białko
-
Lektyny - co to takie i jaki mają wpływ na zdrowie?
Lektyny to grupa białek występująca przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Mimo że powinny stanowić alternatywę dla tego pochodzenia mięsnego, to budzi spore kontrowersje wśród badaczy. Gdzie można znaleźć lektyny i jaki mają wpływ ...
-
Hiperproteinemia. Co oznacza podwyższone stężenie białka we krwi?
Hiperproteinemia to stan, w którym stężenie białka całkowitego w osoczu krwi jest z pewnych przyczyn podwyższone i przekracza górną, ściśle określoną granicę - 80 gramów na litr. Badanie stężenia białka całkowitego wykonuje się zazwyczaj w wypadka...
-
Dieta niskowęglowodanowa stosowana przez dłuższy czas jest szkodliwa dla zdrowia
Dieta niskowęglowodanowa, bardzo popularna wśród odchudzających się, jest szkodliwa dla zdrowia, jeśli jest stosowana przez dłuższy czas. W skrajnych przypadkach może spowodować wcześniejszy zgon.
-
Hipoproteinemia - co to znaczy? Jakie są objawy i przyczyny hipoproteinemii?
Hipoproteinemia to stan, w którym stężenie białka całkowitego we krwi jest niższe niż przewidują to normy. Zmniejszenie stężenia białek może świadczyć o toczącym się procesie chorobowym, na przykład o zaburzeniach funkcjonowania wątroby albo nerek.
-
Dieta niskopurynowa: na czym polega, kto powinien ją stosować?
Dieta niskopurynowa należy do grupy diet leczniczych. Zaleca się ją przede wszystkim osobom cierpiącym na artretyzm lub zmagających się z kamieniami nerkowymi. Polega na ograniczeniu spożywania produktów, które zawierają duże ilości biała, więc...
-
Dbasz o dietę? Zadbaj o właściwy bilans kaloryczny
Prawidłowo obliczony bilans kaloryczny powinien być punktem wyjścia w pracy nad sylwetką. Nawet najlepsza dieta i odpowiednie treningi nie będą dawały zadowalających rezultatów w przypadku, gdy nie będziemy znać swojego zapotrzebowania kaloryczneg...
-
Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy
Produkty bogate w białko to przede wszystkim: mięso, podroby, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe. Białko odpowiada za poprawnie przebiegające procesy metaboliczne, kontroluje i stabilizują przemiany energetyczne, a także wpływają na...
-
Aminokwasy. Co to za związki i dlaczego są takie ważne?
Aminokwasy to grupa organicznych związków chemicznych, która wchodzą w skład białek, czyli związków których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania są także doskonałym źródłem energii. Jak są rodzaje aminokwasów, dlaczego są nam...
-
Co jeść przed treningiem?
Kwestia, co jeść przed treningiem, ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o efektywność wysiłku fizycznego. Ważny jest również czas, jaki pozostaje od zjedzenia posiłku do treningu. Co najlepiej jeść przed treningiem, a czego unikać? Kiedy powinno...
-
Serwatka: właściwości. Na co pomaga serwatka?
Serwatka to płyn, które jest produktem ubocznym w procesie wyrobu sera. Są dwa dwa rodzaje serwatki: kwaśna oraz podpuszczkowa. Serwatka kwaśna powstaje podczas produkcji twarogów, a podpuszczkowa w procesie wyrobu serów miękkich oraz twardych....
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Tak zachowuje się osoba z "cichą depresją". Nie ignoruj tych symptomów
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dlaczego często puszczamy bąki? Poznaj najczęstsze powody uporczywych gazów
-
Będą odszkodowania za szczepienia przeciwko COVID-19. Chodzi o nowe powikłanie
- Dlaczego w nocy ciągle chce mi się jeść? Może to być objaw poważnej choroby
- Cukrzyca typu 1 u dziecka - trzy objawy, które powinny cię zaniepokoić
- Co jeść przy jelitówce? Te produkty pomogą szybciej rozprawić się z chorobą
- Co jeść, żeby spalać więcej kalorii i przyspieszyć metabolizm? Wrzuć to do koszyka na zakupach
- Męczy cię zgaga? Po prostu wypij szklankę tego napoju