Dieta niskopurynowa: na czym polega, kto powinien ją stosować?

Dieta niskopurynowa należy do grupy diet leczniczych. Zaleca się ją przede wszystkim osobom cierpiącym na artretyzm lub zmagających się z kamieniami nerkowymi. Polega na ograniczeniu spożywania produktów, które zawierają duże ilości biała, więc m.in. mięsa, ryb oraz roślin strączkowych.

Kto powinien stosować dietą niskopurynową?

Artretyzm, inaczej dna moczanowa lub podagra, to choroba, w wyniku której w organizmie powstaje zbyt dużo kwasu moczowego. Odkłada się on w stawach, powodując bolesne obrzęki, zaczerwienienia oraz ataki bólu.
Dotychczas nie udało się ustalić jednoznacznie, co powoduje artretyzm. Jednak badacze zaobserwowali, że pojawia się ona najczęściej u osób otyłych, stosujących dietę wysokobiałkową, pijących alkohol I mających problemy z nerkami.
Do czynników sprzyjających powstawaniu choroby zalicza się jednak złą dietę, bogatą w produkty o wysokiej zawartości puryn, a więc pożywienie wysokobiałkowe, m.in. mięso. Dlatego osobom zmagającym się z tą chorobą zaleca się specjalną dietę niskopurynową. Jest ona również polecana osobom, które cierpią na kamicę nerkową.

Na czym polega dieta niskopurynowa?

Dieta niskopurynowa zakłada, że dziennie będziemy dostarczać organizmowi jak najmniej puryn, które są odpowiedzialne za tworzenie się kwasu moczowego w organizmie. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 300 mg kwasu moczowego. W ostrzejszych przypadkach choroby trzeba ograniczyć się nawet do 140 mg dziennie.
Jest to o tyle trudne, że puryny zawierają przede wszystkim produkty, które stanowią podstawę diety w naszej szerokości geograficznej, a więc mięso, ryby czy rośliny strączkowe. Dlatego dieta niskopurynowa nie zabrania całkowicie ich spożywania, ale ogranicza je do minimum.
Najważniejsze zasady, na jakich opiera się dieta niskopurynowa to przede wszystkim:

  • ograniczenie spożywania tłuszczy
  • wykluczenie alkoholu
  • unikanie smażenia
  • regularne przyjmowanie posiłków (4-5 dziennie co 4 godziny),
  • picie minimum 2 litrów wody dziennie.

4 sekrety zdrowej diety

Dieta nisko purynowa: produkty dozwolone i niedozwolone

Osoby chore na artretyzm lub zmagające się z kamieniami nerkowymi powinny wykluczyć z diety lub ograniczyć do minimum spożywanie: mięsa, alkoholu (hamuje wydalanie kwasu moczowego), suszonych moreli, wędzonych i świeżych ryb, soi, grzybów, warzyw strączkowych, maku, musztardy.
Produktami o niskiej zawartości puryn, a więc takimi, które można spożywać w dużych ilościach są: mleko, sery, pieczywo, cebula, buraki, marchew, pomidory, ogórki, jaja, owoce, kasze itd. W niewielkich ilościach można jeść chude, gotowane mięso, banany, melony, kapustę oraz suche nasiona roślin strączkowych.

Więcej o: