tłuszcze
-
Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?
Spożywane pożywienia dostarcza nam energii niezbędnej do funkcjonowania. Które produkty zawierają jej najwięcej, a które - najmniej? Jak obliczyć wartość kaloryczną posiłku? Tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.
-
Hipolipoproteinemie: objawy, diagnoza, leczenie
Lipidy, czyli tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, czasem wskutek wady genetycznej lub innego schorzenia jest ich za dużo, a ich nadmiar zaczyna się odkładać. Nadmiar ten nazywany jest w medycynie...
-
Żyć dłużej i lepiej - 12 zasad, które w tym pomogą
Cudowny przepis na zdrowie nie istnieje, bo cudów nie ma. Zarazem sporo można zmienić w stylu życia na lepsze za pomocą małych kroków. Drobne zmiany miewają ogromne zalety i są realne. Gdy chcemy wszystko naraz, zwykle nam nie wychodzi... Kolejnoś...
-
Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze
Wierzysz, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są szkodliwe, a roślinnego zbawienne dla zdrowia? Ufasz, że na twoją wagę zasadniczy wpływ ma ilość spożywanych kalorii? To groźne uproszczenia. Ważne jest bowiem choćby jeszcze to, jakiej obróbce...
-
Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce
Dieta bogata w tłuszcze, szczególnie te pochodzenia zwierzęcego, to najprostsza i najskuteczniejsza droga do zafundowania sobie chorób układu krążenia. Mimo że bez problemu można je zastąpić nie tylko zdrowszymi, ale i smaczniejszymi roślinnymi...
-
Nowa piramida zdrowego żywienia
Powstała z myślą o promocji zdrowego stylu życia. Miała ułatwić wybieranie odpowiednich produktów i zestawiać je w określonych, korzystnych dla zdrowia proporcjach. Pomimo rozwoju medycyny i nauki o człowieku piramida nadal powielała nie do końca...
-
Kwasica ketonowa
Kwasica ketonowa, nazywana także kwasicą cukrzycową to rodzaj zaburzenia metabolicznego, które najczęściej dotyka osoby chorujące na cukrzyce, niezależnie od jej typu. Nieleczona może wywoływać częste utraty świadomości, co w skrajnych przypadkach...
-
Galanina winna otyłości?
To ona sprawia, że niektórzy z nas nie mogą się oprzeć tłustym daniom i alkoholowi. To przez nią tajemnicza siła zmusza nas do objadania się o północy. Możliwe, że przyczynia się do problemów w sypialni, depresji, a nawet choroby Alzheimera....
-
Rak trzustki
Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta z wiekiem. Chorobie sprzyja nieodpowiedni styl życia: dieta bogata w tłuszcze zwierzęce oraz siedzący tryb zycia.
-
Cholesterol
Substancja lipidowa, kluczowy składnik komórek tworzących organizmy zwierzęce. Jest substancją wyjściową do produkcji niektórych ważnych hormonów, np. regulujących cechy płciowe, oraz soli żółciowych niezbędnych do jelitowego wchłaniania tłuszczu ...
-
"W proch się obrócisz"? To się dzieje z ciałem po śmierci
-
Wysoki poziom prostazyny we krwi może oznaczać zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 i śmierci z powodu raka
-
GIS wycofuje z obrotu popularne lody. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
-
Przez 30 lat walczyła z rakiem piersi. Świat żegna Olivię Newton-John - wnuczkę noblisty z Wrocławia
-
Cichy udar mózgu - czy można go przejść nie wiedząc o tym? Objawy, które łatwo przeoczyć
- O płodności pacjentek onkologicznych trzeba myśleć przed rozpoczęciem terapii
- Szarańcza potrafi wyczuwać nowotwory u ludzi. Owadom wystarczy mniej niż sekunda
- Gorące noce mogą zwiększyć wskaźnik śmiertelności nawet o 60 proc. do końca wieku
- Dlaczego mężczyźni bardziej niż kobiety są narażeni na większość rodzajów raka?
- "Jest już lepiej". Zięć Wałęsy zdradził nam najnowsze informacje o zdrowiu byłego prezydenta