ryby
-
Ryba maślana - jakie właściwości ma jej mięso, jak ją spożywać?
Ryba maślana (masłowa) to wspólna nazwa dla kilkunastu gatunków ryb, które charakteryzują się białym mięsem o wysokiej zawartości tłuszczów. Niektóre z gatunków zawierają woski, które nie są tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym i...
-
Węgorz: właściwości zdrowotne i odżywcze
Węgorz jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, chroni więc przed chorobami serca, udarem mózgu, nadciśnieniem tętniczym. Ma ponadto dobry wpływ na stan naszych oczu i skóry oraz kości dzięki obecności witaminy A, witaminy D oraz witami...
-
Tilapia - jakie ma właściwości, jak należy ją przyrządzać?
Tilapia to ryba słodkowodna. Tilapia jest jedną z najtańszych gatunków dostępnych w polskich sklepach, a jej mięso ma delikatny smak, przez co jest lubiana przez wiele osób. Jest wiele doniesień mówiących, że jest to jedna z najbardziej niezdrowyc...
-
Łosoś: wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ryby?
Łosoś, smaczna i tłusta ryba morska, bardzo popularna w naszym kraju, należy do cennych źródeł kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Wartości odżywcze łososia zależą od gatunku i miejsca, w którym żyje. Najwięcej...
-
Sardynki - dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
Zgodnie z zaleceniami dietetyków i nie tylko, powinniśmy spożywać ryby co najmniej trzy razy w tygodniu. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które odpowiednim stężeniu wspomagają pracę serca oraz mózgu. Dobrym źródłem tych niezwykle...
-
Pstrąg - zdrowa i smaczna ryba. Dlaczego warto ją jeść? Poznaj jej cenne właściwości
Pstrąg to łatwo dostępna i dosyć tania ryba. Cechuje ją delikatny i bardzo soczysty smak, który został doceniony już w kuchni staropolskiej. Nie możemy zapominać także o cennych właściwościach pstrągach. Ryba ta zawiera m.in. pełnowartościowe białko.
-
Flądra i jej cenne właściwości. Jak smakuje i gdzie występuje?
Flądra to bardzo zdrowa i smaczna ryba. Jest źródłem wielu witamin, białka i składników mineralnych. Z kolei mięso flądry ma charakterystyczny, maślany smak. Jest delikatne i bardzo soczyste.
-
Kwas eikozapentaenowy (EPA) - kwas z grupy omega-3. Działanie i występowanie EPA
Kwas eikozapentaenowy (EPA) to jeden z kwasów omega-3. Znajduje się głównie w rybach. Kwas eikozapentaenowy (EPA) wpływa, między innymi, na pracę układu nerwowego.
-
Kwasy omega-3 - rybie bogactwo. Po co nam omega-3 i gdzie ich szukać?
Kwasy omega-3 są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Działają przeciwzapalnie, wpływają na nastrój, podejrzewa się je o właściwości antynowotworowe. Gdzie szukać kwasów omega-3?
-
Skwalen - bogactwo wątroby rekina. Jak działa skwalen i gdzie występuje?
Skwalen to substancja, której szczególnie dużo mają rekiny, jednak może się nią poszczycić również człowiek. Skwalen znalazł zastosowanie głównie jako kosmetyk - wykorzystuje się także jego pochodną, skwalan.
-
Nim u Beaty rozpoznano boreliozę, przez objawy trafiła do psychiatry
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? To nie jest takie jednoznaczne
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. Ten napój ci w tym pomoże
-
Było o krzywych penisach, czas na kłopotliwe waginy. Więcej luzu w seksie
- Ostry ból głowy przy kaszlu. Czy może być objawem poważnej choroby?
- Jaki masz rodzaj hemoroidów? Ustal to, by dobrać najskuteczniejsze leki
- Jak szybko zbić wysokie ciśnienie? Czy ciepła kąpiel pomaga?
- Niedobór tej witaminy objawia się przez problemy żołądkowe i osłabienie
- Boisz się kleszczy? Ten ekologiczny oprysk odstraszy niebezpieczne pajęczaki