miażdżyca
-
Rodzaje mięsa - czy należy jeść mięso?
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje mięsa - białe i czerwone. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera również żelazo, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie każdy rodzaj mięsa należy jeść równie często. Jakie...
-
Zator naczyniowy - jakie są rodzaje zatorów i zagrożenia z nimi związane?
Zatorem nazywa się całkowite zamknięcie lub zwężenie światła tętnicy przez tak zwany czop zatorowy, który może mieć różny charakter. Zatory naczyniowe pojawią się między innymi w przebiegu miażdżycy. Jakie typy zatorów rozróżniamy? Czym są one...
-
Bierzesz naraz wapń i witaminę D? Popularne suplementy mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu
Wyniki badań są niepokojące: codzienne zażywanie jednocześnie witaminy D oraz wapnia zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu. A większość suplementów diety nie działa - taki obraz wyłonił się z amerykańskich badań porównawczych. Aby zachować zdrow...
-
Tarnina - właściwości, działanie, zastosowanie
Tarnina, zwana również tarką albo śliwą tarniną, to roślina, której owoce mają niezwykłe właściwości i od dawna są wykorzystywane do leczenia wielu dolegliwości. Roślina ta jest stosowana między innymi jako środek wspomagający oczyszczanie...
-
Naukowcy odkryli mechanizm wapnienia tętnic. To nadzieja na zapobieganie demencji, udarom i zawałom serca
Niemal u 30 procent osób powyżej 45. roku życia stwierdza się obecność złogów wapnia w naczyniach krwionośnych. Problem jest niebagatelny, ponieważ zwapnienie pięciokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dlatego z taką nadzieją...
-
Kumkwat - owoc o cennych właściwościach
Kumkwat to roślina cytrusowa przybierająca formę krzewu lub drzewa, pochodząca z Chin. Obecnie roślina jest uprawiana na terenie Ameryki Południowej, Ameryki Północnej oraz w niektórych obszarach Morza Śródziemnego. Obejmuje 6 gatunków. Roślina...
-
Jak styl życia może chronić przed chorobami serca
Jak uniknąć choroby wieńcowej? Amerykańcy naukowcy dają odpowiedź: należy dbać o niski poziom cholesterolu LDL, niskie ciśnienie krwi, niski poziom glukozy, mieć prawidłową masę ciała, nie palić papierosów oraz być aktywnym fizycznie. I mają...
-
Miażdżyca nóg: przyczyny, leczenie
Miażdżyca nóg powodowana jest postępującym zamykaniem się światła naczyń krwionośnych, prowadzących do kończyn dolnych, w wyniku narastania blaszki miażdżycowej. W efekcie dochodzi do postępującego niedokrwienia kończyn dolnych i coraz większych...
-
Wylew (udar krwotoczny mózgu): objawy, diagnoza, leczenie
Wylew krwi do mózgu to potoczna nazwa udaru krwotocznego mózgu. Występuje rzadziej niż udar niedokrwienny i stanowi 20 proc. wszystkich udarów. Zazwyczaj ma cięższy i bardziej nasilony przebieg w porównaniu do udaru niedokrwiennego. Ciężkie bywają...
-
Czy czerwone mięso jest zdrowe?
Czerwone mięso to produkt, który budzi wiele kontrowersji - jedni uważają, że jest zdrowe, nie można go zastąpić innymi produktami i należy je jeść, natomiast inni są zdania, że lepiej ograniczyć jego spożywanie do minimum lub całkowicie zrezygnow...
-
Znajduje się w wielu produktach, ale GIS go zakazał. Jest rakotwórczy
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Imbir - właściwości i zastosowanie. Na co dobry jest imbir i co warto o nim wiedzieć?
-
Jest najmłodszym profesorem w Polsce. Odkrył przyczynę udaru
- Drożdżyca paznokci to częsta infekcja grzybicza, atakująca płytkę paznokcia. Sprawdź, jak rozpoznać przykrą dolegliwość
- Chirurdzy usunęli ponad 16-kilogramowego guza. Miał być nowotworem
- Opuchlizna po wyrwaniu zęba może pojawić się już kilka godzin po zabiegu. Jak sobie z nią poradzić?
- Olej rycynowy - charakterystyka i zastosowanie. Na co się stosuje olejek rycynowy?
- Choroby, które widać na dłoniach. Czasem wystarczy drobny szczegół, który lekceważymy