Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzięła popularność karobu (jak bywa czasem nazywana) i czy zachwyty nad nim są w pełni uzasadnione?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Mączka chleba świętojańskiego funkcjonuje w przemyśle spożywczym pod symbolem E 410. Powstaje ze sproszkowanych nasion chlebowca świętojańskiego rosnącego dziko w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej.

Zobacz wideo

Magiczny proszek?

Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi wskutek działania bakterii jelitowych . Nie dostarcza kalorii.

Drzewo zaczyna owocować po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może "wyprodukować" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat.

Karob - nie tylko w kuchni

Jako składnik spożywczy karob doskonale sprawdza się jako zamiennik czekolady. Nie dość, że jest od niej znacznie słodszy to zawiera o 40 proc. mniej kalorii oraz prawie trzy razy więcej magnezu. Stosowany jest do produkcji niektórych wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. polewy, lukry czy lody. Wchodzi w skład dżemów, galaretek marmolad.

Z nasion owoców chlebowca wydziela się tzw. gumę karobową, która doskonale zagęszcza i zastępuje tradycyjne substancje żelujące. Dzięki tym właściwościom guma karobowa znalazła się w składzie mleka modyfikowanego dla niemowląt oraz produktów zawierających żywe kultury bakterii.

Karob - na zatrucie i cholesterol

Niecodzienne właściwości mają również liście chlebowca. Badania przeprowadzone przez zespół Nadhema Aissaniego i opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" dowiodły, że zawarte w nich substancje zwalczają bakterii Listeria monocytogenes, odpowiedzialne za szereg zatruć pokarmowych .

W chlebie świętojańskim są też witaminy B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo , miedź, nikiel, mangan i chrom.

W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Badania wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj także:

Choroby, w których dieta jest lekiem

Celiakia - diagnoza bez biopsji jelita?

Inulina - więcej niż prebiotyk?

Choroba Duhringa (Choroba Duhringa)

Spirulina

Gluten: produkty

Więcej o: