Płatki owsiane powstają z ziaren owsa. Podczas procesu produkcji ziarno jest oczyszczane, obłuskiwane, ewentualnie krojone i prasowane (płatkowane), czasem także poddawane zabiegom hydrotermicznym (parowym).
Mamy do wyboru trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne.
Owsianka to popularne danie śniadaniowe, gotowane z dodatkiem mleka, a potem wzbogacane dodatkami. I tak, owsianki podajemy z bananami, jabłkami i innymi owocami, a także z miodem, syropem itp. Ponadto płatki owsiane pojawiają się w ciasteczkach, batonikach, babeczkach, chlebie, innych wypiekach itp.
Pół szklanki suchych płatków owsianych to:
Ponadto taka miska płatków owsianych jest pełna witamin, w tym witamin z grupy B, minerałów (takich jak żelazo, magnez, cynk, selen oraz niewielkie ilości wapnia i potasu).
1. Pierwszy powód, dla którego warto jeść owsiankę, związany jest z zawartością antyoksydantów w postaci polifenoli. Te bioaktywne związki roślinne mają udowodnione działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Na poziomie komórkowym polifenole pomagają zapobiegać starzeniu się i chorobom poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Polifenole uznawane są też za związki chroniące przed chorobami serca (obniżają ciśnienie) i udarem mózgu, a także cukrzycą typu 2 i otyłością.
2. Płatki owsiane pomagają w kontrolowaniu wagi i w zdrowym trawieniu.
- Spożywanie płatków owsianych wiąże się z lepszą jakością diety i niższym wskaźnikiem masy ciała u dorosłych - dowodzą badania pod egidą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Pełne (nieoczyszczone) ziarno owsa to bogactwo zarówno błonnika, jak i kluczowych składników odżywczych. Błonnik wspiera proces trawienia, ma wpływ na uczucie sytości po posiłku. Pół szklanki płatków owsianych dostarcza około 14 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
3. Owsianka może obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Płatki owsiane zawierają beta-glukan (rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), który - jak twierdzą naukowcy - wspiera funkcje odpornościowe, a także może pomóc w obniżeniu cholesterolu i w kontrolowaniu cukru we krwi.
4. Owsianka wspiera profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
To także zasługa beta-glukanu, który działa jak prebiotyk, wspierając rozwój zdrowej flory bakteryjnej jelit i zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym.
5. Owsianka na długie życie
Metaanaliza z 2019 wykazała, że spożywanie pełnego ziarna, w tym płatków owsianych na śniadanie, wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z wszystkich przyczyn, w tym z powodu chorób serca.
6. Owsianka pomoże złagodzić zaparcia
Badania wskazują, że otręby owsiane mogą pomóc zmniejszyć zaparcia u osób starszych, znacznie zmniejszając potrzebę stosowania środków przeczyszczających.
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Źródła: ScienceDirect.com, European Journal of Preventive Cardiology, healthline.com