białko
-
Albuminuria: przyczyny, objawy
Albuminuria to termin określający wydalanie cząsteczek białka o małej masie cząsteczkowej, czyli tzw. albumin, wraz z moczem. Każdy organizm wydala pewną ilość albumin i jeżeli nie przekracza to określonego poziomu, jest normalnym zjawiskiem...
-
Białe mięso - jaki to rodzaj mięsa? Czym różni się od mięsa czerwonego?
W ostatnich latach lansowana jest moda na spożywanie białego mięsa. W mediach możemy przeczytać, że jest ono zdrowsze od czerwonego, teorię tę potwierdza również większość dietetyków. Czy to prawda? Co zaliczamy do białego mięsa i jak najlepiej je...
-
Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania
Soja jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bogactwo witamin z grupy B oraz substancje bioaktywne:...
-
Czerwona fasola - źródło białka. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwoną fasolę?
Czerwona fasola ceniona jest przede wszystkim jako źródło białka roślinnego. Może zastąpić w diecie wegetariańskiej mięso zwierzęce. Ma też wiele innych związków odżywczych, w tym witaminy z grupy B i sole mineralne.
-
Alergia na białko u dorosłych - przyczyny, objawy, leczenie
Alergia na białko to jedna z postaci alergii pokarmowej, objawiająca się uczuleniem na na mleko. Alergia na białko zdarza się najczęściej u dzieci. Większość z nich wyrasta jednak z tego. U dorosłych alergia na białko dotyczy około 2 procent...
-
Dieta OXY - na czym polega. Czy dieta OXY jest bezpieczna?
Dieta OXY to nowoczesny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, zaliczany do diet białkowych, czyli proteinowych. Według jej twórców jest to doskonały i przede wszystkim bezpieczny sposób odchudzania. Czy na diecie białkowej rzeczywiście można...
-
Elastyna - białko, które daje nam młodość
Elastyna jest białkiem wytwarzanym przez fibroblasty i tworzy sieć rozciągliwych włókien elastynowych w tkance łącznej skóry. Dzięki elastynie nasza skóra jest rozciągliwa, elastyczna i gładka. Występuje w parze z kolagenem i odpowiada za...
-
Owoce morza mają cenne właściwości odżywcze. A czy każdy może je jeść?
Owoce morza, z włoskiego nazywane też frutti di mare, to jadalne skorupiaki i mięczaki morskie. Uwielbiane przez kuchnię śródziemnomorską, uważane są za niezwykle wartościowe i smaczne jedzenie, pełne cennych składników odżywczych. Co takiego mają...
-
Lizozym - co to takiego? Jakie pełni funkcje w organizmie?
Lizozym to białko kationowe, które naturalnie występuje w ludzkim organizmie, ale nie tylko. Można je znaleźć także w niektórych produktach spożywczych, np. jajkach. Na czym polega jego działanie?
-
Naukowcy "jednoznacznie i niepodważalnie" ustalili, co sprawia, że tyjemy. Makarony i pieczywo są niewinne
Badania szkocko-chińskiego zespołu naukowców mogą rozstrzygnąć, które z diet są cokolwiek warte. Badaczom udało się ustalić, że tylko nadmiar tłuszczu w diecie skutkuje tyciem. Od nadmiaru węglowodanów czy białek wcale nie tyjemy.
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
To prawdziwa bomba witaminowa. Mało kto wie, że rośnie w PolsceMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
- "Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać