algi

Więcej o:

algi

  • Spirulina - właściwości i zastosowanie alg

    Spirulina to nazwa jednego z rodzajów sinic - jest to tzw. cyjanobakteria. Była znana i spożywana od setek lat. W formie naturalnej występuje w jeziorach Czad w Afryce oraz Texcoco w Meksyku. Od połowy XX wieku spirulina pozyskiwana jest z hodowli alg, zakładanych zarówno w zbiornikach słodkiej

  • Algi w medycynie estetycznej. Skąd ta popularność?

    Algi morskie to po prostu wodorosty (glony). Różnią się między sobą głównie rozmiarem (mogą mieć od kilku milimetrów do kilku metrów długości) i barwą. Ze względu na kolor dzielimy je na: zielenice, krasnorosty (o kolorze czerwonym), brunatnice (brunatne). Dlaczego algi

  • Chlorella - alga, która pomoże oczyścić organizm

    do lamusa. Obecnie alga ta znów zyskała na popularności, a dzięki swym właściwościom odżywczym zaliczana jest do grupy superpokarmów (tzw. " superfoods "). W sprzedaży dostępna jest zarówno w formie sproszkowanej, jak i gotowych tabletek. Szmaragdowozielony proszek można pić po wymieszaniu

  • Nowość od Biotherm! Poznaj niezwykłą moc ekstraktu z Czerwonej Algi

    niezwykłe właściwości Czerwonej Algi Czerwona Alga jest mało poznaną rośliną rosnącą u wybrzeży Atlantyku, zarówno po stronie amerykańskiej, jak i europejskiej. Naukowcy Biotherm zainspirowani jej niezwykłymi właściwościami, pozyskali ekstrakt z Czerwonej Algi i na jego bazie

  • Wodorosty nori - właściwości i zastosowanie

    są aonori. Często nazwę nori stosuje się jako określenie płatów wodorostów, które używane są do przygotowywania sushi. Nori - właściwości Algi morskie są doskonałym źródłem wielu cennych składników. Zawierają one wiele składników mineralnych, które występują w morskiej wodzie. Co istotne, składniki

  • Weganie mogą mieć niedobory witaminy B12 - to nie mit

    starsi. Źródłem tej substancji są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, przetwory mleczne, ryby oraz jaja, które z oczywistych powodów są nieobecne w diecie wegan. Witaminy B12 nie ma w produktach roślinnych, a więc ani w algach, ani w miso, tempeh czy spirulinie, które zawierają podobny

  • Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?

    dodatkiem alg, marchewki, cebuli, imbiru, natki pietruszki albo kolendry, sosu sojowego oraz soli. Po ugotowaniu seitan można też marynować dodając zioła i warzywa, na przykład czosnek czy cebulę i inne, w zależności od gustu. Placki z seitanu przygotowuje się gotując  je w wodzie z dodatkiem przypraw