Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Mączka chleba świętojańskiego funkcjonuje w przemyśle spożywczym pod symbolem E 410. Powstaje ze sproszkowanych nasion chlebowca świętojańskiego rosnącego dziko w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej.
Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi wskutek działania bakterii jelitowych . Nie dostarcza kalorii.
Drzewo zaczyna owocować po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może "wyprodukować" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat.
Jako składnik spożywczy karob doskonale sprawdza się jako zamiennik czekolady. Nie dość, że jest od niej znacznie słodszy to zawiera o 40 proc. mniej kalorii oraz prawie trzy razy więcej magnezu. Stosowany jest do produkcji niektórych wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. polewy, lukry czy lody. Wchodzi w skład dżemów, galaretek marmolad.
Z nasion owoców chlebowca wydziela się tzw. gumę karobową, która doskonale zagęszcza i zastępuje tradycyjne substancje żelujące. Dzięki tym właściwościom guma karobowa znalazła się w składzie mleka modyfikowanego dla niemowląt oraz produktów zawierających żywe kultury bakterii.
Niecodzienne właściwości mają również liście chlebowca. Badania przeprowadzone przez zespół Nadhema Aissaniego i opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" dowiodły, że zawarte w nich substancje zwalczają bakterii Listeria monocytogenes, odpowiedzialne za szereg zatruć pokarmowych .
W chlebie świętojańskim są też witaminy B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo , miedź, nikiel, mangan i chrom.
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Badania wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Choroby, w których dieta jest lekiem
Celiakia - diagnoza bez biopsji jelita?
Inulina - więcej niż prebiotyk?