Berberyna - co to za substancja? Czy i kiedy warto ją stosować?

Berberyna to substancja pozyskiwana z liści, owoców, kory oraz korzenia krzewu zwanego berberysem, którego można spotkać praktycznie w całej Polsce. Przez wielu berberyna uważa jest za jeden z najbardziej wartościowych suplementów diety. Czy tak jest naprawdę i kiedy warto po nią sięgnąć?

Berberyna od dawna jest znana i wykorzystywana przez medycynę naturalną. Przygotowywano z niej wywary, a suszone owoce dodawano do herbaty. W medycynie chińskiej zaś uchodzi za remedium na wiele bardzo różnych schorzeń. Czym jest berberyna? Chemicznie zaliczana jest do alkaloidów, czyli związków zasadowych pochodzenia roślinnego. Badania pokazują, że berberyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwbiegunkowe, przeciwrakowe, przeciwcukrzycowe, antydepresyjne, przeciwzapalne. Może także przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu oraz pomaga wyregulować ciśnienie krwi.

Kiedy warto sięgnąć po berberynę?

Suplementacja berberyny polecana jest szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę, zwłaszcza typu 2. Schorzenie sprawia, że organizm uodparnia się lub zupełnie przestaje wytwarzać insulinę, przez co poziom glukozy ciągle się podnosi. Jak w takiej sytuacji pomaga berberyna? W pierwszej kolejności zmniejsza oporność organizmu na insulinę oraz wspomaga tzw. glikolizę, czyli rozkład cukru w komórkach. Berberyna pozwala ograniczyć ilości produkowanego cukru w wątrobie, spowalnia proces rozkładu węglowodanów w jelitach. Dodatkowo wspomaga florę bakteryjną i rozwój cennych bakterii w jelitach, które odpowiadają za odporność i podatność organizmu na infekcje.

Przyspiesza metabolizm i ułatwia odchudzanie - o berberynie powinny pamiętać także te osoby, które mają problemy z nadwagą lub po prostu chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. W jaki sposób? Berberyna aktywuje enzym AMPK, który ma olbrzymi wpływ na szybkość, z jaką zachodzi w organizmie przemiana materii. Tym samym berberyna przyspiesza także tempo spalania tkanki tłuszczowej. Regularne przyjmowanie preparatów z domieszką tego związku stosowane jest w leczeniu zespołu metabolicznego. Zdaniem badaczy berberyna może przyczynić się do poprawy funkcji hormonów regulujących gospodarkę tłuszczową.

Obniża cholesterol - okazuje się, że berberyna pomaga obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, tym samym chroni serce przed rozwojem miażdżycy, a także przed zawałem serca.

Zobacz wideo Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Berberyna wspomaga także pracę układu nerwowego. Przyjmowana regularnie chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem i przyczynia się do powstawania nowych komórek i połączeń nerwowych. Dodatkowo usprawnia przepływ krwi, tym samym w organizmie nie tworzą się groźne dla życia i zdrowia zakrzepy.  Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosowana jest w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Dodatkowo obniża stężenie cytokiny TNF-alfa i podnosi poziomu IL-1 i I6, dzięki czemu zmniejsza stan zapalny i chroni nie dopuszcza do tworzenia się nowych ognisk. Ma to szczególne znacznie dla osób z chorobami autoimmunologicznymi stawów.

Zdaniem badaczy berberyna może być pomocna w łagodzeniu objawów depresji, zwłaszcza w początkowej fazie choroby. Berberyna delikatnie hamuje enzym MAO, który odpowiada za rozpad serotoniny i związany z tym zanik jej działania na organizm. Trzeba jednak pamiętać, że nie zastąpi leków antydepresyjnych i nie może być stosowana zamiast nich. Suplementacja berberyny może jedynie wspomóc terapię.

Berberyna - jak ją stosować?

Na rynku berberyna najczęściej dostępna jest w postaci tabletek. Z kory lub korzeni można przygotować napar lub odwar. Aby przygotować ten pierwszy do szklanki trzeba wsypać łyżeczkę surowca, zalać go wrzątkiem i parzyć przez ok.10 minut. Szklankę takiego naparu zaleca się pić dwa razy dziennie przed jedzeniem. Napar przygotowany z owoców berberysu można pić nawet kilka razy dziennie. A jak przygotować odwar? Jedną łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu trzeba zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie należy go odstawić na 15 minut. Aby berberyna zadziałała prozdrowotnie odwar trzeba pić 2-3 razy dziennie po 1/4 do 1/2 szklanki odwaru po jedzeniu. Jeśli komuś nie odpowiada specyficzny smak napoju można go osłodzić miodem.

Każdy, kto chce zacząć suplementować berberynę, powinien w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. I dopiero za jego aprobatą można zacząć terapię. Warto także poprosić lekarza, aby dobrał odpowiednią dawkę tak, aby nie zaszkodziła i nie weszła w interakcje z innymi przyjmowanymi przez chorego lekami.

Berberyna - kiedy jest stosowanie może być niebezpieczne?

Mimo że berberyna jest zupełnie naturalna, nie zawsze i nie przez każdego może być stosowana. Preparatów z jej domieszką nie można podawać bardzo małym dzieciom, zwłaszcza w przypadku żółtaczki oraz kobietom ciężarnym i karmiącym. Związek ten może wchodzić w reakcję np. z cyklosporyną, należy więc zweryfikować czy suplementacja berberyną nie będzie wpływać na przyjmowane leki.

Berberyna jest niezwykle cenną substancją o wielokierunkowym i pozytywnym działaniu na organizm człowieka. Liczne badania potwierdzają jej właściwości. Warto zainteresować się nią bliżej.

Więcej o: