błonnik
-
Dynia dobra nie tylko w Halloween. Dlaczego warto ją jeść?
Niektórzy twierdzą, że jest mdła i nadaje się bardziej do straszenia niż jedzenia. Na pewno? Poznaj zalety dyni i ciesz się smakiem. Wiele zależy od sposobu przygotowania.
-
Colon C: działanie, stosowanie, przeciwwskazania
Colon C to suplement diety, który stosuje się w celu regulowania pracy jelit i zapobiegania zaparciom. Pomaga także w kontrolowaniu wagi. Polecany jako źródło błonnika, a także probiotyków i prebiotyków.
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Bakłażan (oberżyna ) - właściwości, zastosowanie. Jak przygotować oberżynę?
Oberżyna, której nazwa botaniczna to psianka podłużna, znana jest bardziej pod nazwą bakłażan. Owoce tej rośliny są cenione przede wszystkim ze względu na wyjątkowe walory smakowe, a także zawartość cennych składników. Jakie właściwości ma bakłaża...
-
Gujawa - właściwości, jak jeść ten owoc?
Gujawa, znana również pod nazwami guawa, gruszla, psydia albo gojawa, to tropikalny owoc, który jest ceniony ze względu na walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W Polsce jest mało popularny, jednak czasami można znaleźć w sklepach świeże owoc...
-
Granadilla - właściwości, smak, jak jeść?
Granadilla, znana bardziej pod nazwą marakuja, to tropikalny owoc o charakterystycznym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych. Jak jeść marakuję? Jak można wykorzystywać ten owoc i jakie ma on właściwości?
-
Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?
Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowani...
-
Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie
Czerwone banany to mniej popularny krewniak powszechnie dostępnych żółtych bananów. Są one krótsze i grubsze, mają ciemną skórkę i jasny, kremowy w konsystencji miąższ. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy oraz składniki...
-
Papaja - jakie ma właściwości, jak ją jeść?
Papaja to egzotyczny owoc ceniony za wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Przez wiele osób jest ona uważana za jeden z najsmaczniejszych owoców. Jakie właściwości ma papaja? Jak należy ją obierać i jeść?
-
Złogi w jelitach: przyczyny, objawy. Jak oczyścić jelita?
Złogi w jelitach to resztki produktów przemiany materii zalegające w jelitach. Wymieszane z toksynami i twarde, są trudne do usunięcia, jeżeli nie zadbamy o prawidłową pracą jelit. Podstawą jest właściwa dieta, bogata w błonnik. A także picie...
-
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy na czczo? Pomoże we wstydliwym problemie
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Czym jest równowaga PEH i dlaczego warto o nią dbać? Sprawdź, czego brakuje Twoim włosom i dobierz odpowiednią pielęgnacjęMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Czy można pić wodę przed badaniem krzywej cukrowej?
- Skąd się bierze cukrzyca i jak rozpoznać jej objawy?
- Ile kosztuje szczepionka na HPV? Co to jest za wirus i dlaczego jest groźny?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Prostowanie zębów za pomocą niewidocznych nakładek - jak to działa? Jakich efektów i kiedy możesz się spodziewać?
- Jak odróżnić infekcję od alergii? Katar nie jest jedynym wyznacznikiem