błonnik
-
Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu
Świeża kukurydza w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce... Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od siedmiu tysięcy lat, w Polsce w ubiegłym wieku...
-
Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!
Śliwki świeże, suszone, kompot ze śliwek, sok śliwkowy... powidła śliwkowe. Śliwki są cennym źródłem witamin, minerałów. Regulują trawienie, wspomagają układ nerwowy. To nie wszystkie walory śliwek, sprawdź dlaczego warto sięgać po śliwki.
-
Złotak wysmukły (borowik amerykański): jak wygląda, jakie ma właściwości
Złotak wysmukły (borowik amerykański) pojawił się w naszych lasach kilka lat temu. Z wyglądu podobny nieco do borowika szlachetnego i koźlaka, rozprzestrzenił się szeroko i można go znaleźć w sosnowych lasach w ogromnych ilościach. Jest jadalny,...
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
Nasturcja: rodzaje, właściwości, zastosowanie
Nasturcja - to głównie roślina ozdobna, jednak dzięki jej leczniczym właściwościom wykorzystywana jest również w medycynie estetycznej. Roślina znalazła też zastosowanie w kuchni - marynowane kwiaty oraz pnącza cechują się charakterystycznym...
-
Owoce i warzywa, którymi można się zatruć
Mówi się, że owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej, zrównoważonej diety. Są one pełne błonnika oraz cennych witamin i składników odżywczych, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można się nimi zatruć. Jakie owoce i warzywa mo...
-
Grzyby leśne - wartości odżywcze, dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są produktem spożywczym cenionym głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe i możliwość wykorzystania w wielu potrawach. Niestety, panuje błędne przekonanie, że grzyby nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych. A jak jest naprawd...
-
Lotos (liście lotosu): właściwości. Na co pomagają liście lotosu
Lotos to jedna z najstarszych i najpiękniejszych roślin Wschodu, będąca nie tylko ozdobą ogrodów, ale i rośliną jadalną, leczniczą, a nawet kosmetyczną. Ma sporo roślinnego białka, błonnika, soli mineralnych i witaminy C oraz z grupy B. Wyciągi z...
-
Na czym polega dieta Engine 2? Historia i zalety diety
Dieta Engine 2, nazywana inaczej dietą teksańskich strażaków (dieta TS), jest to sposób żywienia, mający na celu zmniejszenie poziomu cholesterolu oraz poprawę funkcjonowania całego organizmu. Dieta ta została opracowana przez amerykańskiego...
-
Zaparcia - jakie są ich przyczyny, kiedy są poważnym objawem chorobowym?
Zaparcia, nazywane także obstrukcją albo zatwardzeniem, to stan, w którym dochodzi do zalegania treści jelitowej na różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Zaparcia nie są jednoznaczne z nieregularnym wypróżnianiem i czasami pojawiają się nawet w...
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
Post przerywany, czyli dieta IF. W czym pomoże ta metoda?
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Niedobór witaminy B12 może być groźny. Masz te objawy? Biegnij do lekarza
-
Co pić przed snem, gdy walczymy o smukłą sylwetkę?
- Jak boli wątroba? Jeśli widzisz na ciele plamki, umów się do lekarza
- Jakie badania krwi zrobisz w NFZ?
- Prawidłowe mycie zębów to nie lada sztuka. Dentysta wymienia najczęstsze błędy
- Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Tak odstraszysz "pasażerów na gapę"
- Śmiercionośny grzyb rozprzestrzenił się w cieniu pandemii. Jest lekooporny i wywołuje epidemie w szpitalach