Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z kaszą gryczaną bądź kaszami jęczmiennymi), ale za to dostarczający nam dużą ilość skrobi i białka.

Bogata w witaminy i minerały

Kasza manna, zawiera ponadto sporą dawkę różnorodnych witamin i minerałów. Jest przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B (w szczególności B1, B2 i B3), a także kwas foliowy (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ). Wszystkie te składniki niezbędne są do właściwego rozwoju i funkcjonowania systemu nerwowego.

W mannie znajdziemy również jod. Jest to niezbędny dla naszego życia mikroelement, który musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem i wodą. Dzięki niemu tarczyca jest bowiem w stanie produkować hormony (przede wszystkim tyroksynę), współodpowiedzialne za wiele istotnych procesów, jakie zachodzą w naszym ciele, np. regulację temperatury czy przemianę materii.

Dla kogo kasza manna?

Ponieważ jest lekkostrawna, doskonale nadaje się zarówno dla małych dzieci, rekonwalescentów po operacjach, jak i osób cierpiących na różnorodne schorzenia układu pokarmowego, np. przewlekłe zapalenie trzustki, choroby jelita cienkiego czy nieżyt żołądka. Można ją także spożywać w tzw. diecie ubogoresztkowej, polecanej zwłaszcza w chorobach zapalnych jelit, np. biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego (więcej na ten temat: Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać? ).

Ziarno pszenicy zawiera jednak najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. W związku z tym uzyskiwanej z niego kaszy nie powinni spożywać alergicy, w szczególności będący na diecie bezglutenowej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ).

Kasza manna w kuchni

W sztuce kulinarnej kasza manna jest produktem bardzo uniwersalnym. Nie dość, że można ją przyrządzić na słodko czy słono, to jeszcze korzysta się z niej w celu zagęszczania różnorodnych potraw, między innymi zup czy przetworów mięsnych (np. pasztetów). Można z niej również - po ugotowaniu i wystudzeniu - przygotować kluseczki do zup.

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Więcej o: