Len - zastosowanie i właściwości lecznicze lnu

Len jest rodzajem rośliny z rodziny lnowatych i występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. Najwięcej gatunków lnu rośnie w okolicach basenu Morza Śródziemnego, gdzie od tysięcy lat jest wykorzystywany do różnych celów. Pomimo licznych właściwości leczniczych nasion lnu, na wiele lat odeszły w zapomnienie, ale z roku na rok obserwuje się wciąż rosnące zainteresowanie tą rośliną. Co warto zatem wiedzieć i nasionach lnu? Jakie mają zastosowanie w medycynie naturalnej i kto w szczególności powinien spożywać len mielony?

Len jest rośliną, która występuje licznie w różnych miejscach na Ziemi. Również w Polsce spotkać można aż 6 gatunków tej rośliny, z czego największe znaczenie ma len zwyczajny. Pochodzi z bliskiego wschodu i od tysięcy lat dostarcza materiału na tkaniny, a jego nasiona (potocznie zwane siemieniem lnianym) wykazują bardzo dużo pozytywnych cech leczniczych.

Ze względu na to, że len zaliczany jest do roślin oleistych, możliwe jest wytwarzanie z jego nasion oleju, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych. Jest on skarbnicą wielu witamin oraz związków mineralnych, których z pewnością nie może zabraknąć w codziennej diecie. Nasiona lnu są źródłem białek, steroli, związków śluzowych oraz licznych enzymów i kwasów organicznych. Regularne spożywanie tego produktu z pewnością pomoże ochronić żołądek, obniżyć poziom złego cholesterolu, usprawnić pracę układu pokarmowego oraz poprawić kondycję skóry i włosów.

Nasiona lnu - skład

Jedna łyżeczka siemienia lnianego (około 7 gramów) to wartość energetyczna 37 kcal. W tej samej ilości znajduje się również 1.3 gramów białka, blisko 3 gramy tłuszczu (z czego ponad 90% to nienasycone kwasy tłuszczowe), około 2 gramy błonnika i 2 gramy węglowodanów. W 7 gramach siemienia lnianego znajduje się wiele cennych minerałów, są to między innymi:

Nasiona lnu są również źródłem witamin takich jak witamina E, K, B6, niacyna, tiamina czy kwas foliowy.

Len mielony - właściwości

Zarówno całe jak i mielone nasiona lnu mogą posłużyć do łagodzenia objawów choroby wrzodowej. Związki śluzowe zawarte w ziarnach pokrywają ściany żołądka i tworzą błonkę chroniącą jego ściany przed wpływem kwasów żołądkowych. Warto również dodać, że ze względu na wysoką zawartość błonnika w siemieniu lnianym, jest ono sojusznikiem w walce z zaparciami, gdyż usprawnia pracę jelit i poprawia ruchy perystaltyczne. Picie rozmiękczonych ziarenek lnu może się także przyczynić do utraty zbędnych kilogramów, za co również odpowiedzialny jest błonnik pokarmowy zapewniający na długi czas uczucie sytości.

Len mielony - wpływ na krew

Badania nad wpływem siemienia lnianego na krew opublikowane na łamach prestiżowego „Nutrition and Metabolism” wykazały, że spożywanie ziarenek lnu przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Jest to wynikiem zwiększonego wydalania tłuszczów wraz z kałem. Potas zawarty w siemieniu lnianym obniża również ciśnienie krwi. Najnowsze badania pokazują, że związki zawarte w nasionach lnu mogą wpływać na redukowanie poziomu glukozy we krwi.

Len mielony a siemię lniane

Wśród osób spożywających nasiona lnu rozróżnić można dwie szkoły. Jedni preferują całe ziarenka, a drudzy wybierają len mielony. Zmielone ziarna zakupione w sklepie nie są dobrym wyborem ze względu na szybkie utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy preferują len mielony będzie samodzielne zmielenie ziarenek tuż przed ich zaparzeniem.

Olej lniany

Olej lniany tłoczony jest na zimno z nasion lnu. Charakteryzuje się on wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które wspierają organizm w walce z miażdżycą oraz innymi chorobami związanymi z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Olej lniany może być również stosowany zewnętrznie do leczenia chorób skóry (czyraków, owrzodzeń), a także jako odżywka do włosów ze skłonnością do wypadania.

Len - tkanina

Potocznym określeniem len nazywa się często tkaniny wytwarzane z czystej przędzy lnianej. Spotkać też można tkaniny lniane z dodatkiem włókien bawełnianych, wełnianych czy poliestrowych. Włókna lniane uzyskiwane były najczęściej w procesie tzw. międlenia lnu, które umożliwiało usunięcie osłonek łodyg i wydobycie długiego włókna lnianego. Do głównych zalet tkanin wykonanych z tego rodzaju włókien zalicza się:

  • przewiewność,
  • działanie antybakteryjne,
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • brak elektryzowania się,
  • antyalergiczność.

To również może cię zainteresować:

Więcej o: