Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie

Nori to określenie, które stosuje się do wielu rodzajów jadalnych wodorostów. Najczęściej spotykane są cienkie, prasowane płaty nori, które przeznaczone są między innymi do zawijania sushi. Wodorosty są najbardziej popularne w kuchni azjatyckiej, ale są chętnie jedzone również w innych obszarach świata. Jakie są rodzaje nori i w jaki sposób się je produkuje? Jakie właściwości mają wodorosty i jak można je jeść?

Nazwa nori jest japońskim określeniem, które stosowane jest w odniesieniu do wielu gatunków wodorostów jadalnych, a czasem również do sinic. Na świecie wyróżnia się około 100 gatunków jadalnych glonów, które są niezwykle zróżnicowane. Niektóre glony mają długie i wąskie liście, inne przypominają wyglądem sałatę, a jeszcze inne są grube i mięsiste.

Najczęściej mianem nori określane są wodorosty z gromady krasnorostów. Najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kulinariach wodorostem jest szkarłatnica delikatna, nazywana asakusa-nori. Innym popularnym wodorostem są taśmy, które nazywane są aonori. Często nazwę nori stosuje się jako określenie płatów wodorostów, które używane są do przygotowywania sushi.

Nori - właściwości

Algi morskie są doskonałym źródłem wielu cennych składników. Zawierają one wiele składników mineralnych, które występują w morskiej wodzie. Co istotne, składniki te występują w nori w formie, która jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm człowieka. Wodorosty są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawierają sporo żelaza, jodu, cynku, manganu, fosforu, miedzi oraz błonnika. Nie brakuje w nich witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina C. Dodatkowo, są one bogate w antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia organizmu, niwelują negatywny wpływ wolnych rodników na organizm człowieka oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Zobacz wideo

Jedząc nori warto pamiętać, że płaty prasowanych wodorostów zawierają sporo sodu. W związku z tym, osoby, które powinny ograniczać ilość spożywanego sodu, na przykład pacjenci cierpiący na nadciśnienie, nie mogą spożywać dużych ilości nori.

Nori – zastosowanie

Nori są najczęściej dostępne w postaci cienkich, sprasowanych arkuszy. Wytwarzane są one z glonów, które po zebraniu szatkuje się, suszy, prasuje w arkusze oraz podpieka. Proces produkcji przypomina nieco produkcję papieru. W zależności od sposobu przygotowania nori wyróżnia się trzy podstawowe typy – yaki nori (prażone na sucho), ajitsuke nori (przyprawiane i suszone) oraz tsukadani nori (przyprawione i mokre). Czasami w procesie produkcji dodaje się do nich przyprawy. Rozróżnia się kilka rodzajów nori:

  • Green,
  • Red,
  • Silver,
  • Gold,
  • Platinum,
  • Diamond.

Poszczególne rodzaje, wbrew nazwom, różnią się nie kolorem, ale jakością, którą określa się biorąc pod uwagę przede wszystkim grubość arkusza, jego kruchość, a także intensywność smaku. Najgrubsze, najbardziej intensywne w smaku, ale również najbardziej gumowate są nori diamond, z kolei najcieńsze i najmniej gumowate nori green. W związku z tym, że płaty klasyfikowane jako green oraz red są najcieńsze, są one najbardziej elastyczne, przez co łatwiej je zwijać i najlepiej sprawdzą się u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z robieniem sushi. Dla osób, które mają pewne doświadczenie w przygotowywaniu sushi polecane są odmiany silver oraz gold, natomiast używanie platinum i diamond poleca się jedynie doświadczonym kucharzom. Najczęściej spotykane w polskich sklepach są nori green i zwykle są one najtańsze. Najdroższe płaty wodorostów mogą być nawet kilkanaście razy droższe niż te najpopularniejsze.

Nori są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, najczęściej stosuje się je do zawijania sushi, czyli rolek z ryżem oraz innymi dodatkami (na przykład surową lub wędzoną rybą) oraz onigiri, które jest japońską przekąską przygotowywaną z ryżu. W kuchni koreańskiej nori jest z kolei używane do zawijania gimbap, czyli ryżowych rolek, do których dodaje się zwykle piklowaną żółtą rzodkiew oraz wołowinę lub cielęcinę. Rolki gimbap wyglądem są bardzo podobne do sushi, ale są delikatniejsze w smaku i nie podaje się ich z sosem do maczania ani pastą wasabi. Płatki z taśmy stosowane są z kolei jako posypka, na przykład do placków okonomiyaki. Z nori robi się również prażone chipsy, które w krajach azjatyckich są dość popularną przekąską. Taśmy są zwykle suszone w formie płatków, nie formuje się ich w większe płaty.

Z wodorostów produkuje się również kombu oraz wakame. Różnego rodzaju wodorosty nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat.

Więcej o: