Ile jajek można jeść dziennie bez obaw o zdrowie serca

Odpowiedź nie jest wcale taka prosta. "Bezpieczna" liczba zależy od wielu czynników, w tym od tego, ile w sumie cholesterolu zawierają nasze posiłki razem. Ale większość ekspertów uważa, że 1-2 jajka dziennie to dość bezpieczna, a nawet korzystna dla zdrowia, liczba. Nie dotyczy to jednak osób przewlekle chorujących, w tym na cukrzycę i z nadwagą. Pamiętajmy, że jedno duże jajko to około 200 mg cholesterolu, który znajdziemy przede wszystkim w żółtku.

Więcej na temat zdrowia i właściwej diety przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Jajka są pełne składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, składniki mineralne oraz witaminy (w dużej ilości - retinol, witaminy E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, w mniejszych ilościach - B12, D oraz K). To "zamknięte w kapsułkach" źródło makro- i mikroelementów, które wspierają rozwój organizmu. Jaja zawierają też wiele, wciąż jeszcze nie do końca zbadanych związków bioaktywnych, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu lub leczeniu wielu chorób. Mają też wyższą zawartość cholesterolu niż wiele innych zjadanych przez nas produktów. Dlatego od lat wzbudzały kontrowersje związane z niechlubną rolą cholesterolu w rozwoju chorób układu krążenia.

Czy jajka mogą nam zaszkodzić - naukowcy poszukują odpowiedzi

Dyskusja na temat związku między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych trwa od wielu lat. Naukowcy wciąż przeszukują bazy danych i analizują wyniki badań, starając się znaleźć jednoznaczną odpowiedź. Jak do tej pory niespecjalnie się to udaje, chociaż co do jednego panuje dość powszechna zgoda.

Nie znaleziono bowiem jednoznacznych dowodów na to, aby jajka zwiększały ryzyko chorób serca, przynajmniej jeśli chodzi o umiarkowanie spożycie. Dla przykładu, badania zrealizowane przez fińskich naukowców w 2016 roku sugerują, że nie ma związku pomiędzy spożyciem jaj a chorobą wieńcową, nawet u bardzo podatnych osób. Do podobnych wniosków doszli też naukowcy amerykańscy po sprawdzeniu wyników wielu badań. Co więcej, dane sugerują, że zjadanie do jednego jajka dziennie wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu.

- Z sumarycznych danych nie wynika, aby istniał wyraźny związek pomiędzy spożyciem jaj a zwiększonym lub obniżonym ryzykiem choroby wieńcowej. Jajka są stosunkowo tanim i bogatym w składniki odżywcze pożywieniem, które stanowi cenne źródło białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, choliny, witamin i minerałów - piszą naukowcy w artykule opublikowanym w "Journal of the American Collega of Nutrition" w 2016 roku.

Do innych wniosków doszli badacze z Tajwanu, którzy wykazują, że osoby jedzące dużo jajek przez dłuższy czas mają zwykle wyższy poziom cholesterolu we krwi, niż te, które jedzą ich znacznie mniej. Naukowcy chińscy z kolei znaleźli dowody, że spożywanie więcej niż jednego jajka dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia  zespołu metabolicznego.

Amerykańscy naukowcy zauważają, że dwa jajka dziennie zjadane na śniadanie co prawda podwyższają poziom cholesterolu w organizmie, ale nie zmieniają równowagi pomiędzy "złym" (LDL) a "dobrym" (HDL) cholesterolem. W tych badaniach jako grupa kontrolna służyły osoby spożywające na śniadanie owsiankę.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Ile jajek dziennie można bezpiecznie zjeść

Wydaje się, że nie ma jednej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Eksperci podkreślają, że wiele zależy od stanu zdrowia, genów czy skłonności rodzinnych, a także od sposobu przygotowywania jajek oraz od diety i stylu życia. A nawet od miejsca zamieszkania.

I tak, w zależności od tego, co jemy na co dzień, czyli ile w naszych daniach jest cholesterolu, jajka będą nam służyły lub za bardzo "podbiją" cholesterol.

- Jeśli twoja dieta jest bogata w cholesterol, najlepszym rozwiązaniem będzie ograniczenie spożycia jajek - piszą eksperci na łamach helthline.com.

Jeśli jednak jesteśmy zdrowi i mamy normalny poziom cholesterolu we krwi, to 1-2 jajka dziennie nam nie zaszkodzą, a mogą nawet polepszyć zdrowie serca (poprawiając stosunek LDL do HDL - "dobry" cholesterol zwalcza "zły" cholesterol). Badanie zrealizowane w Korei sugeruje wręcz, że jedzenie od dwóch do siedmiu jajek tygodniowo pomaga utrzymać optymalny poziom "dobrego" cholesterolu i uniknąć ryzyka zaburzeń metabolicznych. Ale zjadanie dwóch i więcej jajek dziennie już tak dobrze nie działało.

Większość zdrowych dorosłych osób może bezpiecznie jeść 1-2 jajka dziennie, w zależności od tego, ile cholesterolu jest w ich diecie. Ale jeśli masz już wysoki poziom cholesterolu we krwi lub inne czynniki ryzyka chorób serca, ogranicz się i nie przekraczaj 4-5 jajek na tydzień

- czytamy w serwisie healthline.com.

Źródła: heathline.com, Pub.med.gov, Journal of the American Nutrition

Więcej o: