antyoksydanty
-
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy najzdrowszy? Nie. Lepszy jest taki, który został zamrożony i rozmrożony
Naukowcy z Uniwersytetu w Sewilli (Hiszpania) odkryli ciekawą zależność. Sok pomarańczowy, który został zamrożony, a później rozmrożony przed wypiciem jest lepszy dla zdrowia niż taki świeżo wyciskany czy pasteryzowany. Dlaczego?
-
Najlepsze źródła błonnika: korzystaj z nich rozsądnie
Błonnik syci, ułatwia trawienie, działa niczym szczotka usuwająca zbędne substancje. Niektóre produkty mają go mnóstwo, a zalecana dawka jest ściśle określona. Czy ich spożywanie zawsze wychodzi na zdrowie?
-
Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat
To, co jesz, wpływa na to, jak się czujesz i jak wyglądasz - dziś te proste prawdy często zastępują marketingowe obietnice. Tymczasem klucz do młodości drzemie jednak w naturze. A konkretnie gdzie?
-
Poziomka - niezapomniany smak, dużo prozdrowotnych właściwości
Czerwiec i lipiec to sezon na poziomki. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze mają mnóstwo wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Poziomki to nie tylko owoce, lecz także liście - ich też można używać w celach leczniczych.
-
Owoce kokietek już są. Czereśnie w sprzedaży!
Pojawiły się nieśmiało, w sieciowych sklepach i na straganach, obok truskawek. Odstraszają jeszcze smakiem (czasem kwaśne), marną wielkością i ceną. Warto jednak już teraz sobie przypomnieć, za co je kochamy.
-
Figi - egzotyczne owoce dobre na co dzień
Unikasz fig, bo wydają ci się zbyt "egzotyczne" lub nieco nieapetyczne? Niesłusznie, warto ich spróbować. Figi to bogactwo substancji odżywczych i właściwości leczniczych, a poza tym - zdrowa przekąska.
-
Groszek zielony - pyszny na surowo! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze groszku
Wielkimi krokami nadchodzi sezon na groszek zielony. Co prawda można jeść go z puszki czy rozmrozić, jednak najlepszy jest ten świeży. Groszek zielony ma wiele witamin i składników odżywczych. Nie jest kaloryczny, więc powinny go wziąć pod uwagę...
-
Borówka amerykańska - polska specjalność. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska to smak lata - pierwsze owoce pojawiają się na straganach zwykle koło lipca i królują tam do września. Borówka amerykańska jest pyszna, zdrowa, małokaloryczna - czy kogokolwiek trzeba do niej przekonywać?
-
Kiełki - zdrowie w zarodku
Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich...
-
Wiśnia - poprawia apetyt i walczy z bezsennością. Jakie właściwości zdrowotne i wartości odżywcze mają wiśnie?
Wiśnie to smaczne źródło witamin i innych drogocennych substancji odżywczych. Im czerwieńsze, tym lepiej! Niektórzy jednak powinni uważać na wiśnie, wszyscy zaś powinni mieć się na baczności przed ich pestkami.
-
Halucynacje, zaburzenia rytmu serca, krew w moczu. Wciąż "leczymy się" modnym ziołem
-
Napoje najlepsze na zatwardzenie? Naturalne sposoby mogą zadziałać mocniej niż chcesz
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Masz jedną z tych chorób? Powinieneś unikać jedzenia ogórków kiszonych
-
Niepozorna przyprawa wymiecie załogi z jelit i sprawi, że waga poleci w dół
- Depilacja światłem i laserowa to nie to samo. Różnice nie tylko w nazwie
- Bolą cię barki, a w plecach łupie i strzyka? Działaj zawczasu
- Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Dowiedz się, które nowotwory nawracają najczęściej i od czego to zależy
- Wiesz, czym zajmuje się ortopeda? Świetnie, masz już punkt w quizie o lekarzach!