żywienie
-
Sanepid przeprowadził kontrole jedzenia w 740 szpitalach. Wyniki rozczarowują, ale nie zaskakują
Stan i jakość żywienia w polskich szpitalach pozostawia wiele do życzenia. Wie o tym niemal każdy pacjent, który miał nieprzyjemność przekonać się o tym na własnej skórze. Główny Inspektorat Sanitarny skontrolował pod tym kątem 740 placówek...
-
Czarny bez kiedyś służył za naturalną farbę do włosów. Jakie właściwości ma syrop z kwiatów tej rośliny?
Ma białe kwiaty i czarne owoce, którymi już od czasów starożytnego Egiptu barwiono brwi, rzęsy oraz włosy. Nie wolno ich spożywać w postaci surowej, bo zawierają trującą sambunigrynę i prunazynę, ale po obróbce termicznej nadają się do zrobienia z...
-
Czym są dioksyny. Dioksyny w żywności i środowisku
Dioksyny należą do najniebezpieczniejszych dla naszego zdrowia zanieczyszczeń. W dodatku sami je "wyprodukowaliśmy". Są praktycznie wszędzie, a więc w powietrzu, wodzie, glebie i przemieszczają się w środowisku stanowiąc zagrożenie dla zdrowia lud...
-
Dieta dla seniora - jak się odżywiać w dojrzałym wieku, na co zwracać uwagę?
Osoby w dojrzayłym wieku często odżywiają się nieprawidłowo, co grozi nasileniem się chorób cywilizacyjnych czy tzw. wieku starczego. Często do tego dochodzi niedożywienie i braki w składnikach odżywczych. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by...
-
Nutrigenetyka - podstawa genodiety, czyli żywienia zgodnego z genami
Nutrigenetyka to dziedzina nauki szukająca odpowiedzi na pytanie, dlaczego każdy z nas inaczej przyswaja składniki odżywcze, dostarczane do organizmu wraz z żywnością. Odpowiedzi szuka na poziomie genów. Nutrigenetyka analizuje genotypy ludzkie i...
-
Dieta odchudzająca - dlaczego tak rzadko jest skuteczna?
Dieta odchudzająca to jeden ze sposobów na zrzucenie nadmiaru kilogramów. Przecież tyjemy dlatego, że jemy za dużo, jeśli więc zaczniemy odżywiać się zgodnie z wytycznymi specjalistów, na pewno schudniemy! Niestety, zdecydowana większość entuzjast...
-
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to cenne substancje, które chronią przed groźnymi chorobami i opóźniają proces starzenia się. Ich wrogiem są występujące w nadmiarze wolne rodniki. Jak działają antyoksydanty i gdzie można je znaleźć?
-
Nowa piramida żywieniowa także w Polsce
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie opublikował nową piramidę żywienia i aktywności fizycznej. Tak naprawdę nie jest nowością: starą skutecznie obalił 15 lat temu harwardzki uczony prof. Walter Willett
-
Panga - co naprawdę w niej siedzi?
Większość z nas uważa, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Ocena stanu odżywienia pacjenta - obowiązek szpitala
Przewlekłe niedożywienie może być przyczyną wielu ciężkich powikłań. Ocenia się, że w przypadku pacjentów onkologicznych może bezpośrednio przyczyniać się do śmierci nawet 20% chorych. Groźne jest nawet dla osób zdrowych i wówczas także nie można ...
-
Czy ćwicząc można szybko zgubić 5 kg?
-
Jest najmłodszym profesorem w Polsce. Odkrył przyczynę udaru
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ile kalorii powinieneś jeść, żeby schudnąć?
-
Ile kroków trzeba zrobić, by spalić 1 kg tłuszczu? "Początkowo ta liczba może wydawać się duża"
- Dlaczego po lecie wypadają mi włosy?
- Ochota na słodycze zaraz po obiedzie. Skąd się bierze i czy jest groźna?
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Najbardziej tuczące produkty w twojej lodówce
- Pod żadnym pozorem nie ignoruj tych objawów. Lada moment możesz mieć udar