Jeśli chodzi o tłuszcze to najkorzystniejsze dla nas są potrawy zawierające jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6). A te obecne są w odpowiednich proporcjach przede wszystkim w tłustych rybach (np. łosoś) oraz warzywach i owocach, takich jak dla przykładu awokado, a także nasiona (olej z nasion, oliwa z oliwek) oraz orzechy.
Chodzi tutaj o to, że kwasy omega-3 to składnik, z którego organizm buduje ścianki komórek, nie wytwarza go jednak samodzielnie, tylko czerpie z pożywienia. Ponadto kwasy wielonienasycone mają właściwości zmniejszające stany zapalne w organizmie. Zatem dbając o skórę wybieraj zdrowe i nieprzetworzone tłuszcze roślinne.
Strukturę skóry tworzą głównie dwa rodzaje białek: kolagen i keratyna. Kolagen to podstawowy składnik tkanki łącznej. Jest to białko, które zapewnia elastyczność oraz jędrność skóry, a także zdrowie organów wewnętrznych. Naturalny kolagen, występujący w organizmie ludzkim, stanowi mieszankę dwóch aminokwasów, glicyny i proliny, których powstawanie uzależnione jest od odpowiedniego stężenia witaminy C.
Keratyna to tzw. białko włókienkowe, z którego zbudowane są włosy, paznokcie i skóra, a właściwie naskórek (warstwa rogowa). Niedobór keratyny objawia się łamliwością włosów, uszkodzeniem naskórka i pękaniem płytki paznokcia. Keratyna w naskórku nazywana jest miękką keratyną, która wraz z łojem i potem tworzy na powierzchni skóry tzw. płaszcz hydrolipidowy, czyli cienką olejowo-wodnistą warstwę chroniącą przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i przesuszeniem.
Niektóre aminokwasy, czyli związki stanowiące materiał budulcowy wszystkich białek, chronią komórki przed promieniami ultrafioletowymi oraz tzw. wolnymi rodnikami i dzięki temu spowalniają starzenie się skóry.
Witamina A jest potrzebna zarówno górnej, jak i dolnej warstwie skóry. Uważa się, że zapobiega uszkodzeniom słonecznym, ponieważ chroni kolagen przed rozkładem. W pewnym stopniu ta witamina zabezpiecza przed oparzeniami słonecznymi, warto więc, szczególnie latem, zadbać o jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Braki witaminy A objawiają się suchością skóry, swędzeniem, szorstkością.
Witaminę A (retinol) znajdziemy w produktach zwierzęcych, w mięsie, jajach, tranie. A kolorowe owoce i warzywa z kolei mają w sobie tzw. beta karoten, który jest prekursorem witaminy A (czyli organizm potrafi go przetworzyć w czystą formę retinolu).
Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, który jest tym, co utrzymuje naszą skórę w formie. Ma wpływ na utrzymanie zdrowia zębów, dziąseł i kości, ponadto przyspiesza m.in. gojenie ran i wchłanianie siniaków. Jest silnym antyutleniaczem, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a zatem przed starzeniem się oraz przed rozwojem raka skóry.
Tę witaminę najlepiej jest dostarczać wraz z naturalnymi składnikami. Pełne witaminy C są owoce (porzeczka, cytrusy, truskawki itd.) oraz warzywa (kalafior, papryka, kapusta czerwona i biała oraz ziemniaki), a także kiszonki.
Witamina E jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy, czyli substancji, które bronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. A zatem chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz przed rozwojem niektórych nowotworów. Potrafi absorbować promienie UV, więc zapobiega przed uszkodzeniom słonecznymi. Wraz z witaminą C działa wzmacniająco na ściny komórkowe w skórze.
Źródła witaminy E to: oleje roślinne (rzepakowy, sojowy i słonecznikowy), orzechy laskowe, migdały, żółtka jajek, biała kapusta, kiełki, nasiona zbóż, szpinak.
Mikroelementy szczególnie istotne dla skóry to cynk i selen. Cynk bierze udział we wszystkich podstawowych procesach życiowych organizmu. Jest jednym z najistotniejszych mikroelementów w organizmie. Doszukamy się go w niemal każdej komórce.
Jeśli chodzi o skórę to najwięcej cynku znajduje się w warstwie zewnętrznej, aż pięć razy więcej niż w głębszych warstwach. Cynk wspomaga tam gojenie się ran. Utrzymuje stabilność ścian komórkowych, "nadzoruje" dzielenie się i specjalizację rosnących komórek. Ten mikroelement chroni też przed promieniowaniem UV, ma ponadto właściwości antyoksydacyjne.
Cynk dostarczamy wraz ze zbilansowaną dietą. Niedobór w organizmie może być spowodowany złą dietą lub zaburzeniami wchłaniania tego pierwiastka. Objawia się to między innymi w wyglądzie skóry. Grożą nam wtedy stan zapalny, zmiany skórne, trudności w gojeniu się ran.
Selen to mikropierwiastek pomagający chronić skórę przed promieniami UV, a jego niedobór wiąże się z pogorszeniem stanu skóry. Najłatwiej znaleźć go w produktach takich jak mięso, podroby, ryby i owoce morza, mleko i jego przetwory, a także pieczywo.