gluten
-
Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego...
-
Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego
Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.
-
Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?
Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo...
-
„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania
Nigella opowiada się przeciwko trendowi na restrykcyjnie zdrową dietę. Ostrzega, że jej promowanie często łączy się z zawstydzaniem z powodu odmiennego sposobu jedzenia. Może też być przykrywką dla rozwijających się zaburzeń odżywiania.
-
Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo...
-
Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)
Choroba Duhringa, nazywana także opryszczkowym zapaleniem skóry to schorzenie jelitowo-skórne występujące u osób z nietolerancją glutenu. Choroba nosi miano skórnej postaci celiakii.
-
Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzię...
-
Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości
Choć to te same ziarenka, różnią się nie tylko kolorem. Brązowy, powszechnie uznany za zdrowszy i bardziej wartościowy, nie jest jednak bez wad. Biały natomiast to nie ?samo zło?.
-
Kasza manna - nie tylko dla dzieci
Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Napoje, które wspierają zdrowie serca
-
Napoje najlepsze na zatwardzenie? Naturalne sposoby mogą zadziałać mocniej niż chcesz
-
Pilotka, szybowniczka i baloniarka. Wzbijanie się w powietrze to dla niej codziennośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak pozbyć się oponki z brzucha bez ćwiczeń i drakońskiej diety?
-
Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Dowiedz się, które nowotwory nawracają najczęściej i od czego to zależy
- Depilacja intymna bez podrażnień i bólu? Może być ciężko
- Bolą cię stawy? Sprawdź szafkę z przyprawami i przygotuj prosty napar
- Za leki, Polaku, płacisz najwięcej w UE. Kiełbasa wyborcza tego nie zmieni
- Jak schudnąć po 70-tce? Klucz do sukcesu to metoda małych kroków