Mae: wartoci odywcze. Jak je mae?

Mae to ponad 8 tysicy gatunkw, z ktrych trzy s dla nas przysmakami. S to omuki czyli mule, a take ostrygi i przegrzebki. To niskokaloryczne, pene biaka dania, korzystne dla zdrowia dziki bogactwu kwasw omega-3 oraz mineraw i witamin.

Mae - mamy mae gotowane, w sosie, wdzone, w zalewie...

Mae s yjcymi w na dnie wd miczakami o ciele okrytym dwuklapow muszl. Maj spaszczone silnie ciaa skadajce si waciwe tylko z dwch czci: tuowia zwanego take workiem trzewiowym oraz nogi. Nie posiadaj gowy, szczk czy tarki do rozdrabniania pokarmu. Przemieszczaj si po dnie zbiornika wodnego lub przyczepiaj do podoa za pomoc specjalnej szybko twardniejcej wydzieliny (niektre gatunki).

Mae to ponad 8 tysicy gatunkw, z ktrych ostrygi, wenerydowate oraz omuki (mule) s jadalne. Gatunki wenerydowate nosz rne nazwy, w zalenoci od kraju. Nazywane s take maami wenus, we Woszech znane s jako vongole, we Francji nazywane s palourdes, a w Hiszpanii almejas, Portugalczycy natomiast nazywaj je amêijoas. Na Wyspach Brytyjskich nosz nazw clams.

Mae s bardzo wraliwe na zanieczyszczenia wody, std wykorzystuje si je do oznaczania stopnia zanieczyszczenia danego akwenu. Poniewa ich organizmy kumuluj zanieczyszczenia, atwo jest si nimi zatru. Std mae przeznaczone do spoycia czsto pochodz z kontrolowanych hodowli. Szczyt sezonu na mae to padziernik-marzec.

Pomys na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Zobacz wideo Pomys na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Mae - wartoci odywcze

Mae s niskokaloryczne. W 100 gramach gotowanych may znajduje si tylko 125 kalorii. S przy tym cennym rdem atwo przyswajalnego biaka oraz soli mineralnych. Naley tutaj wymieni przede wszystkim jod, a nastpnie selen, fluor, elazo, magnez, cynk i wap. Ponadto zawieraj sporo witamin, w tym witaminy A, D oraz witaminy z grupy B.

Te miczaki zawieraj wicej penowartociowego biaka ni miso drobiu czy ryb. Nie maj w sobie zbyt wiele cholesterolu, std mona je uzna za przyjazne sercu. S za to rdem korzystnych dla organizmu kwasw tuszczowych omega-3.

Mae - jak przygotowa?

Przed przyrzdzeniem may trzeba koniecznie sprawdzi, czy s wiee. Jeeli trafimy na otwart muszl stukamy ni lekko na przykad w blat stou i sprawdzamy, czy si zamyka. Jadamy tylko ywe mae, a zatem te, ktre si zamykaj. Mae w muszli popkanej i zniszczonej take odrzucamy. Bardzo cikie muszle te trzeba wyeliminowa, s bowiem najprawdopodobniej wypenione piaskiem.

Nastpnie dokadnie mae myjemy, zeskrobujc z nich narole. Aby oczyci mae trzeba szorowa je dua iloci zimnej wody, aby usun narola i piasek. Trzeba pamita o usuniciu wknistej kpki wyrastajcej z muszli. Oczyszczone mae trzeba jeszcze kilkakrotnie puka w zimnej wodzie, aby usun piasek i zanieczyszczenia.

Mae - jak je?

Muszle ma otwieraj si po gotowaniu. Oznacza to, e miczaki s gotowe do zjedzenia. Koneserzy pierwsz ma wyjmuj z muszli przy pomocy widelca i yki, nastpne dziki szczypczykom zrobionym z  muszli pierwszego zjedzonego miczaka.

Mae mog by podawane na najrniejsze sposoby. Najczciej podaje si je z rnymi sosami i spoywa z dodatkiem chleba czy bagietki. Czsto take serwowany s rne makarony z dodatkiem ma.