żelazo
-
Wiosenne zmęczenie, które... nie mija
Nie masz energii, brak Ci sił, jesteś permanentnie zmęczony. Tłumaczysz, że to wiosenne przesilenie, które za chwilę minie, ale tak się nie dzieje. Prawdziwą przyczyną osłabienia organizmu i utraty witalności może być brak witamin oraz...
-
Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo
Mimo że są bardzo zdrowe i wciąż dostępne próżno szukać ich w przeciętnej kuchni. A szkoda! Dostarczają nie tylko bezcennych witamin czy minerałów, wspierają także walkę np. cukrzycą, nadciśnieniem. Co takiego w sobie mają i dlaczego warto...
-
Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?
Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po...
-
Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian
Z wyglądu niepozorna - mała, pomarańczowa. Ale zawartość cennych składników w ciecierzycy, nazywanej także włoskim grochem czy cieciorką, robi ogromne wrażenie. Dlaczego warto przyjrzeć jej się bliżej i dlaczego powinna znaleźć stałe miejsce w...
-
Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość
Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony...
-
Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii
Za oceanem mówi się na nie "green monsters", czyli zielone potwory. Przydomek ten zawdzięczają, jak łatwo się domyślić, intensywnie zielonej barwie. Tę natomiast zielonolistnym surowym warzywom. Najczęściej główny bohater to szpinak. Co jeszcze...
-
Jakość wody? W ciągu ćwierćwiecza dokonał się cywilizacyjny skok! [WYWIAD]
Z jakich ujęć woda jest najzdrowsza? Duży wodociąg czy przydomowa studnia? Czy Polsce zabraknie wody pitnej? Czy do kontroli jej jakości warto wykorzystywać małże? Co pije świadomy inspektor? - na te i inne pytania dotyczące wody spożywczej...
-
Dietetyk: "woda kryształowo czysta" lub "specjalnie dla ciężarnych" - to marketingowe wymysły. Zwykle kryje się za nimi woda bardzo podobna do kranówki [WYWIAD]
Chlor czy ozon? Skąd bakterie w kranie? Czy woda "górska" może pochodzić z ujęcia na nizinach? Twarda woda ma jakieś zalety? O to, jaką wodę pić, żeby sobie nie zaszkodzić i co sprawdzić, nim uwierzymy reklamie, pytamy dietetyka Agnieszkę Kopacz
-
Menorrhagia
W czasie miesiączki przeciętna kobieta traci od 50-70 ml krwi. Zbyt obfite krwawienia, czyli konieczność zmiany podpaski lub tamponu częściej niż co 2-3 godziny może być zapowiedzią niepokojących zmian w organizmie. Stan, w którym obfite, do tego...
-
Zespół Plummera-Vinsona
Zespół Plummera-Vinsona, nazywany także dysfagią syderopeniczną to grupa dolegliwości charakteryzująca się anemią oraz nieprawidłowym funkcjonowaniem przełyku. Mimo że przyczyny powstawania tego typu zmian chorobowych nie są znane, to przypuszcza...
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Dlaczego często puszczamy bąki? Poznaj najczęstsze powody uporczywych gazów
- "Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać