minerały
-
Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie
Nori to określenie, które stosuje się do wielu rodzajów jadalnych wodorostów. Najczęściej spotykane są cienkie, prasowane płaty nori, które przeznaczone są między innymi do zawijania sushi. Wodorosty są najbardziej popularne w kuchni azjatyckiej,...
-
Proteoglikany - czym są, jakie mają zastosowanie?
Proteoglikany to wielocząsteczkowe kompleksy składające się z białek oraz glikozoaminoglikanów. Wchodzą w skład substancji międzykomórkowej, występują między innymi w strukturze skóry. Z czego są zbudowane takie cząstki i jak się je wykorzystuje?
-
Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są produktem spożywczym cenionym głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe i możliwość wykorzystania w wielu potrawach. Niestety, panuje błędne przekonanie, że grzyby nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A jak jest naprawd...
-
Gynostemma (ziele długowieczności): czy hamuje proces starzenia
Gynostemma pentaphyllum jest to łacińska rośliny znanej jako Jiaogulan lub ziele długowieczności. Stosowanie gynostemmy pozytywnie wpływa na pracę układu oddechowego, żołądek, serce, wątrobę, ale też skórę. Ponadto, regularne jej spożywanie opóźni...
-
Garcinia cambogia (garcynia kambodżańska) - sposób na spalanie tłuszczu?
Garcinia cambogia to roślina cytrusowa występująca naturalnie w Indonezji, której owoce przypominają niewielkie dynie i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Najpopularniejszą właściwością tej rośliny jest działanie odchudzające, wobec...
-
Pieczarka zaroślowa (bulwiasta) - wygląd, występowanie, zastosowanie
Pieczarka zaroślowa to jadalny grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Wyglądem przypomina popularne pieczarki jadalne, ale może zostać pomylona z trującym muchomorem. Jest ceniona ze względu na charakterystyczny aromat, można ją wykorzystywać ...
-
Trufle - gdzie rosną, jak smakują, jakie mają właściwości?
Trufle to rosnące pod ziemią grzyby. Uważane są za jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Są cenione ze względu na wyjątkowy smak i intensywny aromat, który nadają potrawom. Gdzie rosną trufle i jak się je zbiera? Dlacze...
-
Colostrum, siara krów, młodziwo - co to jest, jakie ma właściwości?
Istnieją dwa rodzaje odporności - wrodzona oraz nabyta. Z tą pierwszą każdy człowiek się rodzi, drugą nabywa przez całe życie, ale bardzo duży udział mają w tym pierwsze godziny, kiedy to karmiony jest siarą matki. Siara, zwana inaczej colostrum, ...
-
Hipomagnezemia - kliniczny niedobór magnezu
Hipomagnezemia to niedobór magnezu w organizmie. Stan ten występuje wtedy, gdy stężenie magnezu wynosi poniżej 0,7 mol/l surowicy krwi. Łagodna hipomagnezemia przebiega zwykle bezobjawowo, zaś przewlekły i duży niedobór magnezu może spowodować...
-
Wody lecznicze - jakie mają właściwości, kto powinien je pić?
Wody lecznicze, które występują między innymi w uzdrowiskach, ale które można znaleźć również na sklepowych półkach i w aptekach, są pełne cennych składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że takie wody...
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dawniej taki rosół robiły babcie. Znów jest na niego "wielkie bum"
-
Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
- Tak zachowuje się osoba z "cichą depresją". Nie ignoruj tych symptomów