gluten
-
Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego...
-
Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego
Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.
-
Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?
Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo...
-
„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania
Nigella opowiada się przeciwko trendowi na restrykcyjnie zdrową dietę. Ostrzega, że jej promowanie często łączy się z zawstydzaniem z powodu odmiennego sposobu jedzenia. Może też być przykrywką dla rozwijających się zaburzeń odżywiania.
-
Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru
Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo...
-
Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)
Choroba Duhringa, nazywana także opryszczkowym zapaleniem skóry to schorzenie jelitowo-skórne występujące u osób z nietolerancją glutenu. Choroba nosi miano skórnej postaci celiakii.
-
Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzię...
-
Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości
Choć to te same ziarenka, różnią się nie tylko kolorem. Brązowy, powszechnie uznany za zdrowszy i bardziej wartościowy, nie jest jednak bez wad. Biały natomiast to nie ?samo zło?.
-
Kasza manna - nie tylko dla dzieci
Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Prawidłowy poziom cukru u 65-latka. Czy cukier 140 to już cukrzyca? Bądź ostrożny
-
Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Zacznij od prostego nawyku
-
Oswajają z wodą, dają mnóstwo frajdy i wspomagają rozwój psychomotoryczny. Te zabawki do kąpieli ucieszą każdego malucha i rodzicaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Które wartości mogą niepokoić?
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
- Oksykodon to narkotyk? Uzależnienie od oxykontinu jest powszechne
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- To obniża poziom cukru we krwi. Zadziwiające, ale badacze potwierdzają
- Shoty witaminowe na odchudzanie? Trzy składniki dla odporności i wzmocnienia
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz