ryb zalicza się: mintaj (75 kcal w 100 gramach filetów), dorsz atlantycki (82 kcal w 100 gramach filetów), miruna (73 kcal w 100 gramach filetów) oraz morszczuk (49 kcal w 100 gramach filetów).

Oczywiście kaloryczność wymienionych wyżej produktów zależy w dużej mierze od sposobu ich przygotowania, dlatego też zaleca się, aby w diecie redukcyjnej stosować gotowanie na parze, duszenie oraz pieczenie (bez dodatku oliwy).

Potrawy niskokaloryczne

Bardzo często dieta odchudzająca kojarzy się z niesmacznym i nudnym jedzeniem. Jednak okazuje się, że wystarczy chwila wolnego czasu, aby przyrządzić naprawdę smaczne, zdrowe i niskokaloryczne potrawy.

1. Zupy krem - należą do grupy jednych z najczęściej polecanych potraw na diecie redukcyjnej. Składają się głównie ze zblendowanych warzyw, więc ich kaloryczność jest bardzo niska. Ciekawą propozycją jest zupa krem z dyni, pomidorów koktajlowych czy zielonego groszku.

2. Duszone mięso z warzywami i ryżem naturalnym - danie takie stanowi idealny kompromis pomiędzy kalorycznością, a składnikami odżywczymi dostarczonymi w produktach składowych. Przykładem może być duszona pierś indyka dostarczająca sporo białka, warzywa gotowane na parze, które są źródłem wielu witamin i minerałów oraz ryż naturalny stanowiący naturalne źródło błonnika pokarmowego.

3.  Leczo warzywne - stanowi ciekawą propozycję zwłaszcza latem. Czas przyrządzania jest z reguły bardzo krótki, a zawarte w daniu cukinia, pomidory, papryka czy cebula z pewnością zapewnią uczucie sytości na kilka godzin.

Jak zdrowo się odchudzać

Więcej o:
Komentarze (1)
Produkty niskokaloryczne: co jest jest, jak je przyrządzać
Zaloguj się
  • Barbara Niemiec

    0

    Mój mąż od 2 miesięcy stosuje catering dietetyczny lightbox - schudł już 7 kilo. Jest na diecie 1500 kcal No Fish, bo nie lubi ryb. Ale ta zdrowa dieta bardzo mu pasuje, no i odchudzanie jest skutreczne :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX