białko
-
Dbasz o dietę? Zadbaj o właściwy bilans kaloryczny
Prawidłowo obliczony bilans kaloryczny powinien być punktem wyjścia w pracy nad sylwetką. Nawet najlepsza dieta i odpowiednie treningi nie będą dawały zadowalających rezultatów w przypadku, gdy nie będziemy znać swojego zapotrzebowania kaloryczneg...
-
Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy
Produkty bogate w białko to przede wszystkim: mięso, podroby, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe. Białko odpowiada za poprawnie przebiegające procesy metaboliczne, kontroluje i stabilizują przemiany energetyczne, a także wpływają na...
-
Aminokwasy. Co to za związki i dlaczego są takie ważne?
Aminokwasy to grupa organicznych związków chemicznych, która wchodzą w skład białek, czyli związków których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania są także doskonałym źródłem energii. Jak są rodzaje aminokwasów, dlaczego są nam...
-
Co jeść przed treningiem?
Kwestia, co jeść przed treningiem, ma bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o efektywność wysiłku fizycznego. Ważny jest również czas, jaki pozostaje od zjedzenia posiłku do treningu. Co najlepiej jeść przed treningiem, a czego unikać? Kiedy powinno...
-
Serwatka: właściwości. Na co pomaga serwatka?
Serwatka to płyn, które jest produktem ubocznym w procesie wyrobu sera. Są dwa dwa rodzaje serwatki: kwaśna oraz podpuszczkowa. Serwatka kwaśna powstaje podczas produkcji twarogów, a podpuszczkowa w procesie wyrobu serów miękkich oraz twardych....
-
Białko serwatkowe - rodzaje, efekty, skutki uboczne stosowania
Białko serwatkowe jest to jeden z suplementów najczęściej wybieranych przez osoby regularnie ćwiczące na siłowni. W swoim składzie zawiera między innymi leucynę oraz walinę, które po treningu pozwalają na łatwiejszą i szybszą regenerację mięśni, a...
-
Białko - co to jest i jakie pełni funkcje w organizmie?
Białko to jeden z najważniejszych makroskładników dostarczanych do organizmu ludzkiego w codziennej diecie. Proteiny, bo taką nazwą często określane jest białko, pełnią wiele bardzo ważnych funkcji. Są zarówno budulcem struktur organicznych naszeg...
-
Kasze: bogactwo właściwości
Kasze to ważny i wartościowy składnik dobrze zbilansowanej diety. Nie dość, że dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, to jeszcze wspomogą trawienie i zaspokoją głód. Jak znaleźć odpowiednią dla siebie?
-
Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu? Norma CRP
Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo kontrola CRP jest niezbędna przy...
-
Białko: TAK, mięso: NIE? To da się zrobić. 9 produktów, które pomogą go dostarczyć
Najwięcej dobrze przyswajalnego białka zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso. Co jednak, gdy go nie jemy? Istnieje wiele możliwości. Prezentujemy 9 bogatych w białko produktów, które - łączone w codziennym menu - zapewnią nam...
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Tak odstraszysz "pasażerów na gapę"
-
Co na kolację, aby mieć niski cukier rano? Ważna jest jedna kluczowa zmiana
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Które zęby wyleczysz na NFZ? Nie jest to jedyne rozwiązanie
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
- Jak natychmiast odetkać nos i zatoki? Wypróbuj ten tani domowy sposób
- Jakie produkty spożywcze "przeszkadzają" w odchudzaniu
- Dlaczego ręce drętwieją? Są tego trzy główne powody
- Awantura o zastrzyki na odchudzanie. To mit, że są przeznaczone tylko dla cukrzyków
- Trzy dość częste choroby, które sprawiają, że tyjesz i trudno ci schudnąć