Co wypić wieczorem, żeby rano się wypróżnić? Wprowadź to w życie, a unikniesz dokuczliwych zaparć

Zaparcia to problem, z którym zmaga się wiele osób. Jest jednak sposób na pozbycie się dokuczliwych dolegliwości. Wystarczy zastosować się do poniższych zasad żywienia, by odzyskać spokój i podreperować zdrowie.

Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia. Powinniśmy więc przykładać większą uwagę do tego, co na co dzień jemy i pijemy. Spożywanie odpowiednich produktów i wyrobienie sobie zdrowych nawyków pozwala na pozbycie się niechcianych dolegliwości.  Nie ma na co czekać - zacznij już dziś.

Zobacz wideo Zaparcia podczas ciąży to częsty problem. Jak sobie z nimi radzić?

Co wypić wieczorem, żeby rano się wypróżnić? Szybko zobaczysz efekty

Osoby, które mają problem z zaparciami, powinny szybko reagować. W bardzo łatwy sposób możemy sprawić, że uciążliwe dolegliwości ustąpią. Jeśli mamy problem z porannymi zaparciami, powinniśmy reagować już wieczorem. Do kolacji powinniśmy wypić przynajmniej dwie szklanki wody. Z kolei przed snem, warto wypić napar z mięty pieprzowej lub ciepłą wodę z łyżeczką miodu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W ciągu dnia możemy wspomagać się naparami z ziół, wodą i herbatami owocowymi. Powinniśmy jednak unikać czarnej mocnej herbaty. Dobrym rozwiązaniem nie są również herbatki przeczyszczające, które na dłuższą metę mogą zrobić więcej złego niż dobrego. Pogłębią problem, rozleniwiając jelita.

Problem z wypróżnianiem - co robić? Zadbaj o odpowiednią dietę

Osoby, które mają problemy z wypróżnianiem, powinny wprowadzić do swojej diety kefiry i jogurty naturalne. Warto wybierać szczególnie te, które odznaczają się wysoką zawartością bakterii probiotycznych.

Nie można zapominać również o błonniku. Świetnie sprawdzą się tu otręby pszenne czy siemię lniane. Można mieszać je na przykład z jogurtem naturalnym czy sałatkami. Doskonałym źródłem błonnika jest też ciemne pieczywo bądź pieczywo chrupkie. Warto również wprowadzić do diety oliwę z oliwek, na której można smażyć bądź skrapiać nią sałatki.

Więcej o: