Alergia na bia³ko u doros³ych - przyczyny, objawy, leczenie
Alergia pokarmowa to zespó³ nieprawid³owych reakcji ze strony uk³adu immunologicznego na spo¿yte sk³adniki. Zdarza siê, gdy organizm zidentyfikuje je jako potencjalnie szkodliwe, zaczyna produkowaæ przeciwcia³a typu IgE i wysy³a je do walki.
Alergia na bia³ko - czym jest?
Zacznijmy od tego, ¿e w mleku znajduje siê oko³o 30 ró¿nych bia³ek, które mog± uczulaæ. Bia³ka te dzieli siê na dwa g³ówne rodzaje: na kazeinê (jest jej oko³o 20%) i bia³ka serwatkowe (m.in. alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, laktoferyna i surowicza albumina wo³owa - ok. 80%).
Bia³ka mleka krowiego s± cenne dla organizmu i zazwyczaj metabolizowane bez problemu. Mleko to wa¿ny element diety, zawieraj±cy poza tym wapñ, budulec ko¶ci, a ponadto witaminy, w tym A, B2 oraz D i sk³adniki mineralne.
U osób z alergi± pokarmow± system immunologiczny traktuje jednak bia³ka mleka krowiego jak intruzów i zaczyna z nimi walczyæ za pomoc± produkowanych przez system immunologiczny przeciwcia³ typu IgE, które ruszaj± do boju.
Objawy alergii na bia³ko mog± byæ zró¿nicowane. Mo¿emy odczuwaæ nastêpuj±ce dolegliwo¶ci:
- ze strony uk³adu pokarmowego: uporczywe kolki, nudno¶ci i wymioty, biegunka
- alergiczny nie¿yt nosa, uporczywe kichanie, nawracaj±ce zapalenia gard³a
- wysypki, pokrzywka skórna i swêdzenie
- duszno¶ci, zdarza siê nawet astma
- rzadziej dochodzi do zaburzeñ funkcjonowania uk³adu moczowego, przekrwienia spojówek, zaburzeñ snu i migreny
- atopowe zapalenie skóry
- w skrajnych przypadkach wstrz±s anafilaktyczny i inne objawy ciê¿kiej alergii
Poniewa¿ liczba bia³ek w mleku jest spora, alergeny, produkowane przez organizm s± ró¿ne u ró¿nych ludzi.
Alergeny mleka krowiego to m.in.:
- alfa-laktoalbumina (ALA, Bos d 4)
- beta-laktoglobulina (BLG, Bos 5)
- albumina surowicy zwierzêcej (BSA, Bos 6)
- immunoglobiny bydlêce (Bos 7)
- alergeny kazeiny (Bos 8)
- laktoferyna bydlêca (LF)
W przypadku alergii na mleko najczê¶ciej mamy do czynienia z alergiami poliwalentnymi, czyli reakcjami uczuleniowymi na wiêcej ni¿ jedno bia³ko. Obejmuj± niemal 75% wszystkich przypadków uczuleñ na bia³ko mleka krowiego. Zazwyczaj alergiê powoduj± g³ówne sk³adniki mleka, czyli kazeina, alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina. O wiele rzadziej spotykamy alergiê na laktoferynê bydlêc± czy albuminê surowicy bydlêcej (BSA).
W przypadku alergii na kazeinê problemem staje siê nie tylko samo spo¿ywanie mleka, ale tak¿e ¿ywno¶ci przetworzonej, produkowanej z dodatkiem kazeiny, jak np. wêdliny, w tym parówki, s³odycze, p³atki ¶niadaniowe, a nawet chleb.
Reakcje alergiczne dotycz± spo¿ywania mleka w ka¿dej postaci, surowego i gotowanego. Uczula zreszt± nie tylko mleko krowie, ale tak¿e owcze czy te¿ kozie.
Alergia na bia³ko - leczenie
Aby postawiæ diagnozê lekarz przeprowadza, przede wszystkim, dok³adny wywiad, aby poznaæ nawyki ¿ywieniowe pacjenta. Stosuje siê ponadto testy eliminacyjne oraz tzw. kontrolowane prowokacje pokarmowe. Korzysta siê tak¿e z testów serologicznych oraz testów skórnych.
Celem jest znalezienie przeciwcia³ IgE, wskazuj±cych na alergiê na konkretne sk³adniki mleka, stwierdzenie, czy chodzi o mleko ¶wie¿e, czy te¿ tak¿e gotowane i stworzenie tzw. indywidualnego profilu uczulenia.
Alergia na bia³ko - zalecenia
Aby unikn±æ reakcji alergicznych na bia³ko najlepiej omijaæ produkty zawieraj±ce mleko, a zast±piæ je, na przyk³ad, napojami ro¶linnymi, takimi jak mleko sojowe, ry¿owe i inne. Trzeba te¿ zwracaæ uwagê na sk³ad kupowanej ¿ywno¶ci przetworzonej, która mo¿e zawieraæ chocia¿by kazeinê, najbardziej alergizuj±ce bia³ko, odpowiedzialne za zdecydowanie najwiêksz± liczbê uczuleñ.
Alergia na bia³ko a nietolerancja mleka
Alergia na bia³ko bywa mylona z nietolerancj± mleka, wystêpuj±c± zazwyczaj pod postaci± nietolerancji laktozy.
Laktoza jest to inaczej cukier mleczny, znajduj±cy siê w mleku, tak¿e ludzkim. Nietolerancja laktozy ma ró¿ne przyczyny, byæ mo¿e tak¿e genetyczne. Objawia siê brakiem w jelitach laktazy, czyli enzymu trawi±cego laktozê.
O ró¿nicy miêdzy alergi± na bia³ko a nietolerancj± mleka przeczytasz tutaj:
Alergia, nietolerancja czy po prostu nadwra¿liwo¶æ na mleko?
-
Czy morsowanie jest zdrowe i bezpieczne? Morsowanie - przeciwwskazania, wady, zalety
-
Jak koronawirus uszkadza mózg - nowe wyja¶nienie
-
16 najlepszych pozycji seksualnych dla mê¿czyzn. Jego potrzeby na pierwszym miejscu, ale ona te¿ skorzysta
-
Tu rz±dzi ona, czyli 16 pozycji seksualnych, w których dominuje kobieta
-
Je¶li siê wahasz, czy szczepiæ siê przeciw COVID-19: fakty, które warto poznaæ
- Naukowcy stworzyli test laboratoryjny, który mo¿e wykryæ odpowied¼ immunologiczn± na COVID-19 w dwie-trzy minuty
- Depresja i stres os³abiaj± skuteczno¶æ niektórych szczepionek. Czy mog± os³abiæ szczepionkê na COVID-19?
- Kiedy masz szansê siê zaszczepiæ? To wielka niewiadoma, ale spróbujmy stworzyæ optymistyczny harmonogram szczepieñ Polaków
- COVID-19: W jednym z chiñskich miast robot pobiera wymazy z gard³a
- Postaæ Rejenta Milczka wymy¶li³: Mickiewicz, Fredro czy Krasicki? Znasz odpowied¼?