minerały
-
Potrzebujesz witaminy C? Ten owoc ma jej więcej niż cytryna
Acerola, przede wszystkim, stanowi znakomite źródło witaminy C, w związku z tym znajduje szerokie zastosowanie w medycynie. Jednak na tym jej prozdrowotna rola się nie kończy. Dlaczego warto ją stosować? Jakie wartości odżywcze i zdrowotne posiada...
-
Sok z aronii - właściwości, przygotowanie. Na co pomaga sok z aronii
Aronia to roślina powszechnie występująca w Polsce. Nie ma ona szczególnych wymagań dotyczących uprawy, przez co jest chętnie uprawiana na przykład na ogródkach działkowych. Z aronii można przygotować smaczne przetwory, takie jak nalewka czy sok....
-
Rzeżucha: źródło witamin i minerałów. Dlaczego warto sięgać po rzeżuchę
Rzeżucha, choć jest mała i niepozorna, to zarazem bardzo zdrowa. Rośnie szybko i nie domaga się specjalnego traktowania. Mimo tylu zalet sięgamy po nią stosunkowo rzadko. Co takiego ma w sobie rzeżucha, że warto mieć ją w menu przez cały rok?
-
Rydze - pyszne i bardzo odżywcze grzyby. Gdzie występują i jak je rozpoznać?
Rydz, którego pełna nazwa to mleczaj rydz, to grzyb, który jest poszukiwany przez wiele osób, ponieważ wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Według dużej części grzybiarzy, rydz jest jednym z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych z grzybó...
-
Witaminy i minerały, których potrzebuje nasza skóra
Skórę odżywiamy "od środka". Aby była piękna i zdrowa, potrzebuje odpowiedniej równowagi, jeśli chodzi o związki odżywcze. Jakie składniki naszej diety są zatem najbardziej potrzebne skórze?
-
Cykoria - właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić cykorię do swego menu
Cykoria z powodu charakterystycznego gorzkiego smaku nie cieszy się dużym uznaniem. Jeśli już uda się ją gdzieś przemycić to zazwyczaj w kanapce. Mimo że cykoria nie robi dobrego pierwszego wrażenia, to warto dać jej jeszcze jedną szansę i...
-
Awokado - 220 zdrowych kilokalorii. Awokado właściwości i wartość odżywcza
Awokado zawiera dużo tłuszczów, jego wartość energetyczna przewyższa najbardziej kaloryczne owoce z bananami czy winogronami na czele. Mimo to nie może go zabraknąć w zdrowym menu. Dlaczego?
-
Sałata: właściwości, rodzaje. Wartości odżywcze sałaty
Niezależnie od typu czy faktury stanowią bogactwo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek czy ozdoba niektórych potraw. Mimo że możemy dostać tę klasyczną, i jej przeróżne odmiany, niemal przez cały...
-
Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?
Oto zdrowotny przegląd najpopularniejszych dań, które pojawiają się na polskich stołach w czasie świąt. To nie tylko kalorie spieszące, aby odłożyć się w biodrach. To żywieniowa mądrość zaklęta w tradycji. Weźmy pod lupę ich wartość odżywczą....
-
Małże: wartości odżywcze. Jak jeść małże?
Małże to ponad 8 tysięcy gatunków, z których trzy są dla nas przysmakami. Są to omułki czyli mule, a także ostrygi i przegrzebki. To niskokaloryczne, pełne białka dania, korzystne dla zdrowia dzięki bogactwu kwasów omega-3 oraz minerałów i witamin.
-
Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Zbierz świeże pędy ten rośliny. Najlepsze są wczesną wiosną
-
Cukrzyca typu II. Ten jeden napój, który pijemy rano, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia
- "Muszelka" i wagina to nie to samo. Inaczej się je myje
- Ceny leczenia zębów są wyjątkowo wysokie. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- Te błędy popełniamy, lecząc wrzody żołądka. Zawalcz o zdrowie w kilku krokach
- Został uderzony dwa lata temu. Znowu go prześladują. Kuratorium: Przeszkadza innym
- Jak wygląda test obciążenia glukozą? Jak przygotować się do badania?