Tyle herbaty należy wypijać każdego dnia, by zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 [NOWE ODKRYCIE]

Wystarczy codziennie sięgać po 4 filiżanki herbaty czarnej, zielonej lub oolong, by w ciągu najbliższych 10 lat o 17 proc. zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 - twierdzą naukowcy, którzy pochwalili się nowym odkryciem na tegorocznym spotkaniu Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą w Sztokholmie.

"Efekty kliniczne w zapobieganiu cukrzycy typu 2 można zauważyć tylko, jeśli spożywamy odpowiednią ilość herbaty" – zaznacza Xiaying Li z Wuhan University of Science and Technology w Chinach. Jej zdaniem rodzaj herbaty ma w tym przypadku mniejsze znaczenie niż ilość spożywanego płynu, a każda wypijana na co dzień filiżanka herbaty może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 1 proc.

Ekspertka, którą cytuje stacja CNN, jest autorką badań, w których wzięło udział milion ludzi z ośmiu krajów świata. Choć uzyskane wyniki jeszcze nie zostały oficjalnie zaprezentowane na łamach żadnego czasopisma naukowego, to już wzbudzają spore zainteresowanie wśród lekarzy.

Herbata może przyczyniać się do zapobiegania cukrzycy typu 2

Chińczycy od dawna uważają, że wyjątkowe właściwości herbaty mogą pomóc w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Herbata reguluje poziom cholesterolu, a także zwiększa koncentrację, dodaje energii i ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne.

Od 1997 do 2009 roku naukowcom z Chin udało się przebadać ponad 5 tys. kobiet i mężczyzn w ramach programu China Health and Nutrition Survey (CHNS). U około 10 proc. z nich w trakcie eksperymentu rozwinęła się cukrzyca typu 2. Badacze zwracali uwagę na styl życia, nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną, a także sięganie po takie używki jak alkohol i papierosy.

Początkowo nie udało się zauważyć istotnej różnicy pod względem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 wśród osób, które spożywały na co dzień herbatę lub w ogóle jej nie piły. Wyniki były jednak zupełnie inne, kiedy badacze dokonali systematycznego przeglądu 19 badań kohortowych z udziałem ponad miliona dorosłych ludzi pochodzących z ośmiu krajów w Europie, Azji i obu Amerykach.

Uczestników podzielono na różne grupy – jedni pili mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie, drudzy spożywali od jednej do trzech herbat każdego dnia, a pozostali sięgali codziennie po minimum cztery filiżanki herbaty. To właśnie u tych osób udało się zauważyć najwięcej korzystnych efektów w zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Stewia "Nie należy zakładać, że słodziki są bezpieczne". Szkodzą nawet te ze stewią. Obalono popularny mit

Im więcej herbaty pijemy na co dzień, tym niższe ryzyko cukrzycy typu 2

Okazało się, że im więcej filiżanek herbaty czarnej, zielonej lub oolong spożywali na co dzień uczestnicy badań, tym mniejsze było u nich ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. U osób, które wypijały minimum 4 filiżanki herbaty dziennie, ryzyko cukrzycy typu 2 było o 17 proc. niższe w porównaniu do pozostałych uczestników badań.

Uzyskane przez nas wyniki są ekscytujące, ponieważ sugerują, że ludzie mogą zrobić coś tak prostego, jak picie czterech filiżanek herbaty dziennie, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

- wyjaśnia kierowniczka zespołu badawczego, Xiaying Li z Wuhan University of Science and Technology w Chinach.

Możliwe, że poszczególne składniki herbaty, takie jak polifenole, mogą obniżać poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie aktywności α-glukozydazy lub innych enzymów, do zadziałania których wymagana jest wystarczająca ilość bioaktywnych związków

- tłumaczy Xiaying Li. Według niej poprzednie badania nie dały podobnych wyników, ponieważ nie uwzględniono w nich ilości wypijanej herbaty. Sam rodzaj herbaty w tym przypadku jest mniej istotny. Należy jednak przeprowadzić dalsze badania, które mogłyby pozwolić dużo dokładniej określić, w jaki sposób herbata może wpływać na ryzyko cukrzycy typu 2.

Jeśli poziom bisfenolu A i ftalanów jest w normie, to nic nam nie grozi. W wyższych stężeniach może być jednak toksyczny, uszkadza wątrobę, zaburza pracę hormonów i przyczynia się do cukrzycy, otyłości i miażdżycy. Bisfenol A i ftalany w wysokich stężeniach szkodzą wątrobie. Podnoszą cholesterol, trójglicerydy i glukozę

Jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2, to ilość herbaty, którą wypijamy na co dzień, ma większe znaczenie niż jej rodzaj

W badaniu prócz dobrze znanej na świecie herbaty czarnej i zielonej uwzględniono także tradycyjną chińską herbatę oolong (ulung), wytwarzaną z tej samej rośliny, którą używa się do wytwarzania herbat czarnych i zielonych. Różnica w tym przypadku polega tylko na sposobie przetworzenia (herbata oolong jest półfermentowana).

Mimo że autorom badań nadal nie udało się znaleźć jednoznacznych dowodów na to, że herbata ma bezpośredni wpływ na zapobieganie cukrzycy, to najprawdopodobniej im więcej filiżanek tego napoju spożywamy na co dzień, tym niższe mamy ryzyko cukrzycy typu 2. Samo picie herbaty według naukowców może istotnie przyczyniać się do zapobiegania tej chorobie.

Może być tak, że ludzie, którzy piją więcej herbaty, unikają lub rzadziej sięgają po szkodliwe napoje słodzone lub zachowania wynikające z ich stylu życia prowadzą do mniejszego ryzyka cukrzycy typu 2

– komentuje Naveed Sattar, profesor medycyny metabolicznej na Uniwersytecie w Glasgow.

Polifenole w herbacie kontra cukrzyca typu 2

Związki polifenolowe — także te, które są obecne w herbacie — mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia, uszczelniają naczynia krwionośne, a także chronią mięsień sercowy. Polifenole występują w wielu roślinach i nadają kolor niektórym kwiatom, owocom oraz warzywom. Mogą mieć też działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antynowotworowe, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiegają uszkodzeniom komórek w ludzkim organizmie lub opóźniają ich powstawanie.

Od dawna wiadomo, że styl życia ma ogromny wpływ na zapobieganie cukrzycy typu 2. Oprócz regularnego picia herbaty w ograniczeniu ryzyka zachorowania może pomóc nam aktywność fizyczna, zdrowa dieta oparta na produktach roślinnych i jak najmniej przetworzonych, a także częste badania kontrolne, które mogą pozwolić na wykrycie choroby na wczesnym etapie i ograniczenie jej dalszego postępu.

Pacjenci z cukrzycą dwukrotnie częściej cierpią na problemy ze słuchem - alarmuje Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne. Masz cukrzycę? Lepiej zbadaj... słuch - ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne

Źródło: CNN / Eurek Alert

Lekarze przypominają, jak ważna w przypadku nowotworów jest profilaktyka i wczesna diagnoza. Na zdjęciu - badanie mammograficzne, pomocne przy wykrywaniu raka piersi Co drugi Europejczyk zachoruje na raka. Unia chce zwiększyć dostęp do badań

Więcej o: