Dzienny limit kofeiny, czyli ile kawy i herbaty możemy spożyć, aby sobie nie zaszkodzić?

Dzienny limit kofeiny kojarzy nam się przede wszystkim z ilością wypijanej kawy. Należy jednak pamiętać, że ta pobudzająca substancja zawarta jest także w innych produktach spożywczych, np. herbacie czy wybranych napojach gazowanych.

Ile kofeiny można spożywać dziennie, aby było to bezpieczne dla organizmu?

Dzienny limit kofeiny jest to dawka, którą zdrowy dorosły człowiek może przyjąć w ciągu doby bez szkody dla organizmu. Jak wiadomo, kofeina jest substancją działającą pobudzająco i wiele osób korzysta z jej właściwości regularnie, włączając do swojej diety produkty, które ją zawierają. Oczywiście najpopularniejszym z nich jest kawa. Znaczna część dorosłych, ale także coraz częściej młodzież, sięga po nią z samego rana, aby dostarczyć organizmowi zastrzyk energii pozwalający na szybkie rozpoczęcie dnia. Kiedy działanie kofeiny zaczyna słabnąć, wówczas sięgają po kolejną filiżankę kawy lub napój energetyczny, który także zawiera jej potężną dawkę. I taki schemat powtarza się aż do wieczora. Czy jednak stałe pozostawanie pod wpływem kofeiny jest zdrowe dla naszego organizmu? Ile kofeiny można spożywać dziennie, aby sobie nie zaszkodzić?

Dzienna dawka kofeiny: ile wynosi?

Dzienna dawka kofeiny według wyliczeń naukowców nie powinna przekraczać 400 mg, w przypadku zdrowych, dorosłych osób. Kofeina jest alkaloidem purynowym. Co to oznacza? Otóż jest ona związkiem o działaniu psychoaktywnym. Obok kawy, jej źródłem w naszej diecie jest też herbata, kakao czy coraz bardziej popularna yerba mate. Wymienione produkty są naturalnymi i dobrymi źródłami kofeiny. Nie należy jednak zapominać, że na rynku dostępne są też napoje gazowane czy energetyki, które także zawierają ją w swoim składzie, jednak osoby dbające o zdrową i zbilansowaną dietę nie powinny po nie sięgać.

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Ile mg kofeiny dziennie można spożyć pijąc samą kawę?

Aby wiedzieć, ile mg kofeiny dziennie spożywamy, warto poznać szacunkową zawartość tego związku w różnych produktach. I tak:

  • 200 ml czarnej kawy zawiera około 80–140 mg kofeiny
  • cappuccino – ok. 40 mg
  • filiżanka czarnej herbaty – ok. 50 mg
  • filiżanka zielonej herbaty – ok. 30 mg
  • napój energetyczny – ok. 90 mg
  • napój gazowany – 30–50 mg
  • 100 g czekolady – 10–70 mg.

Da się więc zauważyć, że wystarczy 4 filiżanki mocnej kawy, aby przekroczyć dzienny limit kofeiny dla zdrowego człowieka. Należy więc skrupulatnie przestrzegać tego, ile kofeiny trafia do naszego organizmu, aby nie zmagać się z przykrymi konsekwencjami przedawkowania. 

Dopuszczalna dawka kofeiny. Normy, które warto znać

Dopuszczalna dawka kofeiny waha się między 300 a 400 mg. Osoba przyjmująca powyżej 500 mg substancji na dobę uznawana jest za taką, która przedawkowuje kofeinę. Z kolei przyjęcie powyżej 2000 mg na dobę prowadzi do zatrucia kofeiną, które może dawać charakterystyczne objawy takie jak:

Czy kofeina jest zdrowa? Prawdy i mity

Na temat kofeiny przez lata narosło wiele mitów. Jedni twierdzą, że jest niezdrowa i należy ją ograniczać, inni, że nie przynosi organizmowi żadnej szkody, a jeszcze inni, że podobnie jak w przypadku każdego produktu należy ją spożywać z umiarem. My przychylamy się do tej ostatniej opcji. Niemniej jednak warto zebrać kilka niepodważalnych faktów na temat kofeiny i jej działania na ludzki organizm:

  • Kofeina pobudza. Z tym nie da się dyskutować. Już w przeciągu kilkunastu minut od wypicia kawy poczujemy bowiem przypływ energii, łatwiej będzie nam się skoncentrować, a senność i zmęczenie znikną jak za dotknięciem różdżki.
  • Kofeinę łatwo przedawkować. Substancja znajduje się w wielu powszechnie spożywanych produktach, dlatego bez trudu można ją przedawkować. Wystarczy kilka filiżanek kawy i herbaty, a do tego porcja napoju energetycznego w ciągu dnia, aby przekroczyć zalecany limit kofeiny
  • Czy kofeina jest zdrowa? Na ten temat wciąż trwają spory, jednak nie da się nie zauważyć, że kofeina działa odprężająco, łagodzi napięcie i ból. Udowodniono także jej pozytywny wpływ na wydzielanie dopaminy i blokowanie histaminy. Sugeruje się także, że jej regularne spożycie może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Zobacz też: Guarana: właściwości zdrowotne. Czy guarana może zastąpić kawę?

Więcej o: