Flądra i jej cenne właściwości. Jak smakuje i gdzie występuje?

Flądra to bardzo zdrowa i smaczna ryba. Jest źródłem wielu witamin, białka i składników mineralnych. Z kolei mięso flądry ma charakterystyczny, maślany smak. Jest delikatne i bardzo soczyste.

Flądra - jak wygląda?

Flądry to ryby bardzo doceniane w kuchni. Ich wyjątkowy znajduje uznanie wśród smakoszy na całym świecie. Jak rozpoznać flądry? Ryby te wyróżnia przede wszystkim asymetrycznym, spłaszczony kształt. Z reguły mierzą one powyżej 30 centymetrów. Zdarzają się jednak także okazy giganty, które osiągają ponad 70 centymetrów. 

Flądra to określenie na różne ryby należące do rzędu flądrokształtnych. Możemy spotkać się z opinią, że przypominają one płaszczki chrzęsnoszkieletowe. Nie są one jedna ze sobą spokrewnione. Inna nazwa flądry, z którą możemy się spotkać, to stornia. 

Flądra - występowanie

Gdzie zazwyczaj występują flądry? To m.in. różne głębokości mórz i oceanów. Co ciekawe, czasami zdarza się, że wpływają one nawet do rzek. Dorosłe flądry najczęściej leżą na boku ciała na dnie zamieszkiwanych przez nie zbiorników wodnych. Z kolei młodsze ryby możemy spotkać na różnych głębokościach. Żywią się one z reguły małżami, owadami i ikrą ryb.

Flądry to często spotykane ryby w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym. Z tej przyczyny w naszych polskich kurortach jest to bardzo popularny przysmak (i często dosyć drogi!). Niestety z roku na roku liczba ryb w Bałtyku spada, przez co gatunek ten zagrożony jest wyginięciem.

Dlaczego flądra jest rybą cenioną w kuchni? Jak smakuje i ile kosztuje? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Kwasy omega - właściwe proporcje kluczowe dla zdrowia

Jak smakuje flądra?

Mięso flądry jest bardzo soczyste delikatne. Ma ono charakterystyczny maślany smak. Co bardzo istotne, jest to przysmak nisko kaloryczny. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Ważnym atutem flądry jest także niska ilość cholesterolu.

Jedną z największych wad tej ryby jest bardzo duża ilość ości. Z tej przyczyny nie jest ona polecanym daniem dla małych dzieci, które często je połykają.

Flądra: jak ją przygotować? Poznaj przepis na flądrę w sosie cebulowym >>

Właściwości flądry

Flądry cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy ryb. Przyczyną jest nie tylko ich smak, ale także liczne cenne właściwości. To przede wszystkim źródło witaminy B12, selenu, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym ma ona małą zdolność kumulacji związków rtęci. Warto także wspomnieć, że 100 gram takiego dania zapewnia nam już połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.

Uwaga! Ze względu na cenne właściwości tej ryby, zaleca się rezygnację z jej smażenia. Taki sposób przygotowania może doprowadzić do ich utraty. Lepszą metodą jest w tym przypadku grillowanie lub pieczenie ryby w folii.

Flądra - jaka jest jej cena?

Flądra może być bardzo kosztownym przysmakiem. To zdarza się zwłaszcza nad morzem w sezonie wakacyjnym, kiedy cena takich potraw gwałtownie wzrasta.

Co ciekawe, na bazarach rybackich cena flądry wynosi od 5 do 7 zł za kilogram. Z kolei w restauracji może wzrosną aż do 70 zł! Jeśli więc nie chcemy wydawać tak dużej ilości pieniędzy na ten przysmak, znacznie lepiej jest zaopatrzyć się w tę rybę w sklepie lub na targu. W sieci znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które pomogą nam w przygotowaniu tego smacznego i zdrowego dania.

Jak przyrządzić flądrę duszoną z kalarepką? Poznaj przepis >>

Flądra - o tym pamiętaj

Flądra to określenie na różne ryby należące do rzędu flądrokształtnych. Często występują one w Morzu Bałtyckim i Morzu Północnym. Wyróżnia je nie tylko specyficzny wygląd, ale także liczne cenne właściwości. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Ryby z rzędu flądroskztałtnych cechuje przede wszystkim asymetrycznym, spłaszczonym kształtem ciała.
  • Są to ryby chude i nisko kaloryczne. 100 g dania dostarcza zazwyczaj około 80 kcal.
  • Mięso flądry jest bardzo soczyste delikatne. Ma ono charakterystyczny maślany smak.
  • Jedną z największych wad tej ryby jest bardzo duża ilość ości. Z tej przyczyny nie jest ona polecanym daniem dla małych dzieci.
  • Flądra to przede wszystkim źródło witaminy B12, selenu, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Poza tym ma ona małą zdolność kumulacji związków rtęci.
  • 100 gram takiego dania zapewnia nam już połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.
  • Zalecane metody przyrządzania flądry to m.in. grillowanie i pieczenie w folii. Dzięki temu nie straci ona swoich cennych właściwości.

Zobacz także:

Więcej o: