Czym są złote algi, czyli co warto wiedzieć o Prymnesium parvum?

Prymnesium parvum wydzielają zabójczą dla ryb i różnych innych organizmów wodnych ichtiotoksynę, ale tzw. złote algi nie stanowią zagrożenia dla człowieka. Groźny może być jednak kontakt ze skażoną wodą lub spożywanie mięsa zatrutych zwierząt, które może doprowadzić do poważnych problemów pokarmowych. Za ich pojawienie się w Odrze musi odpowiadać szkodliwa działalność człowieka, a nie przyczyny naturalne.

Zakwity Prymnesium parvum, czyli tzw. złotymi algami, nie są uważane za zagrożenie dla zdrowia publicznego, choć nadal brakuje jednoznacznych dowodów, które mogłyby to potwierdzić. Te naturalnie występujące w słonych lub słonawych wodach wiciowce, nie mają szczególnie negatywnego wpływu na ludzi, dzikie zwierzęta oraz zwierzęta hodowlane — można przeczytać w źródłach naukowych, które opisują te glony.

Specjaliści twierdzą, że Prymnesium parvum coraz częściej można spotkać nie tylko w słonych, ale także w słodkich wodach. Odradzają jednak spożywanie ryb i innych organizmów wodnych, którym zaszkodził zakwit złotych alg. O obecności tych glonów może świadczyć m.in. pojawienie się jasnej piany na powierzchni wody oraz zabarwienie jej na złotawy, miedziany lub lekko brązowy odcień.

Objawy zatrucia złotymi algami

Na zatrucie Prymnesium parvum wskazuje pokrycie ryb śluzem, a także zaczerwienienie lub krwawienie w skrzelach, u nasady płetw, wzdłuż brzucha i otworu gębowego.

Uznaje się, że bardziej wrażliwe na toksyczne działanie złotych alg są młode ryby niż starsze osobniki. Jeśli skażonym organizmom uda się w początkowej fazie przedostać do zbiorników z czystą wodą, skutki zatrucia mogą być odwracalne.

Złote algi mogą wytwarzać nie tylko ichtiotoksyny, ale także tzw. prymnezyny, które wykazują silne działanie cytotoksyczne, hemolityczne oraz neurotoksyczne. Mogą doprowadzić do uszkodzenia skrzeli i zmiany zachowania organizmów wodnych.

Ludzie nie powinni pić wody pochodzącej ze skażonych zbiorników oraz kąpać się w miejscach, w których doszło do zakwitu Prymnesium parvum. Odradza się także spożywanie ryb, małży, raków oraz innych zwierząt wodnych z objawami zatrucia złotymi algami.

W niewielkiej ilości złote algi nie są w stanie doprowadzić do wielu szkód, ale mogą się zacząć bardzo gwałtownie rozmnażać, gdy dojdzie do nagłego zasolenia wody (nie chodzi tu o sól kuchenną, tylko o zasolenie pod wpływem ścieków przemysłowych oraz chlorków i siarczanów m.in. z zakładów górniczych, miedziowych lub chemicznych).

źródło: mpdi.com / pubs.nmsu.edu

Więcej o: