herbata

Więcej o:

herbata

  • Zielona herbata - esencja zdrowia. Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

    Pierwsze udokumentowane spożywanie zielonej herbaty przypada na około 200 rok n.e, kiedy to w na terenach dzisiejszych Chin panowała dynastia Han. W okresie tym liście zielonej herbaty oraz napar stosowane były w celach leczniczych - głównie do wspomagania pracy żołądka i jelit, tamowania

  • Herbata oolong (ulung): czy wspomaga odchudzanie?

    Ma łagodniejszy smak, niż herbata zielona, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości liści Camelia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Herbata oolong (ulung), niebieska, turkusowa, szmaragdowa, a także ulung lub wulong - nazw ma naprawdę sporo. Wulong w języku chińskim znaczy "czarny smok". Od

  • Zielona herbata

    Według legendy zieloną herbatę odkrył cesarz Chin Cheng-nung. Gdy pewnego dnia odpoczywał w ogrodzie, popijając z naczynia przegotowaną wodę, wpadło do niego kilka liści rosnącego dziko drzewa herbacianego. Zachwycił go aromat i gorzkawy smak powstałego w ten sposób naparu. Zielona herbata zrobiła

  • Zielona herbata - esencja zdrowia. Czy dla każdego?

    Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl Pierwsze udokumentowane spożywanie zielonej herbaty przypada na około 200 rok n.e, kiedy to na terenach dzisiejszych Chin panowała dynastia Han. W okresie tym liście zielonej herbaty oraz napar stosowane były w celach leczniczych - głównie

  • Tego nie dodawaj do herbaty. Wydają się niegroźne, ale mogą zaszkodzić

    Herbata to, zaraz po wodzie, najpopularniejszy napój na świecie. Camellia sinensis, bo tak nazywa się roślina, której suszone liście wykorzystujemy do zaparzenia herbaty, to krzew rosnący naturalnie w lasach tropikalnych i subtropikalnych. Jest też od tysiącleci rośliną uprawną. Pierwsza wzmianka o

  • Czerwona herbata. Eliksir na odchudzanie i długowieczność

    Czerwona herbata - produkcja Czerwona herbata to produkt, którego wytwarzaniem trudzą się głównie Chińczycy oraz Tajwańczycy. Jej produkcja to szereg różnych procesów, które sprawiają, że ten rodzaj herbaty wykazuje tak unikalny smak i aromat. Pierwszą fazą produkcji czerwonej herbaty (zwanej też

  • Herbata zdrowsza niż woda

    Jesteś nałogowym smakoszem herbaty? Nie wyobrażasz sobie dnia bez gorącego kubka aromatycznego napoju? Martwisz się jednak, że picie go w dużych ilościach jest niezdrowe? Okazuje się, że niepotrzebnie. Odkrycie naukowców z Royal College of London dowodzi, że herbata ma zbawienny wpływ na prawidłowe

  • Filiżanka herbaty? Na zdrowie!

    i 76 u mężczyzn) jest dziś jedną z najwyższych na świecie. Czy rzeczywiście upodobanie do herbaty może mieć w tym udział? Chroni przed zawałem i nowotworami Wszystkie rodzaje herbaty (zielona, czerwona i czarna) ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałują na nasz organizm