olej
-
Eksperci od zdrowia donoszą: olej kokosowy wcale nie taki zdrowy. Lepszy już smalec i łój. A masło?
Olej kokosowy gorszy niż smalec i inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego? Tak - według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Za zdrowe niezmiennie są natomiast uznawane oleje roślinne i oliwa z oliwek.
-
Olej palmowy - czy naprawdę jest szkodliwy?
Olej palmowy należy do jednych z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych, a jego roczna światowa produkcja przekroczyła 60 milionów ton. Ze względu na niską cenę, stanowi on surowiec, który masowo wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym....
-
Len - zastosowanie i właściwości lecznicze lnu
Len jest rodzajem rośliny z rodziny lnowatych i występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. Najwięcej gatunków lnu rośnie w okolicach basenu Morza Śródziemnego, gdzie od tysięcy lat jest wykorzystywany do różnych celów. Pomimo...
-
Olejek arganowy - do włosów, do twarzy, do kuchni. Właściwości olejku arganowego
Olejek arganowy ma właściwości kosmetyczne, lecznicze i kulinarne. Jego wysoka cena może dziwić, jednak opinie na temat olejku są raczej zgodne - warto spróbować. Jak wykorzystać olejek arganowy?
-
Kwas linolenowy (ALA i GLA) - ważny nie tylko dla skóry. Funkcje, źródła i skutki niedoboru kwasu linolenowego
Kwas linolenowy należy do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są potrzebne do prawidłowego działania organizmu. Kwas linolenowy zalicza się do kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.
-
Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Definicja, działanie i zastosowanie MCT
Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) mają mało naturalnych źródeł. Można je dostarczać organizmowi przez jedzenie kokosów, wiórek i mleka kokosowego, a także przyjmowanie oleju kokosowego. Mimo że trójglicerydy średniołańcuchowe wykazują działani...
-
Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych
Tłuszcze roślinne nadają się nie tylko do jedzenia. To również cenne źródło substancji, korzystnie wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry, w tym: nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin - zwłaszcza E i K. Godnie zastąpią stosowane...
-
KOKOS - orzech do zadań specjalnych
Da się z niego wytworzyć wiele wartościowych produktów. Nakarmi, napoi, odżywi, zadba o skórę, a nawet pomoże w walce z niektórymi chorobami. Co jeszcze warto wiedzieć o orzechu kokosowym?
-
Olejowanie włosów - rodzaje olejów i efekty
Olejowanie włosów to jeden z najskuteczniejszych sposobów na różne problemy z włosami i skórą głowy. Okazuje się pomocny m.in. w przypadku łupieżu i rozdwajania końcówek. Olejowanie włosów: jaki rodzaj oleju będzie najlepszy dla twoich włosów?
-
Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E
Drugi pod względem popularności w naszym kraju olej słonecznikowy to cenne źródło witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. Do czego będzie najlepszy?
-
Był supergwiazdą medycyny. Pacjenci umierali po jego eksperymentalnych operacjach
-
Jak rozpoznać objawy COVID 2023? Obecnie łatwo pomylić go z przeziębieniem
-
Kalendarz świąt nietypowych dla zmęczonych ludziMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
- Testy na COVID-19 i inne infekcje wirusowe. Domowe testy do samokontroli
- Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
- Czy nowy wariant koronawirusa wywołuje inne objawy?
- Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne