Pstrąg - zdrowa i smaczna ryba. Dlaczego warto ją jeść? Poznaj jej cenne właściwości

Pstrąg to łatwo dostępna i dosyć tania ryba. Cechuje ją delikatny i bardzo soczysty smak, który został doceniony już w kuchni staropolskiej. Nie możemy zapominać także o cennych właściwościach pstrągach. Ryba ta zawiera m.in. pełnowartościowe białko.

Pstrąg - charakterystyka i występowanie

Pstrąg to nazwa, która obejmuje kilka gatunków ryb. Są to ryby drapieżne należące do rodziny łososiowatych. Ich wspólne cechy to m.in.:

  • srebrzysty brzuch
  • złotawe boki z czarnymi kropkami
  • oliwkowy grzbiet

Pstrągi znane są nie tylko w Europie, ale także w Azji Północnej i Ameryce Północnej. Jakiś czas temu zaczęto je także sztucznie wprowadzać w Nowej Zelandii i Australii. Pstrągi zamieszkują zazwyczaj wody słodkie. Szczególnie często ryby te przebywają w górnych odcinkach rzek i strumieniach górskich. Ze względu na popularność pstrąga w kuchni, hodowane są one także w gospodarstwach rybackich. 

Pstrąg to nazwa, która obejmuje wiele gatunków. Które z nich występują w naszym kraju? To m.in.:

  • pstrąg źródlany
  • pstrąg potokowy 
  • pstrąg tęczowy

Co wyróżnia pstrągi spośród innych ryb? Dlaczego warto je często spożywać? W jaki sposób możemy przyrządzać te ryby? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Kwasy omega - właściwe proporcje kluczowe dla zdrowia

Pstrąg - właściwości

Pstrąg znany jest ze swoich licznych cennych właściwości prozdrowotnych. To przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Pstrągi dostarczają ich najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych. Z tej przyczyny ryby te są dobrym składnikiem diety chroniącej przed chorobami serca i układu krążenia. 

Poza tym taki posiłek dostarcza pełnowartościowego białka. Zdaniem ekspertów białko tej ryby dorównuje białku zwierzęcemu. W wersji rybnej jest ono jednak znacznie lepiej przyswajalne.

Pstrągi wyróżnia także bogactwo minerałów. To m.in.:

  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • selen

Nie możemy także zapominać o cennych witaminach, których dostarcza tak posiłek. To m.in. witamina A, witamina D i witamina E.

Pstrąg w kuchni - z piekarnika czy z grilla?

Nie możemy zapominać także o innych walorach pstrąga. To jedna z najsmaczniejszych ryb, która doskonale łączy się różnymi smakami. Doceniano to już nawet w kuchni staropolskiej. 

Mięso pstrąga jest bardzo chude i delikatne. Cechuje je bladoróżowa barwa. Smak tej ryby jest jednocześnie delikatny i bardzo soczysty. To zapewnia mu wielbicieli na całym świecie. W wielu miejscach ze względu na dużą popularność tej ryby w kuchni rozpoczęto nawet ich sztuczną hodowlę.

Obecnie znajdziemy wiele propozycji przygotowania pstrąga - możemy przyrządzić go w piekarniku, na grillu, czy na patelni. Dużą popularnością cieszą się także pstrągi wędzone. Kolejnym ważnym atutem jest łatwość przyrządzenia tej ryby. Z tym zadaniem dobrze rodzą sobie nawet osoby, które nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia kulinarnego.  

Uwaga! Warto jednak pamiętać, że najlepszy smak mają młode ryby (do 20 dag). 

Pieczony pstrąg z piekarnika z sosem orzechowym. Poznaj PRZEPIS >>

Pstrąg - kalorie i cena

Pstrągi są rybami nisko kalorycznymi. 100 gram mięsa dostarcza nam od 90 do 150 kcal (to zależy od konkretnego gatunku). Dlatego możemy delektować się tym zdrowym i smacznym daniem bez wyrzutów sumienia.

Pstrąg to ryba łatwo dostępna przez cały rok i dosyć tania. Za kilogram tej ryby zapłacimy od kilkunastu do 30 złotych.

Pstrąg z grilla otulony włoszczyzną. Poznaj sprawdzony przepis >>

Pstrąg - o tym pamiętaj

Pstrąg to nazwa, która obejmuje kilka gatunków ryb. Są to ryby drapieżne należące do rodziny łososiowatych. Cechuje je m.in. srebrzysty brzuch i oliwkowy grzbiet. Ryby te zamieszkują najczęściej wody słodkie. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Pstrągi znane są nie tylko w Europie, ale także w Azji Północnej i Ameryce Północnej. Jakiś czas temu zaczęto je także sztucznie wprowadzać w Nowej Zelandii i Australii.
  • Spotykane gatunki w Polsce to m.in. pstrąg tęczowy, pstrąg źródlany i pstrąg potokowy.
  • Ryby te mają wysoką zawartość kwasów omega-3. Pstrągi dostarczają ich najwięcej ze wszystkich ryb słodkowodnych.
  • Pstrągi wyróżnia także bogactwo minerałów (to m.in. potas, żelazo i wapń).
  • Smak tej ryby jest jednocześnie delikatny i bardzo soczysty.
  • Obecnie znajdziemy wiele propozycji przygotowania pstrąga - możemy przyrządzić go w piekarniku, na grillu, czy na patelni.
  • Mięso pstrąga nie jest daniem bardzo kalorycznym (100 gram dostarcza nam od 90 do 150 kcal, to zależy od konkretnego gatunku).

Zobacz także:

Więcej o: