Przegrzebki są wykorzystywane przede wszystkim do celów kulinarnych, w wielu krajach są to jedne z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych owoców morza. W niektórych krajach, takich jak Wielka Brytania, Irlandia, Francja oraz Hiszpania, przegrzebki mają duże znaczenie ekonomiczne i są wykorzystywane nie tylko do celów kulinarnych. Muszle tych mięczaków są wykorzystywane na różne sposoby. Są one bardzo wytrzymałe i mogą być wielokrotnie podgrzewane, przez co można zastosować je do wyrobu naczyń do serwowania oraz zapiekania potraw. Muszle są wykorzystywane również na inne sposoby, na przykład jako popielniczki.
Przegrzebki występują w obszarze północno-wschodniego Atlantyku. Są one łowione od północnej Norwegii, przez wybrzeże Europy aż po Północną Afrykę. Mięczaki te żyją w żwirowym, mulistym albo piaszczystym dnie. Można je spotkać w wodach o różnej głębokości, zarówno w bardzo głębokich, których głębokość sięga nawet 250 metrów, jak i w wodach bardzo płytkich. Zazwyczaj osobniki osiągają około 10 – 15 centymetrów, rzadziej spotykane są większe okazy osiągające nawet około 20 centymetrów długości. W górnej części muszla przegrzebków jest płaska i ma czerwonawobrązową barwę, natomiast dolna części muszli jest wygięta, wypukła i ma jasnobrązową lub jasnokremową barwę. Dodatkowo w dolnej części muszli obecne są promieniste żebra. Czasami na muszli widoczne są zygzakowate linie albo pasy. W środku muszli znajduje się biały mięsień, a także czerwony mlecz, zwany koralem.
Mięso przegrzebków zawiera dużo cennych składników, takich jak:
Oprócz tego, przegrzebki mają małą zawartość tłuszczu i są niskokaloryczne, dzięki czemu mogą być spożywane nawet przez osoby stosujące diety odchudzające.
W sklepach dostępne są przegrzebki w różnych formach. Najbardziej popularne są przegrzebki w muszlach, a w Polsce największą dostępnością cieszą się mrożone mięczaki. Można znaleźć również solone owoce morza bez muszli, a w niektórych sklepach nawet świeże mięczaki w muszlach. Kupując przegrzebki należy zwrócić uwagę na to, aby mięso było białe i jędrne. Nie mogą się na nim znajdować uszkodzenia ani przebarwienia. Żywe przegrzebki powinny mieć zamknięte muszle (albo powinny zamykać się po dotknięciu), w przeciwnym razie można przypuszczać, że mięczaki są nieświeże i nie nadają się do jedzenia.
Mięso muszli świętego Jakuba ma zwartą konsystencję i jest bardzo delikatne w smaku. Sposób przygotowania przegrzebków zależy w dużej mierze od tego, jakie owoce morza się wybierze. Przegrzebki w muszlach można przygotowywać razem z nimi - będą ładnie wyglądały zapieczone albo polane sosem i podane wewnątrz muszli. Świeże mięczaki można również spożywać na surowo. Jeżeli kupuje się zamknięte w muszli przegrzebki, przed przygotowaniem należy je odpowiednio oczyścić. Na początku należy delikatnie otworzyć muszlę wkładając ostry nóż między obydwie połówki i przesuwając go w taki sposób, żeby mięsień oddzielić od muszli i całkowicie ją otworzyć. Następnie zawartość należy wyjąć łyżką i umyć w zimnej wodzie. Od białej części mięśnia należy odciąć ciemne fragmenty, a białe mięso przygotować w wybrany sposób.
Surowe przegrzebki kupowane bez muszli najlepiej nadają się do smażenia oraz grillowania. Można je także dusić albo gotować, ale obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 4 – 5 minut. Owoce morza przygotowane w taki sposób zachowają swoją soczystość i jędrność, dłużej smażone lub gotowane przegrzebki staną się z kolei niesmaczne, twarde i suche. Jeżeli kupuje się przegrzebki mrożone, przed przygotowaniem należy je powoli rozmrozić, najlepiej w lodówce (ewentualnie w zimnej wodzie).
Mięso przegrzebków ma wyjątkowy, delikatny smak, który nie potrzebuje wielu dodatków. Zbyt duża ilość przypraw jest całkowicie zbędna, najlepiej ograniczyć się do kilku dodatków, takich jak sól, sok z cytryny, czosnek, szalotka czy oliwa z oliwek. Ten typ owoców morza doskonale smakuje podawany jako przystawka albo danie główne ze świeżym pieczywem, makaronami czy ryżem.