Owsianka - korzyści zdrowotne. Mnóstwo powodów, dla których płatki owsiane powinny stać się częścią naszej diety

Owies należy do najzdrowszych zbóż na ziemi. W postaci owsianki jest doskonałym źródłem ważnych dla zdrowia witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa. Podczas procesu produkcji ziarno jest oczyszczane, obłuskiwane, ewentualnie krojone i prasowane (płatkowane), czasem także poddawane zabiegom hydrotermicznym (parowym).

Mamy do wyboru trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne.

  • Płatki owsiane zwykłe - otrzymywane są z całego ziarna i to one są najmniej przetworzone, ale gotują się później ponad 10 minut
  • Płatki owsiane górskie - powstają z krojonego ziarna, ale w procesie produkcji tracą część składników mineralnych
  • Płatki owsiane błyskawiczne - otrzymywane są z pokrojonego ziarna, które poddaje się obróbce parą, dzięki czemu nie muszą być potem długo gotowane (wystarczą 2-3 minuty)

Owsianka to popularne danie śniadaniowe, gotowane z dodatkiem mleka, a potem wzbogacane dodatkami. I tak, owsianki podajemy z bananami, jabłkami i innymi owocami, a także z miodem, syropem itp. Ponadto płatki owsiane pojawiają się w ciasteczkach, batonikach, babeczkach, chlebie, innych wypiekach itp.

Składniki odżywcze, które znajdziemy w płatkach owsianych

Pół szklanki suchych płatków owsianych to:

  • 150 kilokalorii
  • 5 gramów białka roślinnego
  • 27 gramów węglowodanów
  • 4 gramy błonnika
  • kilka gramów tłuszczu

Ponadto taka miska płatków owsianych jest pełna witamin, w tym witamin z grupy B, minerałów (takich jak żelazo, magnez, cynk, selen oraz niewielkie ilości wapnia i potasu).

Pięć korzyści z jedzenia owsianki

1. Pierwszy powód, dla którego warto jeść owsiankę, związany jest z zawartością antyoksydantów w postaci polifenoli. Te bioaktywne związki roślinne mają udowodnione działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Na poziomie komórkowym polifenole pomagają zapobiegać starzeniu się i chorobom poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Polifenole uznawane są też za związki chroniące przed chorobami serca (obniżają ciśnienie) i udarem mózgu, a także cukrzycą typu 2 i otyłością.

2. Płatki owsiane pomagają w kontrolowaniu wagi i w zdrowym trawieniu.

- Spożywanie płatków owsianych wiąże się z lepszą jakością diety i niższym wskaźnikiem masy ciała u dorosłych - dowodzą badania pod egidą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Pełne (nieoczyszczone) ziarno owsa to bogactwo zarówno błonnika, jak i kluczowych składników odżywczych. Błonnik wspiera proces trawienia, ma wpływ na uczucie sytości po posiłku. Pół szklanki płatków owsianych dostarcza około 14 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

3. Owsianka może obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Płatki owsiane zawierają beta-glukan (rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), który - jak twierdzą naukowcy - wspiera funkcje odpornościowe, a także może pomóc w obniżeniu cholesterolu i w kontrolowaniu cukru we krwi.

4. Owsianka wspiera profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

To także zasługa beta-glukanu, który działa jak prebiotyk, wspierając rozwój zdrowej flory bakteryjnej jelit i zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym.

5. Owsianka na długie życie

Metaanaliza z 2019 wykazała, że spożywanie pełnego ziarna, w tym płatków owsianych na śniadanie, wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z wszystkich przyczyn, w tym z powodu chorób serca.

6. Owsianka pomoże złagodzić zaparcia

Badania wskazują, że otręby owsiane mogą pomóc zmniejszyć zaparcia u osób starszych, znacznie zmniejszając potrzebę stosowania środków przeczyszczających.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Źródła: ScienceDirect.com, European Journal of Preventive Cardiology, healthline.com

Więcej o: