instytut żywności i żywienia

Więcej o:

instytut żywności i żywienia

  • Nowa piramida żywieniowa także w Polsce

    elementem jest aktywność fizyczna (stąd nawet zmiana nazwy). Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, dlaczego jest teraz podstawą. O tym mówi się od lat. Codzienne uprawianie ćwiczeń fizycznych jest warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jak informuje Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie: Piramida

  • Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

    tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety: 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej 3

  • Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

    . Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mimo że jej spożycie od wielu lat sukcesywnie maleje (od 15g w 1998r. do 11g w 2012) to nadal zbyt często po nią sięgamy, a wywołane przez jej nadmiar choroby ciągle znajdują się w czołówce najczęstszych przyczyn zgonów Polaków. Ostatnie

  • Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

    Pożywienie jest dla każdego człowieka jedynym źródłem energii, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancje złożone zawarte w żywności rozkładają się w organizmie na prostsze związki, czemu towarzyszy wydzielanie energii. Jak to wygląda w praktyce? Tłuszcze, białka,

  • Spożycie bezpiecznej ilości soli - kwestia zdrowia, nie tylko smaku

    zdrowego żywienia, stworzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Uczmy się piramid! Pamiętajmy, że najpierw to my tworzymy nasze nawyki, a potem one tworzą nas. Instytut udowodnił w ramach realizowanego projektu Zachowaj Równowagę, że kompleksowe działania edukacyjne mogą skutecznie zmienić nawyki

  • Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

    . Jeśli już sięgamy po wieprzowinę lub wołowinę, nie przekraczajmy porcji, składającej się na jeden kawałek, mieszczący się w dłoniach. Instytut Żywności i Żywienia poleca również, aby przynajmniej 2 razy w tygodniu porcję mięsa zastąpić rybami. Alternatywą dla białkowych produktów stanowią rośliny strączkowe

  • Czy mleko zabija?

    Jassem, onkolog z Akademii Medycznej w Gdańsku. - A o kancerogennych właściwościach laktozy pierwszy raz słyszę. O tym, że mleko jest bardzo zdrowe, przekonani są także naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiej Akademii Medycznej i specjaliści z SGGW.