Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Z wyglądu niepozorna - mała, pomarańczowa. Ale zawartość cennych składników w ciecierzycy, nazywanej także włoskim grochem czy cieciorką, robi ogromne wrażenie. Dlaczego warto przyjrzeć jej się bliżej i dlaczego powinna znaleźć stałe miejsce w codziennej diecie?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Ciecierzyca, dzięki bardzo dużej zawartość białka (jego budowa bardzo przypomina to występujące w mięsie), to nie tylko doskonały zastępnik mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera cenne minerały, zwalcza niektóre dolegliwości bólowe. Powszechnie uważa się, że korzystnie wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodzi infekcje dróg oddechowych, a nawet pobudza do miłosnych igraszek.

Wszystko to, co najlepsze

Mimo że 100 g warzywa to ok. 170 kalorii, to eliminacja jej z menu, z powodu wysokiej kaloryczności jest kiepskim rozwiązaniem. Obecne w warzywie węglowodany (ok. 28 g) "rozkładane" i trawione są bardzo powoli, dzięki czemu nie podnosi się poziom glukozy. Powinny sięgać po nią osoby chorujące na cukrzycę .

Ciecierzyca zawiera także, bardzo cenne dla organizmu, tzw. substancje balastowe (wśród nich znajduje się m.in. błonnik (ok. 8 g), pektyny, celuloza, śluz czy gumy). Ten specyficzny rodzaj włókien roślinnych obok poprawy trawienia, spowolnionego przyswajania węglowodanów, a tym samym dłuższego utrzymywania się uczucia sytości czy oczyszczania z toksyn potrafią znacznie więcej. Mogą redukować wartość "złego" cholesterolu, a także, co potwierdzają badania, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny .

Dla oczu, odporności i kości

To odrobinę zapomniane warzywo to również bogactwo mikroelementów. Ciecierzyca zawiera fosfor, miedź, magnez, potas, cynk, wapń oraz żelazo . Tego ostatniego ma więcej niż większość, znacznie bardziej popularnych, roślin strączkowych. Potas i magnez wspierają pracę mięśnia sercowego. Wapń i fosfor wzmacniają kości, tym samym pozwalają uniknąć złamań oraz przedwczesnego wystąpienia osteoporozy. Obecność, wspomnianego już żelaza, kwasu foliowego oraz miedzi aktywują szpik do produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy. W małym ziarenku ciecierzycy znajdziemy beta-karoten, czyli witaminę A, witaminę C (silny przeciwutleniacz) oraz witaminy z grupy B tj. witamina B1, B2, niacyna (czyli witamina B3).

...i dla urody

Zalety ciecierzycy siedzą nie tylko w jej małym ziarenku, ale i w liściach. Napary czy okłady przygotowane z listków ciecierzycy przeciwdziałają wypadaniu włosów czy łamaniu się paznokci . Okłady mogą łagodzić ból towarzyszący zwichnięciom.

Czytaj także:

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Kiełki - zdrowie w zarodku

Sałata - zielona moc witamin

Więcej o: