spirulina

Więcej o:

spirulina

  • Spirulina

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Terminem spirulina określa się przede wszystkim te suplementy, które zawierają sinice z grupy Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina ma ciemnozielony kolor, niekiedy wpadający w niebieski. Kształtem przypomina spiralę. Najczęściej występuje w postaci

  • Spirulina - właściwości i zastosowanie alg

    Spirulina to nazwa jednego z rodzajów sinic - jest to tzw. cyjanobakteria. Była znana i spożywana od setek lat. W formie naturalnej występuje w jeziorach Czad w Afryce oraz Texcoco w Meksyku. Od połowy XX wieku spirulina pozyskiwana jest z hodowli alg, zakładanych zarówno w zbiornikach słodkiej

  • Algi - dlaczego warto włączyć je do diety? Poznaj najważniejsze powody

    , jod, potas, magnez, mangan, fosfor, miedź, sód. Co ciekawe, obecna w algach witamina B12 przeważnie występuje w produktach odzwierzęcych. Z kolei wspomniane kwasy omega-3 znajdziemy w potrawach przyrządzonych z niektórych ryb morskich. Spirulina i chlorella - modne algi Ostatnio coraz większą

  • Chlorella - alga, która pomoże oczyścić organizm

    przy nadciśnieniu). Odżywcza bomba Podobnie jak swoja ?kuzynka?, spirulina, chlorella obfituje również w pełnowartościowe białko. Zawiera go średnio około 60%, w tym większość aminokwasów. Właśnie ta wysoka zawartość wartościowego białka skusiła niegdyś naukowców, poszukujących ?superpożywienia?, które pomoże w

  • Weganie mogą mieć niedobory witaminy B12 - to nie mit

    tej substancji są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, przetwory mleczne, ryby oraz jaja, które z oczywistych powodów są nieobecne w diecie wegan. Witaminy B12 nie ma w produktach roślinnych, a więc ani w algach, ani w miso, tempeh czy spirulinie, które zawierają podobny związek