Wzdęcia i ból brzucha po truskawkach. Kiedy musimy z nich zrezygnować?

Pyszne i niskokaloryczne truskawki to królowe wiosenno-letniego sezonu. Niestety, bywa że szkodzą, ponieważ należą do owoców zawierających związki silnie alergizujące. Niekiedy też ból brzucha po truskawkach jest oznaką nietolerancji pokarmowej. Komu zatem truskawki mogą zaszkodzić?

Naprawdę szkoda rezygnować z tych przepysznych owoców. Zawierają małą masę witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K, minerały, takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez. Są niskokaloryczne (w 100 g owoców jest tylko 27 kcal), a w dodatku znajdziemy w nich mieszaninę enzymów o nazwie bromelaina (inna nazwa to bromelina). To popularny składnik preparatów odchudzających. Bromelaina pomaga rozkładać białka i ułatwia ich przyswajanie. W truskawce mamy też pektyny, czyli rodzaj błonnika wspomagającego pracę jelit i pomocnego w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. 

Truskawki zawierają ponadto bioaktywne związki, takie jak przeciwutleniacze (związki chemiczne, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych) czy flawonoidy (organiczne związki chemiczne, które występują w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych). Przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za uszkodzenia i starzenie się komórek, a flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, wzmacniają naczynia krwionośne. Jednym słowem - truskawka to owoc pełen zdrowia.

- Unikalna kombinacja składników odżywczych, fitochemikaliów i błonnika, występujących w truskawkach, wydaje się działać synergistycznie, zapewniając kilka korzyści zdrowotnych. Uważa się, że polifenole i witaminy w truskawkach są głównymi składnikami odpowiedzialnymi za ich działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a pojedyncza porcja dostarcza ponad 1 mg polifenoli - czytamy w serwisie drugs.com.

Alergia na truskawki

Alergia na truskawki nie jest tak częsta, jak nam się wydaje. Dotyczy głównie dzieci, u dorosłych zdarza się rzadko. Dokładne liczby nie są znane, ale szacuje się, że ta alergia dotyka około 3-4 proc. dzieci do drugiego roku życia oraz o 0,5-1 proc. dorosłych. Za reakcję alergiczną na truskawki odpowiada białko (Fra a 1.02 - homolog alergenu pyłkowego brzozy głównej), które może podrażniać układ odpornościowy, skłaniając go do przesadnej reakcji.

Objawy alergii na truskawki to:

  • swędzenie lub mrowienie w jamie ustnej
  • swędząca wysypka na skórze (zapalenie skóry)
  • ucisk w gardle i świszczący oddech
  • uporczywy kaszel
  • mdłości
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • biegunka
  • zawroty głowy
Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Wzdęcia i bóle brzucha po truskawkach?

To może być nietolerancja pokarmowa, w tym przypadku nietolerancja fruktozy, wynikająca z problemów z wchłanianiem przez organizm tego cukru owocowego. Trzeba przy tym wspomnieć, że nietolerancja fruktozy to tak naprawdę dwa zaburzenia: zespół złego wchłaniania fruktozy lub zaburzenie metabolizmu fruktozy, zwane też fruktozemią lub niealergiczną nadwrażliwością na fruktozę. Ale uwaga: objawy zauważymy nie tylko po zjedzeniu truskawek, ale wszystkich innych owoców, zawierających ten rodzaj cukru czy też produktów dosładzanych syropem fruktozowym i fruktozą.

  • Zespół złego wchłaniania fruktozy

To zburzenie może być związane ze zbyt małą ilością białka (GLUT-5) odpowiedzialnego za transport fruktozy przez błonę komórkową wyściełającą jelito. W przypadku, gdy fruktoza nie zostanie wchłonięta w jelicie cienkim przedostaje się do jelita grubego, gdzie pod wpływem bakterii jelitowych ulega procesowi fermentacji. W efekcie w jelitach zaczynają się gromadzić w nadmiarze gazy, takie jak wodór, metan i dwutlenek węgla. Pojawiają się wzdęcia i ból brzucha, uczucie przelewania się w jelitach, niekiedy też biegunka. Nie wiadomo dokładnie jaka jest przyczyna tej dolegliwości. Zdarza się, że znika, gdy organizm odbuduje specyficzną florą bakteryjną jelit.

  • Fruktozemia - wrodzona nietolerancja fruktozy

To zaburzenie ma podłoże genetyczne - wynika z mutacji jednego genu o nazwie ALDOB - jest nieuleczalne i najprawdopodobniej dziedziczne. W wyniku niedoboru enzymu o nazwie aldolaza B (enzym odpowiedzialny za rozkład fruktozy, sacharozy i sorbitolu) organizm zaczyna gromadzić toksyczne związki uszkadzające narządy wewnętrzne, w tym wątrobę czy nerki. Objawy fruktozemii zauważa się już w niemowlęctwie, gdy dziecko zaczyna być karmione sokami owocowymi lub odżywkami z dodatkiem sacharozy (w przewodzie pokarmowym człowieka fruktoza powstaje w wyniku hydrolizy sacharozy).

Niektóre objawy fruktozemii:

  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • biegunka
  • hipoglikemia (spadek poziomu cukru we krwi)
  • brak apetytu

Źródła: drugs.com

Więcej o: