Pstrąg to nazwa, która obejmuje kilka gatunków ryb. Są to ryby drapieżne należące do rodziny łososiowatych. Ich wspólne cechy to m.in.:
Pstrągi znane są nie tylko w Europie, ale także w Azji Północnej i Ameryce Północnej. Jakiś czas temu zaczęto je także sztucznie wprowadzać w Nowej Zelandii i Australii. Pstrągi zamieszkują zazwyczaj wody słodkie. Szczególnie często ryby te przebywają w górnych odcinkach rzek i strumieniach górskich. Ze względu na popularność pstrąga w kuchni, hodowane są one także w gospodarstwach rybackich.
Pstrąg to nazwa, która obejmuje wiele gatunków. Które z nich występują w naszym kraju? To m.in.:
Co wyróżnia pstrągi spośród innych ryb? Dlaczego warto je często spożywać? W jaki sposób możemy przyrządzać te ryby? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Pstrąg znany jest ze swoich licznych cennych właściwości prozdrowotnych. To przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Pstrągi dostarczają ich najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych. Z tej przyczyny ryby te są dobrym składnikiem diety chroniącej przed chorobami serca i układu krążenia.
Poza tym taki posiłek dostarcza pełnowartościowego białka. Zdaniem ekspertów białko tej ryby dorównuje białku zwierzęcemu. W wersji rybnej jest ono jednak znacznie lepiej przyswajalne.
Pstrągi wyróżnia także bogactwo minerałów. To m.in.:
Nie możemy także zapominać o cennych witaminach, których dostarcza tak posiłek. To m.in. witamina A, witamina D i witamina E.
Nie możemy zapominać także o innych walorach pstrąga. To jedna z najsmaczniejszych ryb, która doskonale łączy się różnymi smakami. Doceniano to już nawet w kuchni staropolskiej.
Mięso pstrąga jest bardzo chude i delikatne. Cechuje je bladoróżowa barwa. Smak tej ryby jest jednocześnie delikatny i bardzo soczysty. To zapewnia mu wielbicieli na całym świecie. W wielu miejscach ze względu na dużą popularność tej ryby w kuchni rozpoczęto nawet ich sztuczną hodowlę.
Obecnie znajdziemy wiele propozycji przygotowania pstrąga - możemy przyrządzić go w piekarniku, na grillu, czy na patelni. Dużą popularnością cieszą się także pstrągi wędzone. Kolejnym ważnym atutem jest łatwość przyrządzenia tej ryby. Z tym zadaniem dobrze rodzą sobie nawet osoby, które nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia kulinarnego.
Uwaga! Warto jednak pamiętać, że najlepszy smak mają młode ryby (do 20 dag).
Pieczony pstrąg z piekarnika z sosem orzechowym. Poznaj PRZEPIS >>
Pstrągi są rybami nisko kalorycznymi. 100 gram mięsa dostarcza nam od 90 do 150 kcal (to zależy od konkretnego gatunku). Dlatego możemy delektować się tym zdrowym i smacznym daniem bez wyrzutów sumienia.
Pstrąg to ryba łatwo dostępna przez cały rok i dosyć tania. Za kilogram tej ryby zapłacimy od kilkunastu do 30 złotych.
Pstrąg z grilla otulony włoszczyzną. Poznaj sprawdzony przepis >>
Pstrąg to nazwa, która obejmuje kilka gatunków ryb. Są to ryby drapieżne należące do rodziny łososiowatych. Cechuje je m.in. srebrzysty brzuch i oliwkowy grzbiet. Ryby te zamieszkują najczęściej wody słodkie. O czym jeszcze warto pamiętać?
Zobacz także: